avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1250 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Dosar penal pentru alcool la volan. Ce pot face?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Dosar penal pentru alcool la volan. Ce pot face?

As vrea sa specific de la inceput,ca nu stiu nimic despre legile in vigoare,sau demersul al acestor situatii.Mi sa intocmit dosar penal pentru alcool la volan.Care ar putea fi sentinta in cazul meu:Conducerea autovehiculului pe drum public sub influenta alcoolului,alcoolemia 1.85 la proba biologica.Nu am antecedente penale,nu am provocat nici un eveniment rutier intretimp,nu m-am opus la nici o cerere al politiei(suflare in fiola,acte...),am fost politicos(ma gandesc ca asta nu prea conteaza).Sunt citat pe data de 28.11.2006,am un avocat,dar de la el nu am aflat nimic.Sentiintele de care am auzit eu:-puscarie cu suspendare,amenda administrativa(sau penala),puscarie:((.Cei care sunt in tema in legatura cu problema mea,va rog ajutati-ma.VA MULTUMESC DIN SUFLET.
Ultima modificare: Joi, 29 Octombrie 2009
Pinduur, utilizator
Solutie: În baza art.87 alin.1 din O.U.G. nr.195/2002 cu aplic. art.74 alin.1 lit.a, art.76 alin.1 lit.e Cod penal şi cu aplic. art.3201 Cod procedură penală, condamnă pe inculpatul........ la pedeapsa de 5 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge. În baza art.71 Cod penal interzice inculpatului, ca pedeapsă accesorie, drepturile prevăzute de art.64 alin.1, lit.a teza a II-a şi lit.b Cod penal. În baza art.81 Cod penal suspendă condiţionat executarea pedepsei închisorii pe o durată de 2 ani şi 5 luni, care constituie termen de încercare stabilit conform art.82 Cod penal. În baza art.359 Cod procedură penală atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art.83 Cod penal, privind cauzele a căror nerespectare are ca urmare revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei. În baza art.71 alin.5 Cod penal, pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei închisorii se suspendă executarea pedepselor accesorii. În baza art.191 alin.1 Cod procedură penală obligă pe inculpat la plata sumei de 500 lei, reprezentând cheltuieli judiciare avansate de stat. Onorariul pentru asistenţa juridică din oficiu se plăteşte conform Protocolului încheiat între Ministerul Justiţiei şi Uniunea Naţională a Barourilor din România. Cu drept de recurs în termen de 10 zile de la pronunţare. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 6 februarie 2013. ACEASTA ESTE SOLUTIA STIE CINEVA COMPETENT DACA IAU PERMISUL SAU NU? MULTUMESC
Xpertul a scris:

Solutie: ..... În baza art.81 Cod penal suspendă condiţionat executarea pedepsei închisorii pe o durată de 2 ani şi 5 luni, care constituie termen de încercare stabilit conform art.82 Cod penal. (...) ACEASTA ESTE SOLUTIA STIE CINEVA COMPETENT DACA IAU PERMISUL SAU NU? MULTUMESC



Art.116. - (1) Persoana al cărei permis de conducere a fost anulat ca urmare a rămânerii definitive a unei hotărâri judecătoreşti de condamnare pentru una dintre faptele prevăzute la art. 114 alin. (1) şi la art. 115 alin. (1) se poate prezenta la examen pentru obţinerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, după caz, dacă a intervenit una din situaţiile următoare:

b) a trecut un an de la data graţierii pedepsei sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei ori suspendarea executării pedepsei sub supraveghere;
@Xpertul:
Stimate domn,trebuie sa intelegeti ca permisul dvs se anuleaza in urma hotararii definitive de catre politie,ei au aceasta competenta,din acest motiv instanta nu face nici nu face nici un fel de referire la acest aspect,puteti dvs sa invocati orice fel de argument in fata instantei ca nu poate sa decida din acest punct de vedere,exista lege speciala care prevede acest lucru,dupa hotararea definitiva asteptati un an si va prezentati la examen pentru un nou permis este singura solutie.
HG1391/2006
& 3. Anularea permisului de conducere
ART. 203

(1) Anularea permisului de conducere, în cazurile prevăzute la art. 114 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se dispune:
a) de şeful serviciului poliţiei rutiere pe raza căruia a fost constatată fapta, în baza hotărârii judecătoreşti rămase definitivă, dispusă de o instanţă din România;

b) de şeful poliţiei rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, în baza unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă, pronunţată de către o autoritate străină competentă, pentru o infracţiune săvârşită de titular pe teritoriul statului respectiv, dacă pentru fapta săvârşită legislaţia română prevede această măsură.
(2) Anularea permisului de conducere al persoanei decedate se dispune de şeful serviciului poliţiei rutiere pe raza căruia titularul a domiciliat, în condiţiile existenţei unei sesizări din partea unei autorităţi competente sau a unui certificat de deces.
(3) Măsura anulării permisului de conducere se comunică, în termen de cel mult 5 zile lucrătoare, titularului permisului de conducere, la domiciliul acestuia, pentru situaţiile prevăzute la alin. (1).
(4) În termenul prevăzut la alin. (3), permisul de conducere se transmite de serviciul poliţiei rutiere care a dispus anularea la autoritatea competentă care l-a eliberat, în vederea efectuării menţiunii în evidenţă.
ART. 114*)OUG195/2002
(1) Anularea permisului de conducere se dispune în următoarele cazuri:

a) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru o infracţiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârşită ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie;
b) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru infracţiunile prevăzute la art. 85, art. 86 alin. (2), art. 87 alin. (1), (2), (4) şi (5), art. 89 alin. (1) şi (2), art. 90 alin. (1) şi la art. 92 alin. (3);
#M1
Buna tuturor... Am citit cu mare interes cazurile de pe ultimele 30-40 de pagini cu speranta ca voi gasi raspuns la o nedumerire a mea. Am fost eu si intr-o situatie neplacuta cu alcool la volan si rezolutia este SUP (scoaterea de sub urmarirea penala...). Am citit despre fel si fel de situatii si tot nu inteleg o chestie: cu rezolutia SUP trebuie sa dau testul respectiv ca sa scot permisul de conducere? mentionez ca mi s-a suspendat permisul de conducere la mijlocul lunii septembrie 2012.
A fost un caz in care dupa 1-2 ani de la SUP, omul a fost rechemat la politie ca sa isi predea permisul deoarece alt procuror i-a cerut asta... cum functioneaza chestia asta ? Ii posibil ca sa ma trezesc si eu ca peste un an sa imi predau permisul ptr ca alt procuror asa vrea ?
Multumesc ptr eventualele lamurir si raspunsuri... Stima
Ms

Alte discuții în legătură

Condus fara permis in stare de ebrietate! perspikce perspikce Buna ziua ,am cateva intrebari..legate de problema mea ..Am condus beat acum 2 seri si am fost tras pe dreapta.. in masina mai erau 2 persoane...1 era si ea ... (vezi toată discuția)
Permis de conducere 0prisH 0prisH Buna seara! Am avut un moment de inconstienta in care m-am urcat baut la volan pe data de 24.07.2016 cu o alcoolemie in aerul expirat de 0.59 ml/l . Politia ... (vezi toată discuția)
Accident andreyutzu22 andreyutzu22 Am si eu o problema...am patit in octombrie un accident...o tamponare intr-un parapet....nu au fost victime...problema este ca eram sub influenta ... (vezi toată discuția)