Cele 3 filtre ale lui Socrate
“În Grecia Antică, Socrate era renumit pentru respectul cu care îşi trata prietenii. Într-o zi, o cunoştinţă l-a întâlnit pe marele filosof şi l-a întrebat:
- ªtii ce-am auzit despre prietenul tău?
- Stai puţin, a replicat Socrate.
- Înainte de a-mi spune ceva, aş dori să facem un test. Se numeşte testul Filtrului Triplu.
- Filtrul Triplu?
- Exact, a continuat Socrate. Înainte de a vorbi cu tine despre prietenul meu, ar fi o idee bună să stăm un pic şi să filtrăm ceea ce vei spune. Acesta este motivul pentru care îl numesc testul Triplului Filtru.
Primul filtru este Adevărul.
Esti absolut sigur că ceea ce vrei să-mi spui este adevărat?
- Nu, spuse omul. De fapt, doar am auzit despre asta şi …
- În regulă, a spus Socrate.
- Deci nu ştii dacă este adevărat sau nu.
Acum hai să încercăm şi al doilea filtru, filtrul Bunătăţii. Ceea ce vrei să-mi spui despre prietenul meu este ceva bun?
- Nu, din contră…
- Deci, a continuat Socrate, vrei să-mi spui ceva rău despre el, dar nu eşti sigur că este adevărat.
Totuşi poţi să treci testul, deoarece mai este un filtru: filtrul Utilităţii. Ceea ce vrei să-mi spui despre prietenul meu, îmi va fi de folos?
- Nu, nu chiar.
-Bine, a concluzionat Socrate,
daca ceea ce vrei să-mi spui nu este nici adevărat, nici bun, nici chiar folositor, de ce mai trebuie să-mi spui ceva?”
De obicei, nu dau sfaturi, ȋnsă acum mă tentează să ȋți dau o sugestie ... doar pentru că știu că va veni momentul ȋn care și tu să te vezi exact așa cum te văd eu: minunat. Iar acel moment va veni atunci cȃnd vei ști și vei simți despre tine că ești exact așa: imperfect, liber și fericit.
Deci, sugestia mea este: reține, din ceea ce ȋți spui ție despre tine sau spui altora, doar acele afirmații care răspund pozitiv la toate cele 3 filtre. Pentru că doar acestea contează.
Loredana Vladareanu
Career & Executive & Life Coach - Personal Development & Coaching; Senior Trainer & Coach - Dynamic Learning; Co-autor
[ link extern ]