avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua.Va rog sa-mi spuneți care e cea mai buna ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua.Va rog sa-mi spuneți care e cea mai buna soluție ...

Bună ziua.Va rog sa-mi spuneți care e cea mai buna soluție de adoptat pt următoarea speță.Eu și soțul meu suntem fiecare la a doua casatorie ,fiecare avem copil din prima căsătorie.Eu dețin un apartament bun propriu pe care as dori sa-l trec pe cei doi băieți în cote egale și noi soții sa beneficiem de uzufruct viager.In cazul decesului unuia dintre soți ,soțul rămas în viata poate rămâne în apartament pana în ultima clipa a vieții fără a fi acționat de urmașul decedatului pt partea ce i se cuvine,eventual evaluata în bani?As vrea sa evit astfel de complicații. Va multumesc
Da. Nuda proprietate e a lor. Sunt proprietari. Nu mai au ce pretentii sa aiba. Apartamentul nu va intra niciodata in componenta unei mase succesorale; doar a lor, cand vor deceda.
Sa înțeleg ca după decesului ambilor soti cei doi fii își pot exercita calitatea de proprietari în sensul vânzării apartamentului ,mai ales ca sunt doi tineri neinruditi genealogic,nu se pune problema conviețuirii împreună în apartament.
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mie, uneia, mi se pare doar o afacere proastă. Și cam atât...
Spuneți-mi de ce v-ați face asta și de ce i-ați face asta copilului dvs. și (poate) îmi schimb părerea.
Nu se pune problema sa-mi dezavantajez copilul deoarece inițial apartamentul.a fost a sotului și fostei lui soții..S-au înțeles ca atunci când vor vinde apartamentul se vor împărți amiabil 50-50.Fosta sotie s-a recăsătorit și a plecat din apartament și timp de 7 ani nu au găsit client.Cand am cunoscut pe soțul meu meu el a venit cu propunerea sa cumpăr jumătatea fostei soției la prețul convenit între ei si avantajos pt mine prin credit bancar.Pe lângă suma convenita soțul a dorit sa scot un credit mai mare dar banca nu a acceptat suma decât cu ipoteca pe tot apartamentulAsa ca mi-au vândut mie apartamentul în ideea ca după ce fiecare dintre noi doi ne vom achita partea de credit vom reveni la 50-50. Intre timp ne-am căsătorit și la finalul anului trecut am restituit creditul și am radiat banca de pe CF..Nestiind ca între soți nu se face vânzare-cumpărare am citit despre nuda proprietate cu uzufruct viager.Daca acest tip de contract ne oferă garanția ca apartamentul poate fi vândut după ce murim amândoi, nu ma deranjează ca fii noștri sa fie proprietari.Ideea este ca soțul meu dorește sa facem acte pentru a reintra în posesia a 1/2 cât i se cuvine chiar dacă va fi pe fiul sau


Nicoleta Cristina Romașcanu a scris:
N
Mie, uneia, mi se pare doar o afacere proastă. Și cam atât...
Spuneți-mi de ce v-ați face asta și de ce i-ați face asta copilului dvs. și (poate) îmi schimb părerea.


Ultima modificare: Miercuri, 8 Iunie 2022
Carmen-Camelia, utilizator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dvs și soțul puteți sa le donați apartamentul (în indiviziune și în parti egale de 1/2 fiecare), cu rezerva dreptului de uzufruct viager.
Cat trăiți dvs și soțul veți putea locui în apartament, la decesul ambilor, fiii vor deveni proprietari deplina și nu vor mai trebui dezbătute succesiunile.

Alte discuții în legătură

Drept de uzufruct viager kittyplus kittyplus Buna ziua! As dori si eu niuste lamuriri in urmatoarea problema: sotul meu, inca in viata a instrainat catre fiul meu proprietatea apartamentului in care ... (vezi toată discuția)
Lamuriri aspecte contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere si dreptul de uzufruct viager mayashu mayashu Buna ziua! Permiteti-mi sa va prezint urmatorul caz: Parintii au doi copii. Unuia (copilul1) ii cumpara un apartament de la o terta persoana prin contract de ... (vezi toată discuția)
Contract de donatie sau vanzare- cumparare? nenea toto nenea toto dupa moartea mamei a ramas o mostenire mie si fratelui meu pe care vrem sa o dam baiatului cel mic al fratelui .Noi vrem cu donatie ,iar el vrea cu act de ... (vezi toată discuția)