avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 558 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua.Va rog sa-mi spuneți care e cea mai buna ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua.Va rog sa-mi spuneți care e cea mai buna soluție ...

Bună ziua.Va rog sa-mi spuneți care e cea mai buna soluție de adoptat pt următoarea speță.Eu și soțul meu suntem fiecare la a doua casatorie ,fiecare avem copil din prima căsătorie.Eu dețin un apartament bun propriu pe care as dori sa-l trec pe cei doi băieți în cote egale și noi soții sa beneficiem de uzufruct viager.In cazul decesului unuia dintre soți ,soțul rămas în viata poate rămâne în apartament pana în ultima clipa a vieții fără a fi acționat de urmașul decedatului pt partea ce i se cuvine,eventual evaluata în bani?As vrea sa evit astfel de complicații. Va multumesc
Doamna Carmen - Camelia, riscul unei donatii nu este atat de mic. E bine sa luati in calcul tot ce decurge dintr-o donatie ..... si bune, si rele. Mergeti la un avocat, notar sa va arate legea cu ce inseamna donatie, cu avantajele si dezavantajele ei. Parerea mea .... Si de asemenea sunt copiii dvs, dar cati copii nu fac surprize neplacute parintilor? Banul este ban, doamna, si nu merita sa va riscati linistea pentru nimeni.
Poate ca cea mai buna soluție este sa fac donatie către soțul meu pt a întra în posesia a 1/ 2 din apartament care i se cuvine ,sa nu mai implicam copii și în viitor sa luam o decizie înțeleaptă,Amândoi avem 60 ani sper ca mai avem de trăit prin mila lui Dumnezeu.Daca în acest caz este necesar sau benefic instituirea uzufructului pt soț.Multumesc
Puteti sa ii faceti donatie, va fi proprietar pe jumatate din casa, nu mai are ce cauta uzufructul in ecuatie dar asta nu va rezolva treaba cu copiii. Daca moare el, copilului lui mosteneste o cota si poate cere partajul.
Sa fiti sanatosi cati mai multi ani! 1. Daca ii faceti donatie sotului si dupa aceea fiului dvs i se va naste un copil situatia se va schimba. Acest copil va putea cere anularea donatiei. Asa cum v-am scris gasiti un avocat sau un notar care sa va explice toate avantajale si dezavantajele donatiei. Donatia catre sot nu ar mai cere uzufruct. Dar cel mai sfant este actul de vanzare-cumparare care nu poate fi atacat de nimeni. 2. Daca moare sotul inaintea dvs. copilul lui va mosteni doar 25% din cei 50% ai sotului. Restul de 25% ar fi ai dumneavoastra. Deci ati avea 75%. Asa ar putea cere partajul pentru 25% din valoarea casei. Iar fiul dvs va primi intr-un final cei 75% ai dvs. Situatia este la fel si daca s-ar intampla ceva cu dvs prima, in acest caz fiind vorba de fiul dvs si sot ca mostenitori. .... oricum o dati, ori dumneavoastra si sotul nu veti avea liniste daca ati face donatie copiilor si unul dintre copii isi va vinde partea, ceea ce nu va doresc, ori unul dintre copii va mosteni mai putin. ....depinde cu cine se va intampla prima data ....

Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Iunie 2022
Florina02, utilizator
Suntem intr-o situație f complicata pt ca eu trebuie sa dau sotului meu 1/2 intr- o forma legala,cum este corect și de necontestat, nu știu sub ce forma ,noi având doar dorința sa avem dreptul de a trai pana la ultima zi de viata, fiecare, liniștiți și fără nici o complicatie .După moartea noastră moștenitorii sa facă ce vor cu apartamentul .Am reținut ideea de a ma adresa unui avocat lucru pe care am sa-l fac.Tin sa mulțumesc tuturor care au participat la aceasta discuție pt părerile și timpul acordat sa va urez o viata linistita și pt ca suntem în prag de Rusalii sa va urez tuturor Sărbători fericite!
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Iunie 2022
Carmen-Camelia, utilizator

Alte discuții în legătură

Drept de uzufruct viager kittyplus kittyplus Buna ziua! As dori si eu niuste lamuriri in urmatoarea problema: sotul meu, inca in viata a instrainat catre fiul meu proprietatea apartamentului in care ... (vezi toată discuția)
Lamuriri aspecte contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere si dreptul de uzufruct viager mayashu mayashu Buna ziua! Permiteti-mi sa va prezint urmatorul caz: Parintii au doi copii. Unuia (copilul1) ii cumpara un apartament de la o terta persoana prin contract de ... (vezi toată discuția)
Contract de donatie sau vanzare- cumparare? nenea toto nenea toto dupa moartea mamei a ramas o mostenire mie si fratelui meu pe care vrem sa o dam baiatului cel mic al fratelui .Noi vrem cu donatie ,iar el vrea cu act de ... (vezi toată discuția)