avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 863 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Timp liber şi ocupaţii cu care ... Povesti cu talc / cu morala. Sfaturi pentru viata si ...
Discuție deschisă în Timp liber şi ocupaţii cu care îl putem umple

Povesti cu talc / cu morala. Sfaturi pentru viata si altele pe tema.


Învaţă de la ape să ai statornic drum;
Învaţă de la flăcări că totu-i numai scrum;
Învaţă de la umbra să taci şi să veghezi;
Învaţă de la stânca cum neclintit să crezi;
Învaţă de la soare cum trebuie s-apui;
Învaţă de la piatră cât trebuie să spui;
Învaţă de la vântul ce-adie pe poteci
Cum trebuie prin lume de liniştit să treci;
Învaţă de la toate, căci toate-ţi sunt surori
Cum treci frumos prin viaţă, cum poţi frumos să mori.
Învaţă de la vierme că nimeni nu-i uitat;
Învaţă de la nufăr să fii mereu curat;
Învaţă de la flăcări ce-avem de ars în noi;
Învaţă de la apă să nu dai înapoi;
Învaţă de la umbră să fii smerit ca ea;
Învaţă de la stâncă să-nduri furtuna grea;
Învaţă de la soare ca vremea să-ti cunoşti;
Învaţă de la stele că-n cer sunt multe oşti.
Învaţă de la greier, când singur eşti, să cânţi;
Învaţă de la lună să nu te înspăimânţi;
Învaţă de la vulturi când umerii ţi-s grei,
Si du-te la furnică şi vezi povara ei;
Învaţă de la floare să fii gingaş ca ea
Învaţă de la miel să ai blândeţea sa
Învaţă de la păsări să fii mai mult în zbor;
Învaţă de la toate că totu-i trecător;
Ia seamă, fiu al jertfei prin lumea-n care treci
Să-nveţi din tot ce piere cum să trăieşti în veci... :)
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:48, 16 Noiembrie 2023
RISCUL

Râzând,
Rişti să pari nebun.
Plângând,
Rişti să pari sentimental.
Întinzând o mână cuiva,
Rişti să te implici.
Arătându-ţi sentimentele,
Rişti să te arăţi pe tine însuţi.
Vorbind în faţa mulţimii despre ideile şi visurile tale,
Rişti să pierzi.
Iubind,
Rişti să nu fii iubit la rândul tău.
Trăind,
Rişti sa mori.
Sperând,
Rişti să disperi,
Încercând măcar,
Rişti să dai greş.
Dar dacă nu rişti nimic,
Nu faci nimic,
Nu ai nimic,
Nu eşti nimic.
de Rudyard Kipling
O poveste minunata!

"Indiferent dacă s-a mai scris sau nu, merită o clipă de reflectie...
Mai ales ca eu stiu o familie cu 8 copii, pe care tatal i-a asezat la rand si a decis ca 4 sa muncească si 4 sa invete...Cei care muncesc îi vor sustine pe cei care învată, apoi, cei care au învătat vor avea grija de ceilalti 4! ...."



"În secolul al XV-lea , într-un oraş micuţ locuia o familie care avea 18 copii. 18!
Pentru a-şi întreţine familia tatăl , bijutier de profesie era nevoit să lucreze chiar şi 18 ore pe zi pentru a le oferi mâncare. În plus se mai ocupa şi cu orice altceva găsea de lucru prin vecinătate.
În ciuda condiţiei lor nevoiaşe, doi dintre copiii familiei, cei mai mari voiau să-şi urmeze visul lor, acela de a-şi valorifica talentul pentru desen. Ei erau conştienţi de faptul că tatăl lor nu-şi permitea să-i trimită să studieze la Academia de la Nürenberg.
După lungi discuţii noaptea, în patul lor aglomerat cei doi au stabilit un pact. Vor da cu banul, iar cel care va pierde va munci la mină şi va câştiga bani pentru a-l susţine pe celălalt să studieze la Academie. Apoi, după ce fratele care va câştiga va termina Academia, după 4 ani îl va susţine pe celălalt să-şi completeze studiile, fie prin vânzarea operelor sale, fie muncind de asemenea la mină.
Apoi, într-o duminică după slujba de la biserică au dat cu banul iar Albrecht Dürer a câştigat şi a plecat la Nürenberg. Albert a plecat în minele periculoase şi timp de patru ani şi-a susţinut fratele cu bani. Lucrările fratelui sau au făcut imediat senzaţie. Gravurile lui, sculpturile şi pânzele cu ulei erau mai bune decât ale multor profesori iar atunci când a absolvit ajunsese să câştige sume importante. Când s-a întors în satul sau familia a dat o cină pentru a-i sărbători triumfala întoarcere acasă. După o masă lungă şi memorabilă din care n-au lipsit muzică şi râsul, Albrecht s-a ridicat din capul mesei pentru a ţine un toast pentru cel mai iubit dintre fraţii săi, pentru anii de sacrificiu pe care i-a îndurat pentru că el să-si îndeplinească visul. ªi cuvintele de încheiere au fost: a si acum Albert, cel mai binecuvântat frate al meu, acum e rândul tău. Acum te poţi duce la Nürenberg să-ţi urmezi visul şi eu voi avea grijă de tine."
Toate capetele s-au întors cu nerăbdare spre celălalt capăt al mesei unde stătea Albert. Lacrimile îi curgeau pe faţă palidă iar capul plecat şi-l mişca dintr-o parte în alta, în timp ce repeta în continuu nu, nu, nu.
În final Albert s-a ridicat şi şi-a şters lacrimile de pe obraji şi a privit spre figurile care îi erau dragi. Apoi , ţinându-şi mâinile aproape de obrazul drept a spus blând. Nu , frate, nu pot să merg la Nürenberg. Este prea târziu pentru mine. Uite, uite ce au făcut cei 4 ani de muncă în mină mâinilor mele. Oasele de la fiecare deget au fost strivite cel puţin o data, iar în ultimul timp sufăr de artrită care mi-a afectat atăt de rău mâna dreaptă încât nu pot nici măcar să ţin paharul pt a toasta cu tine, cu atât mai mult să fac linii delicate pe pânză, cu pensula sau creionul. Nu frate, pt mine e prea târziu.
Mai mult de 450 ani au trecut. Până acum sute de capodopereale lui Albrecht Dürer ) portrete, schiţe , desene in cărbune, gravuri etc. sunt expuse în orice muzeu mare din lume. Cel mai ciudat lucru este că ţie îţi e familiară doar una singură, a cărei reproducere o poţi avea acasă sau la birou.
Într-o zi, pentru a-i aduce un omagiu lui Albert pentru tot sacrificiul sau, Albrecht Dürer i-a pictat fratelui sau mâinile muncite cu palmele şi degetele subţiri îndreptate spre cer.
ªi-a denumit opera simplu mâini, dar lumea întreagă şi-a deschis imediat inimile spre capodoperă sa şi a redenumit tributul iubirii: mâini în rugăciune .
Data viitoare când vezi o copie a acestei creaţii emoţionante, mai priveşte-o odată. Da-i voie să-ţi amintească, dacă mai aveai nevoie că nimeni, nimeni nu reuşeşte singur."

[ link extern ]
Niciodata nu judeca pe nimeni!

"Un doctor intrase grăbit în spital, după ce fusese telefonat pentru o intervenţie chirurgicală urgentă. El a răspuns apelului cât mai curând posibil, şi-a schimbat hainele şi a mers direct la blocul de operaţie.L-a găsit pe tatăl băiatului plimbându-se pe coridor, aşteptând medicul. Văzându-l, tatăl a strigat: "De ce v-a luat aşa mult timp să veniţi?
Nu ştiţi că viaţa fiului meu este în pericol? Nu aveţi simţul responsabilităţii?"
Medicul a zâmbit şi a spus: "Îmi pare rău, nu eram în spital, şi am venit cât de repede am putut, după ce am primit apelul. Iar acum, mi-aş dori să vă calmaţi, pentru a-mi putea face treaba.Să mă calmez? Dacă fiul dumneavoastră ar fi în camera asta acum, v-aţi calma? Dacă propriul fiu v-ar muri acum, ce aţi face?" a spus tatăl furios.
Doctorul a zâmbit iar şi a răspuns: "Voi spune ceea ce Iov a zis în Cartea Sfântă "Gol am ieşit din pântecele mamei mele, şi gol mă voi întoarce în sânul pământului, binecuvântat fie Numele Domnului."- Doctorii nu pot prelungi viaţa. Duceţi-vă şi mijlociţi pentru fiul dumneavoastră, noi vom face tot ce putem prin harul lui Dumnezeu."
"A da sfaturi când nu suntem îngrijoraţi e foarte uşor", a murmurat tatăl
Operaţia a durat câteva ore, după care medicul a ieşit fericit. "Slavă Domnului! Fiul dumneavoastră este salvat!" ªi fără să aştepte răspunsul tatălui, şi-a văzut de drum, fugind. "Dacă aveţi vreo întrebare, întrebaţi-o pe asistentă!"De ce este aşa arogant? Nici nu a aşteptat câteva minute pentru a-l întreba despre starea fiului meu", a comentat tatăl, când a întâlnit-o pe asistentă la câteva minute după ce medicul plecase.Asistenta a răspuns, curgându-i lacrimi pe faţă: "Fiul său a murit ieri într-un accident de maşină, era la înmormântare atunci când l-am sunat pentru operaţia fiului tău. Iar acum, că a salvat viaţa fiului tău, a plecat fugind pentru a termina înmormântarea fiului său.NICIODATÃ NU JUDECA PE NIMENI, deoarece niciodată nu ştii cum e viaţa unora, sau ce se întâmplă, sau prin ce trec.Îţi propun pentru o zi să fii "eu"...
Să-mi vezi gândurile, să-mi simţi durerea şi să vezi cine sunt!
Crezi că ai putea face faţă?
Poţi lupta aşa cum o fac eu?
Te poţi ridica zâmbind mereu?
Te invit să pierzi tot ce am pierdut,
Să ridici capul, să-ţi înghiţi lacrimile
ªi să spui:
"Aşa a fost să fie............"
Va pot spune sincer ca in urma cu 7 ani, am gresit mamei mele, un lucru pt care am fost iertata de dansa, iar in urma cu 2 luni de zile, aceiasi greseala a repetat-o fiul meu cu mine. Am realizat cateva ore mai tarziu ca "roata este rotunda si se Invarte". Povestea de mai jos este impresionanta, am citit-o mamei mele si fiului meu, drept care doresc sa o impartasesc si cu dvs.

Lanţul ispăşirilor

"În majoritatea cazurilor, atunci când ni se întâmplă o nenorocire la care nu ne-am aşteptat, gândim că aceasta este un răspuns la vreo greşeală sau păcat al nostru. ªi nu greşim deloc. Aşa este. Dreptatea este o lege de care nu scapă nimeni. Iar împlinirea ei se petrece fie aici pe pământ, fie dincolo în veşnicie. ªi e mai bine când se întâmplă aici, spre ispăşire şi îndreptare, decât în eternitate, unde este spre pedeapsă fără chip de scăpare.
Un tânăr voia să se căsătorească, dar viitoarea soţie i-a spus: "Nu vin după tine dacă nu scapi de tatăl tău. Fă-l să plece. Nu pot locui în aceeaşi casă cu tatăl tău". Tânărul o iubea. S-a dus la tatăl său şi i-a spus: "Tată, trebuie să-mi trăiesc şi eu viaţa pe pământ şi iată, viitoare mea soţie nu vrea să trăiască în aceeaşi casă cu tine. Îmi cere să te scot din casă, să te fac să pleci. Ce să fac? Sfătuieşte-mă. Trebuie să pleci. Dar cum s-o fac? Te iubesc şi pe tine".
Tatăl l-a înţeles pe loc şi i-a zis: "Voi pleca eu singur, dar am o singură rugăminte către tine". "Care?" a întrebat fiul. "Nu cine ştie ce, i-a spus tatăl. Să mă conduci, după ce vom ieşi din sat, până în vârful dealului, la un anume copac, pe care ţi-l voi arăta eu." Tânărului i s-a părut prea uşoară rugămintea tatălui.
ªi-a luat bătrânul cele de trebuinţă şi au plecat. Ajunşi la copacul cu pricina, tânărul a vrut să ştie: "De ce ai vrut să te aduc până aici, tată?"
Bătrânul i-a răspuns: "Pentru că tot până la copacul acesta l-am condus şi eu pe tatăl meu, într-o împrejurare asemănătoare. Ceea ce faci tu acum nu e decât fapta mea întoarsă către mine. De aceea am şi acceptat să plec. Primesc ceea ce merit!"
Auzind acestea, tânărul şi-a venit întru ale sale şi s-a întors cu tatăl său înapoi la casa lor."
12 tehnici de gandire pozitiva ( sursa: [ link extern ] )

1) Implicate in activitati ce iti fac placere ( drumetii, o baia rece sau calda, relaxare in padure sub soare si sub iarba verde, un picnit cu prietenii, practicarea unui sport, actiuni de voluntariat, arta dans, muzica.

2) Ai incredere in tine. Focalizeaza-te pe experietele pozitive si placute prezent sau trecute, pe atributele pozitive ale caracterului tau, pe ceea ce ai deja si ai obtinut pana in prezent. Gandeste-te ca ai o contributie pozitiva in aceasta lume.

3) Fi fericit si bucurate de experitele pozitive fara vina ( Bucurați-va de o masa buna, fara sa va ganditi la calorii sau grasime, bucurati-va de o iesire din oras fara sa va ganditi la ziua de maine, joaca-te cu copilul tau fara sa iti faci griji ca te vei murdari si va trebui sa speli dupa aceea )

4) Zambeste cat de multi poti ( creierul nu deosebeste un zambet autentic de unul fals, el reactioneaza la fel ca un zambet autentic, nimanui nu-i place compania unui persoane posomorate si nemultumita in permanenta ).

5) Fi creativ ( Explorati-va creativitatea și puneti-o în actiune. Creativitatea aduce o mai mare satisfactie și exaltare mentală, puteti fi ceativi pragatind o cina frumoasa, a planta o floare, a decora casa, cel mai important lucru este sa ne bucuram de ceea ce facem ).

6) Stai cu oameni ce gandesc pozitiv: cautati acei oameni ce sunt fericiti si au o abordare pozitiva pentru a te " molipsi" de la ele, nu cei ce produc o atmosfera proasta.

7) Petrece timpul cu grupuri ce au interese comune cu tine: cu cat petrecem mai mult timpul intr-un grup, cu cat simtim mai mult ca apartinem undeva, cu atat sentimentul de siguranta creste, schimbul de informatii si sensul cresc si ele considerabil.

8) Ai grija de sanatatea ta fizica: o dieta buna, naturala si sanatoasa ( ps: a avea bani nu inseamna neaparat sa mananci sanatos sau invers, totul tine de creativitatea ta de a "improviza" ), combinata cu exercitii fizice usoare, creste nivelul de energie din organism, imbunatateste vitalitatea, aspectul fizic placut prin aceste exercitii si diete ne vor face mai fericiti.

9) Separa nevoile tale de dorintele tale.

10) Spune stop gandurilor negative: Oamenii care nu insista pe ganduri neplacute sunt cu siguranța mult mai fericiti. Putem privi oricand jumatatea plina a paharului, sa privim toate circumstantele vietii ca pe lectii de viata si experienta.

11) Stabileste mici obiective realistice in fiecare zi: putem stabili mici obiective realistice zilnice, ce vor mari treptat increderea in sine ori putem stabili obiective majore de lunga durata ce putem sa le ducem la indepliniri prin micile noastre obiective zilnice.

12) Gasiti surse persoanale de satisfactie si placere: În acest moment dificil în care valorile și stilul de viață modern se clatine și sunt revizuite, se pare a fi o nevoie urgentă de a redefini sensul vietii, sa se apeleze la surse personale de satisfactie si bucurie si pentru a ne proteja de probleme de zi cu zi.

Succesul nu insemna sa dobandesti mult ci sa fi multumit cu ceea ce ai dobandit!

Alte discuții în legătură

Diferenta intre "a avea" o religie si "a nu avea" trope_doi trope_doi M-am gandit la acest subiect citind status-ul utilizatoarei [b]gi_jane2[/b] (pentru care am tot respectul) din 23 Septembrie a.c.: [i]Daca oamenii sunt atat de ... (vezi toată discuția)
Monologul lui dumnezeu MIHAI GRIGORE MIHAI GRIGORE [b]Monologul Lui Dumnezeu [/b]:) \"M-am uitat la tine cand te-ai trezit de dimineata. Asteptam sa-mi spui doua trei cuvinte, multumindu-Mi pentru cele ce ti ... (vezi toată discuția)
Despre ceea ce înseamnã o cale spiritualã.... rodica_post rodica_post Despre ceea ce înseamnă o cale spirituală.... Trecuse deja un timp de când Spiritul se afla printre oameni şi vorbea el în stânga – dreapta, ... (vezi toată discuția)