avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 744 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua! Doresc sa cumpar un imobil de la un ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua! Doresc sa cumpar un imobil de la un dezvoltator din ...

Buna ziua! Doresc sa cumpar un imobil de la un dezvoltator din Bucuresti. Cladirea este de 3 etaje, cu finalizare in august 2025. Ceea ce ma sperie este faptul ca pt plata in cash se cere avans de 95%. Inca nu am solicitat antecontractul, insa din ce am discutat cu agentul se pot stabili clauze in contract de comun acord care sa ma protejeze, insa ma intreb daca in caz de insolventa ma va preteja ceva ? banuiesc ca nimic si pierd banii. Din cate stiu eu va exista un proiect de lege care va limita avansul la dezvoltator la 10 % insa legea nu este inca aprobata. Cel putin eu nu am gasit nicaieri aceasta informatie. Agentul mi-a spus ca pot inregistra antecontractul in cartea funciara, desi nu este obligatoriu si dupa spusele lui sunt persoane care au refuzat pe motiv ca nu doreau sa plateasca o taxa in plus care de altfel este foarte mica, comparativ cu riscul la care se supune cumparatorul in caz contrar..Pareri va rog mult !
Cel mai recent răspuns: CHKa , utilizator 15:38, 18 Februarie 2025
7 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mai-toti dezvoltatorii lucreaza asa , construiesc practic din banii clientilor . Chiar daca ofera un pret mai bun decat ar fi cel pentru un apartament gata construit , tot ies mai bine decat daca ar lua imprumut din banca pentru a finaliza constructia si doar apoi sa vanda . De obicei , vine cu investitia in cumpararea terenului , in elaborarea proiectului si obtinerea autorizatiilor . Riscul cumparatorului este foarte mare , daca dezvoltatorul nu vinde suficiente apartamente , din stadiul de proiect , pentru a-si duce la bun sfarsit constructia , se poate intampla sa ramana cu aceasta intr-un anumit stadiu si sa nu mai poata continua . Prea putini dezvoltatori au potenta financiara sa construiasca din fonduri proprii , si chiar daca au , prefera sa inceapa inca o investitie decat sa-si blocheze fondurile o lunga perioada . O lege care sa protejeze cumparatorul ar fi binevenita , dar cum ar putea arata , eu nu am idee … Daca dezvoltatorii nu vor mai putea proceda asa , se va reduce drastic numarul celor care vor construi . Un prieten a cumparat un asemenea apartament ( din stadiul de proiect ) , cu termen de livrare 18 luni , intr-un ansamblu de 3 blocuri de cate 4 etaje . Dupa 8 ( opt ) ani au intrat cumparatorii in posesia apartamentelor , nefinisate , fara obiecte sanitare , fara parchet , etc. . Si se considera norocos ca nu a pierdut toti banii …
In orice situatie, sa verificati daca exista o ipoteca. De regula dezvoltatorii iau credite , pentru care se instituie ipoteci. Daca dezvoltatorii nu isi achita creditele, ipoteca se transfera asupra apartamentelor iar dvs. va alegeti cu un apartament ipotecat care poate fi oricand executat de catre creditor (banca).
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Și unde să verifice? Ar trebui să știe numărul cadastral al terenului.
Buna ziua

Nici o clauza nu va va proteja in caz de insolventa.

Proiectul acela (B519/2004) nu s-a transpus in lege.

Dezvoltator care sa termine la timp nu s-a mai pomenit. Intarzieri de 1-2 ani sunt la ordinea zilei.

Nu platiti mai mult decat sunteti dispus sa pierdeti
Ca idee: lansați un mesaj pe paginile de socializare, pe grupurile de Facebook din București, încercați să-i găsiți pe ceilalți cumpărători, faceți o poză ansamblu la imobilul respectiv, scrieți așa frumos, cum ați întrebat aici, dacă mai este cineva, care o să fie "vecin" cu Dumneavoastră.

Alte discuții în legătură

Clauza neclara in antecontractul de vanzare-cumparare ... iMozzie iMozzie Salutare, urmeaza sa semnez un antecontract de vanzare-cumparare pentru achizitia unui apartament iar o clauza suna cam asa: \"In calitate de promitenti ... (vezi toată discuția)
Intenție de cumpărare apartament în bloc la care încă nu au început lucrările de construcții. să plătesc sau nu, în avans, prețul total al apartamentului? CiobanuD19 CiobanuD19 Buna ziua, Doresc sa cumpar in Bucuresti un apartament de la un dezvoltator dar conditiile acestuia sunt banii in avans. Blocul nici nu a inceput sa fie ... (vezi toată discuția)
Antecontract vanzare-cumparare cu plata a 90% din suma euvictoria euvictoria Buna ziua, Pe data de 1 iulie voi incheia un antecontract de vanzare-cumparare la un notariat agreat de dezvoltator, pentru un apartament in Bucuresti.Pentru ... (vezi toată discuția)