avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1304 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie de intreþinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie de intreþinere

buna tuturor,

deoarece si eu ma aflu in divort, urmeaza prima infatisare si este "primul" o singura intrebare ma framanta deorece salariul meu net depaseste 9000 de ron ma intreb oare si in acest caz tot 25% se va dicta? Eu sunt responsabil de ce am facut copil dar cu 2500 de ron va traii toata familie ei fericita urmatorii 18 ani.

Ce parere aveti am vreo sansa la mai putin de 25%???

va multumesc
1. Nu e normal, dar nimic nu e imposibil.
2. Da, e normal, fosta prin avocat poate trimite cand vrea ea poprirea. Daca e minor copiluol, ciudat e ca nu a trimis instanta poprirea mai devreme.
3. Nu cred sa nu patiti sumele din urma, dar puteti incerca atacarea hotararii pe cale extraordinara. Verificati intai dosarul si faceti copie dupa proceduri. Va fi cam greu si e posibil sa nu merite, mai degraba o reducere pensie eventual... Nu-mi pot da seama asa.
4. Nu, hotararea aia e tocmai cea din recurs sau asa ar trebui.
5. Nu numai ca e normal, sunt cam obligati. Exista Codul de procedura civila care zice de 1/2 din venituri. Cu greu s-ar putea stabili un cuantum mai mic... in situatii exceptionale.
6. nu, nu se poate, pensia de intretinere se plateste dupa prima sentinta deja... dar ar putea fi desfiintata poprirea odata cu desfiintarea hotararii, daca are succes vreo cale de atac.

Din pacate nu inteleg cum anume s-a putut produce o astfel de lipsa de procedura, dar ma indoiesc sa puteti ataca hotararea singur, fara sprijin juridic...
Si asa, e nevoie de intreg dosarul...
Succes!
Va multumesc pentru promptitudinea raspunsului.

Deci sa inteleg ca nu am nici o sansa de castig? Mi se pare absolut aberant sa platesc din 2006 pana in 2009 in conditiile in care decizia e din 2007. Cum mama zmeilor? Pe mine nu ma anunta nimeni? Cum vine treaba asta? #-o

Normal ca voi apela la un avocat, dar eram curios daca am vreo sansa.

Pe mine nu cuantumul ala de 25% ma deranjeaza, pentru ca peste cateva luni mi se vamai naste un copil si oricum voi cere micsorare, dar suma aia din urma e groaznica, era altceva daca aflam de hotarare la vremea ei, adica in 2007....eu asta acuz, chiar nu se poate face nimic? Eu nu am stiu, de ce nu mi-a fost trimisa, de ce nu am primit citatii la proces, la fel ca pentru celelalte intentate....????? Nu e vorba ca nu vreau sa platesc cei 25% dar poprirea din 2006 pana acum mi se pare aiurea!
Ultima modificare: Joi, 12 Februarie 2009
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat
AVLIL a scris:

Pensia de intretinere este o obligatie civila si se poate cere cel mai devreme de la data punerii in intarziere a debitorului.
Cererea de chemare in judecata este asimilata unei puneri in intarziere.
Dar depinde de ceea ce ati scris in actiune.
Nu numai ca avocatul dv. trebuia sa spuna clar de cand cere, dar si instanta trebuia sa observe ca nu ati precizat si, prin urmare, sa va intrebe... Puteati cere si dobanzi legale de la data scadentei si pana la achitarea efectiva...
Vedeti ce va scrie in hortarare de-acum... Care nu stiu daca va va ajunge atat de repede.
Dar poprirea e posibil sa fie facuta de instanta repejor... daca e minor.

Buna ziua,
Scriam acum ceva timp in legatura cu plata pensiei de intretinere...
Ei bine, s-a solutionat dosarul astfel: " Judecatoria cutare, judet, dosar Hot. : Admite actiunea precizata.Incredinteaza reclamantei, spre crestere si educare, pe minorul x, nascut la data de. Obliga paratul sa plateasca pensie de intretinere in favoarea minorului in cota procentula de 25% din venitul sau net lunar, incepand cu data de 27.05.2008, pana la majoratul minorului.Ia act ca nu s-au solicitat chelt.de judecata. Cu drept de apel in termen de 15 zile de la comunicare.Pronuntata in sedinta publica, azi 05.01.2009 Presedinte"
Intr-adevar,aveati dreptate,. hotararea nu a fost trimisa nici acum de judecatorie.
Ce vreau sa va intreb este: in textul pe care l-am reprodus de pa pagina de internet a judecatoriei, este o greseala, in sensul ca s-a trecut numele tatalui si nu al copilului.Atunci cand voi primi hotararea,ce va trebui sa fac? A trecut mai mult de o luna, e posibil sa dureze asa mult sau este o greseala, au uitat sa-mi trimita aceasta hotarare?
Si inca ceva: poprirea pe statul de plata se face in baza acestei horarari? Adica va trebui sa ajunga o copie sau original la serviciul tatalui minorului?

Va multumesc

asdfgh!1 a scris:
Normal ca voi apela la un avocat, dar eram curios daca am vreo sansa.

NU are nicio importanta ce va sounem noi aici decat in masura in care nu apelati la un avocat, asa, ca sa va facem o idee vaga.
Dar ce va spunem noi aici poate fi radical schimbat de analiza actelor in cauza, anume a procedurii din dosarul dv. Asa incat, noi va putem spune ca nu aveti sanse, dar dosarul sa arate ca ati fost citat prin publicitate, ceea ce va face ca sansele dv. sa fie enorm de mari...
Sau e posibil invers... solutia se poate schimba la 180 de grade in functie de ce spun actele.

Pe mine nu cuantumul ala de 25% ma deranjeaza, pentru ca peste cateva luni mi se vamai naste un copil si oricum voi cere micsorare, dar suma aia din urma e groaznica, era altceva daca aflam de hotarare la vremea ei, adica in 2007....eu asta acuz, chiar nu se poate face nimic? Eu nu am stiu, de ce nu mi-a fost trimisa, de ce nu am primit citatii la proces, la fel ca pentru celelalte intentate....????? Nu e vorba ca nu vreau sa platesc cei 25% dar poprirea din 2006 pana acum mi se pare aiurea!

Pai... daca va deranjeaza din urma, trebuia sa platiti din 2006 pana acum, prin mandat postal sau sa faceti cerere la Judecatorie sa va trimita adresa de poprire... asa incat azi nu aveati atat de dat... si probabil ca si aflati de celalalt dosar.
E deranjant ca un parinte isi plateste pensia de intretinere pentru copilul sau numai cand e obligat de o executare silita... si atunci e deranjat ca acel copil sau reprezentantul lui legal cere aceasta executare dupa aproape 3 ani...
Adica sa nu fie rusine celui care nu si-a indeplinit obligatia, dar sa-i fie celui care ii cere sa-si indeplineasca obligatia! :">

Hotararea de recurs nu v-a fost trimisa pentru ca hotararile din recurs nu se comunica.
De ce nu ati fost citat aflati de la dosar... nu cunosc de ce. Exista si posibilitatea (cea mai proasta, dealtfel) ca procedura sa apara indeplinita... si atunci sansele de a ataca hotararea nu prea sunt reale...

Pentru asscriss:
Daca este acea eroare, dupa redactarea hotararii faceti cerere de indreptare de eroare materiala; daca insa din acea cauza nu se poate executa hotararea, ar trebui sa se preocupe reprezentantul legal al copilului de asta.
Eu nu am inteles unde anume e eroarea din minuta (asa se numeste textul acela), caci nu ati pus initiale, nimic...
V-am spus ca ar putea sa dureze mai mult, am asteptat op hotarare si 8 luni. Asta inseamna mult. De ce va intereseaza pe dv. hotararea, vreti s-o atacati sau ce?
Dupa cum v-am spus, hotararea s-ar putea sa nu ajunga repede, dar poprirea sa fie facuta repejor; se intelege ca se fac prin acte diferite; poprirea se poate face printr-o adresa a instantei, depinde de varsta copiului, nu retin ca dv. sa-mi fi raspuns la nelamurirea asta a mea.
Cum sa platesc din 2006 pana acum??????????????????????? Eu in 2006 am castigat procesul, ce sa platesc?????? Acum am primit hartia, in ianuarie 2009 si deja am platit prima transa! Nu mai acuzati de pomana, numai ca suneti femeie.....probabil asa gandesc si judecatoarele, halal dreptate mai impartiti. Pensia de 18% asa cum era stabilita a fost platita lunar, fara o zi de intarziere, asa ca, nu vad unde e problema.

Tare sunt curios cum vor demonstra ca m-au citat daca eu nu am primit nimic. si in toate celelalte procese am primit, tocmai la asta la care am pierdut nu am primit nimic.

va multumesc pentru raspuns, dar ar trebui sa nu dati cu bata in balta de pomana

Alte discuții în legătură

Salariu ContSters146685 ContSters146685 Buna ziua. M-am angajat in luna septembrie la o institutie de stat si am depus cerere pentru deducere la salariu deoarece am in intretinere un minor de 14 ... (vezi toată discuția)
Deducere personala pitici pitici Ce acte trebuie pentru a beneficia de deducere personala din salariu, eventual unde pot citi. Daca copilul are peste 18 ani, este inca la scoala, dar are ... (vezi toată discuția)
Deduceri personale enco enco Daca 2 persoane traiesc impreuna in concubinaj, au acelasi domiciliu, au un copil impreuna, barbatul poate avea in intretinere si mama copilului? Mentionez ca ... (vezi toată discuția)