deoarece si eu ma aflu in divort, urmeaza prima infatisare si este "primul" o singura intrebare ma framanta deorece salariul meu net depaseste 9000 de ron ma intreb oare si in acest caz tot 25% se va dicta? Eu sunt responsabil de ce am facut copil dar cu 2500 de ron va traii toata familie ei fericita urmatorii 18 ani.
Ce parere aveti am vreo sansa la mai putin de 25%???
buna seara!as dori sa stiu daca o sentinta civila de stabilire a pensiei de intretinere la un copil, mai trebuie sa merg la Tribunal cu ea la secretariat si sa duc niste timbre ca sa devina definitiva?mentionez ca a trecut mai mult de o luna de cand am primit-o la domiciliu si nu s-a facut recurs,iar acum,cei de la Casa jud.de pensii nu vor sa accepte sentinta ca sa-i retina tatalui din pensie ,decat daca este definitiva.Va intreb aceasta pentru ca o prietena mi-a zis ca nu mai este necesar ca sentinta sa fie definitiva ca nu se mai obisnuieste acuma,mai ales ca in contextul sentintei se specifica ca este definitiva.multumesc.
Sentinta respectiva trebuie sa fie definitiva si irevocabila. Mergeti cu hotararea primita la instanta care a pronuntat-o, achitati taxa de timbri si sa aveti si un timbru judiciar la dumneavoastra, iar in cazul in care partea adversa nu a facut recurs in termen, hotararea respectiva va deveni definitiva si irevocabila.
Art. 282 indice 1. - (1) Nu sunt supuse apelului hotărârile judecătoreşti date în primă instanţă în cererile introduse pe cale principală privind pensii de întreţinere...
Adica, hotararea dvs. este o hotarare fara drept de apel. (impotriva ei se poate face doar recurs - De aceea la sfarsitul ei scrie: "cu recurs").
Art. 377. - (1) Sunt hotărâri definitive:
1. hotărârile date în primă instanţă, potrivit legii, fără drept de apel;
Asta inseamna ca acea hotarare ESTE deja definitiva ...nu trebuie sa mai...devina. (De aceea tot spre sfarsitul ei scrie: DEFINITIVA).
Mai mult decat atat:
Art. 374. - (1) Hotărârea judecătorească ...se execută numai dacă este învestit cu formula executorie ....afară de ...., hotărârile executorii provizoriu .... care se execută fără formula executorie.
Secţiunea a V-a
Execuţia vremelnică (sau provizorie)
Art. 278. - Hotărârile primei instanţe sunt executorii de drept când au ca obiect:
1. plata salariilor ....
2. despăgubiri pentru accidente de muncă;
3. .... sume datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii,
Adica, chiar daca n-ar fi fost definitiva, tot era executorie.
In concluzie, ... prietenii stiu de ce ... (prietena dvs. are dreptate).
Dar:
1. in Romania, e o iluzie sa crezi ca cineva a fost pus intr-un post din pricina ...competentei sale...si ca poate fi ...scos din ale lui cu argumente de genul celor de mai sus (mai ales dupa ce a apucat sa graiasca vreo tampenie...o s-o tina lunga).
2. Mai mult ca sigur, hotararea pe care ati primit-o prin posta nu are nici un insemn. E doar o foaie chioara pe care puteam sa o scriu si eu azi noapte prinsa cu un bold de o juma' de foaie intitulata comunicare. Ca atare va trebuie o stampila care incepe asa" prezenta copie fiind confoma cu originalul... se legalizeaza de noi..." asa pentru a convinge pe cineva ca a fost data de un jude si nu scrisa de dvs.
Prin urmare, mergeti si cereti sa vi se dea 1 - 2 copii legalizate. (2 lei /exemplar + 0,15 lei timbru judiciar).
Daca cereti si investirea cu fomula executorie sunt 2 variante:
- unii chiar ar putea sa v-o investeasca
- altii ar putea sa se uite la dvs. ...ca la cineva picat din luna.
buna seara si multumesc pentru raspuns,as mai avea o nelamurire:actiunea pentru majorare a pensiei de intretinere am introdus-o pe 2 noiembrie 2008,s-a judecat pe 5 decembrie si am primit sentinta acasa pe 22 decembrie 2008.Pana acum nu am primit nici o suma baneasca de la tatal meu,desi in sentinta era specificat sa imi fie acordate drepturile banesti cu data introducerii actiunii.intrebarea mea este:in cazul nefericit in care nu imi parvin banii de la tatal meu,cat timp ar trebui sa astept ca sa fac plangere penala ,doua luni de la data primirii sentintei acasa sau as putea sa faca aceasta plangere chiar si acum?multumesc din nou,o seara buna!
Am si eu nevoie de un sfat. Problema sta cam in felul urmator:
In 2001 am divortat, iar pensia alimentara a fost stabilita la 18% din venitul net. In 2006 am fost dat in judecata pentru majorarea pensiei la 25%, in urma intampinarii pe care am trimis-o am avut castig de cauza la Judecatori, iar in 04.2007 am primit sentita ca pensia ramane la cuantumul de 18%.
Acum, in 01.2009 aflu (din greseala, de pe un fluturas de salariu) ca in 11.2007 a fost pronuntata o hotarare de catre Tribunal, prin care pensia se majoreaza la 25% si plata diferentei din 03.2006 (de la primul proces).
Intrebari:
1. E posibil ca eu nici macar sa nu fi primit o citatie pentru acest proces? E normal?
2. E normal ca avocatul fostei sotii sa trimita aceasta hotarare la institutia unde lucrez cu o intarziere de 14 luni?
3. Se poate face ceva ca macar suma din urma sa nu se plateasca? In conditiile in care eu nici macar nu am stiut de proces, deci nu m-am putut apara.
4. Am vreo sansa daca fac recurs?
5. E normal ca cei de la servici sa imi puna poprire de 50% din net? Nu se poate stabili un cuantum mai mic? Exista vreo lege in acest sens?
6. Se poate suspenda plata restantelor pe durata procesului de recurs?
Va rog, nu stiu ce sa fac. Precizez ca suma de plata din urma este IMENSA, practic nu voi mai avea din ce sa supravietuiesc pe perioada platii datoriilor!
Salariu
ContSters146685
Buna ziua.
M-am angajat in luna septembrie la o institutie de stat si am depus cerere pentru deducere la salariu deoarece am in intretinere un minor de 14 ... (vezi toată discuția)
Deducere personala
pitici
Ce acte trebuie pentru a beneficia de deducere personala din salariu, eventual unde pot citi. Daca copilul are peste 18 ani, este inca la scoala, dar are ... (vezi toată discuția)
Deduceri personale
enco
Daca 2 persoane traiesc impreuna in concubinaj, au acelasi domiciliu, au un copil impreuna, barbatul poate avea in intretinere si mama copilului? Mentionez ca ... (vezi toată discuția)