Buna ziua! Sunt inginer contructor debutant si am fost angajata unei firme de constructii cu contract de munca incheiat pe perioada determinata de 6 luni. Dupa 3 luni, din motive bine intemeiate, am decis sa imi dau demisia. Deoarece am avut si o oferta de munca "de azi pe maine" pe care nu o puteam refuza am plecat cu demisie fara preaviz. Dar nu asta ar fi problema. Problema este ca directorul firmei (patronul) are o ambitie sa nu-mi dea cartea de munca. Mentionez ca din luna Iulie pana in prezent nu mai lucrez acolo si n-au de gand sa-mi elibereze cartea de munca. Din surse proprii am aflat ca nu sunt probleme legate de C.M. (contractul este incheiat si mentionat in C.M.). Stiu ca nu este legal sa-mi tina blocata cartea de munca, dar nu stiu ce am de facut. Va multumesc anticipat pentru sfaturi!
Mda.... acţiunea se introduce la Tribunal şi nu la Judecătorie. Judecătoria are doar o singură competenţă materială în materie de dreptul muncii, aceea de a soluţiona petitele cu privire la rectificările în carnetul de muncă.
După abrogarea decretului 92/1976, Conform Codului Muncii, reconstituirea vechimii în muncă se poate face prin înscrisuri (vezi forţa probantă a înscrisului autentificat) şi alte probatorii.
Trebuia să se abroge la data de 1 ianuarie 2007 dar prin OG 55/2006 publicată în M.OF 788/18 septembrie 2006 a fost prorogat termenul la 1 ianuarie 2009, iar vechimea stabilită în muncă până la data de 31 decembrie 2008 se poate reconstitui pentru cei care nu posedă carnet de muncă la instanţa. Oricum sunt sceptic cu privire la retragerea carnetelor de muncă. După aderare la UE, Ungaria a retras carnetele de muncă şi ulterior a revenit la vechiul sistem.
Carte de munca
mioarapetre
in perioada oct 2008-dec 2009 am lucrat ca si agent comercial la o firma de distributie in Bucuresti. La incetarea activitatii am solicitat cartea de munca si ... (vezi toată discuția)