avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 901 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... credit pe numele fostului sot
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

credit pe numele fostului sot

Buna ziua!
Am divortat de mai mult de un an, si am multe probleme cu fostul sot. Una dintre ele este faptul ca sunt coplatitor la un credit de nevoi personale care a fost contractat inainte de divort, la care mai are de platit in calitate de beneficiar principal inca aprox. 4 ani. Nu am facut partajul, pentru ca niciunul dintre noi nu are bani sa-l introduca, si nici nu putem ajunge la o intelegere pentru a putea evita taxele mari pe care le-am avea de platit, pentru ca avem de impartit un apartament, 4 garsoniere si o masina. Am fost de acord ca el sa ia chiriile de la 3 garsoniere si eu de la una, tocmai pentru ca el sa poata plati ratele (chiriile de la 2 garsoniere echivaleaza cu rata la banca). In ultimele luni a inceput sa intarzie cu plata ratelor, ceea ce ma streseaza foarte tare. Ar fi multe de povestit, dar nu sunt pe forum la revista Femeia si nu ma intind :D As mai avea si alte intrebari, insa acum asta este cea al carei raspuns ma intereseaza cel mai mult. As putea sa ,,ies'' cumva din aceasta situatie? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters126200 , utilizator 08:04, 1 Aprilie 2010
Potivit situatiei prezentate de dvs. nu vetiputea sa scapati de calitatea de coplatitor pe care o aveti in contractul de imprumut cu banca decat la momentul incetarii contractului prin rambursarea integrala a imprumutului sau in situatia in care se aduce un alt coplatitor(fapt putin probabil).
In privinta partajului va recomand sa apelati la un mediator autorizat potrivit Legii 192/2006 care va poate incheia un acord de partaj fara a plati foarte multi bani.Acordul il puteti autentifica la notar si scapati de o multime de cheltuieli.
Pentru a aincheia acest acord trebuie ca fostul sot sa fie prezent personal.
La instanta puteti proceda cum bine v-a recomandat colega av.ioana_cristea.
buna ziua!
aceea intelegere pe care sugerati sa o autentifice notarul este de fapt un act de partaj care costa....
Multumesc mult, inca o data, pentru raspunsuri. Daca am inteles bine, ce as avea de facut ar fi:
1. Sa ajungem la o intelegere in privinta bunurilor
2. Sa deschid actiunea de partaj prin depunerea tranzactiei redactate de un avocat si sa platesc 3% din valoarea bunurilor.
Sa nu credeti ca am terminat cu intrebarile :"> Mai am...
- daca la termenul stabilit pentru prima infatisare, prespunand ca nu se razgandeste intre timp si vine hotarat sa terminam cu problemele, se incheie partajul? Ramane in pronuntare?
- daca se razgandeste si nu mai e de acord cu ce am stabilit in momentul incheierii tranzactiei, mai poate face ceva - in sensul anularii intelegerii? Valoarea pe care am aproximat-o pentru ce avem de impartit e cam 200.000 lei, si mi-e teama sa nu pierd cei 6000 pe care ar trebui sa-i platesc.
Nu degeaba intreb, pentru ca am trecut printr-o faza cand a inceput divortul: a luat toate actele proprietatilor de acasa intr-o dimineata si mi-a spus ca ma asteapta la tribunal, sa ne intalnim cu un avocat sa facem impartirea bunurilor, la ora 10. Desigur ca nu puteam respira acelasi aer in masina, asa ca eu am mers cu autobuzul si am intarziat 10 minute. Nu mai mult, 10 minute. L-am gasit in fata tribunalului, nervos, si mi-a zis ca avocatul nu a mai avut rabdare si a plecat, asa ca, citez: Ne vedem la tribunal! Sincer, ma indoiesc ca un avocat cu care ai stabilit o astfel de intalnire nu asteapta 10 minute. Daca imi spunea ca a intrat in sala de judecata sau orice altceva, nu ca s-a enervat si a plecat, mai credeam. Asa ca sper ca ma intelegeti de ce incerc sa ma pregatesc cat se poate de bine pentru intalnirea/discutia pe care acum sunt hotarata sa o avem in privinta impartirii bunurilor.
As vrea, de asemenea, sa va intreb daca in acea tranzactie se poate specifica si cine va ramane platitorul creditului - prefer sa preiau ratele eu, cu o cota echivalent mai mare din partaj, decat sa ma trezesc ca facem partajul si dupa ce am impartit bunurile raman buna de plata, pentru ca nu se mai achita de obligatii.
Astazi v-am mancat timpul.

Si multumesc si domnului Savalache, varianta cu notarul a fost prima la care m-am gandit, stiam ca se poate face partajul si la notar, dar daca prin tranzactie e mai ,,lesnea'', merita sa incerc. Insa nu cred ca ratiunea va triumfa in fata simtirii :)
da asa stau lucrurile.
la primul termen se depune si tranzactia, instanta va ramane in pronuntare, dispozitivul hotararii va avea contiunutul tranzactiei.
puteti evalua bunurile la o valoare mai mica, daca tot s edepune tranzactia se va cere si restituirea taxei de timbru.
cu privire la credit trebuie mers la banca.
cel care va prelua creditul, va putea cere mai mult din bunurile comune.
puteti sa ajungeti si la tranzactie partiala sa va intelegeti cu impartirea anumitor bunuri, iar cu privire la restul sa se pronunte instanta.
daca mai aveti nelamuriri, va stau la dispozitie.
Acum inteleg pe ce se baza cand spunea ca o sa ma termine la partaj, sunt convinsa ca stia despre acest lucru, ca preluarea creditului ii da dreptul la mai mult din bunuri...
Si daca tot m-am intins mai mult decat era titlul postului, incerc sa va explic fara prea multe amanunte de ce mi-e teama ca partajul va fi foarte costisitor si stresant: pe parcursul casatoriei fostul sot a fost singurul salariat.Eu am adus bani, si nu putini, din vanzarea de marfa carata din Turcia, timp de 5 ani, dupa care mi-am facut PFA si am inceput sa vand si in targuri. Banii pe care i-am castigat i-am investit in locuinte, am cumparat 3 garsoniere, o masina - pe care cand a plecat de acasa a luat-o. Creditul de la banca si datoria facuta la prietena mea au fost pentru ultima garsoniera cumparata. El ar vrea sa ia cele 4 garsoniere si masina, iar mie sa imi ramana apartamentul, e singura varianta pe care pana acum a acceptat-o, ceea ce mi se pare absolut nedrept. . Sincer, m-am gandit ca asa cum el nu recunoaste imprumutul pe care l-am facut de la prietena mea, la o adica si eu sa spun ca nu stiu ce a facut cu banii de la banca, n-am cumparat garsoniera cu ei :D Nu vreau decat o impartire corecta, adica apartamentul si o garsoniera, iar el masina si 3 garsoniere, sau invers, nu am preferinte.
V-am innebunit, cred :(

Alte discuții în legătură

Partaj masina cu credit zuza1980 zuza1980 Am achizitionat in urma cu 4 ani impreuna cu sotul meu o masina Dacia Logan printr-un credit. Creditul cat si masina sunt pe numele meu(numele sotiei). In urma ... (vezi toată discuția)
Divort, credit, casa AndreiZa AndreiZa Buna ziua, as dori propuneri de solutionare a urmatorului caz : Am impreuna cu sotia o bucata de pamant pe care l-am cumparat de la parintii mei dupa ... (vezi toată discuția)