Intrebare: Unde trebuie sa aplic pentru stergerea numelui meu din evidentele "sistemului"?
Motiv: consider ca nu mai imi este necesar sa platesc vreo taxa sau impozit, deoarece nu doresc unele servicii din partea "statului". Desigur voi folosi sistemul de "drumuri publice" si as fi de acord sa platesc unele taxe legate de acesta. In rest nu am nevoie de nimic. dar restul de impozite (pamant, profit, etc) le vad fara rost, deoarece acestea nu sunt justificate. Stiu ca exista cateva legi prin care esti "legat la maini" sa faci asta, dar atunci imi pun intrebarea: de fapt cat de liber sunt eu ca persoana in aceasta lume, pot sa ma desprind de o corporatie precum statul? Consider ca este furt faptul ca statul ma obliga sa platesc anumite taxe pentru "beneficiul meu", desi ma descurc singur in privinta asta, ma pot sustine singur fara probleme, fara a-mi oferi posibilitatea sa aleg daca vreau sau nu.
Din pacate, Constitutia este doar un ideal tinut pe un piedestal intangibil. Nimeni nu tine cont de ea daca nu le e favorabila, nici macar cei care au scris-o. Constitutia se ocupa cu trasarea unor linii generale, unor idealuri, dar nu ofera nici solutii si nici sanctiuni pentru indeplinirea acestora (oricum, sanctiunea cu nulitatea legilor neconstitutionale are efect de fiecare data dupa ce legiele respective au luat banii nostri). Eu cred ca Statul s-a "rafinat" prea mult si a ajuns o constructie atat de complicata si de intortocheata, incat nu-si mai realizeaza rolul principal: reprezentarea si protejarea cetateanului. Statul a ajuns sa lupte pentru propria supravietuire prin exploatarea si exterminarea cetatenilor.
Economia de piata si capitalismul nu pot exista (si in fapt nu exista... traim practic un socialim temperat) in conditiile unui Stat atat de implicat in viata economica.
Parerea mea e ca ar trebui privatizate (nu prin vanzarea catre "cine trebuie", ci prin liberalizare) toate domeniile gestionate de stat, dar care au impact si utilitate locala. Cred ca un "capitalism salbatic" in care fiecare are grija de el asa cum crede (in ce priveste sanatatea si protectia sociala) ar functiona mult mai bine... si aici ma intorc la rolul primordial pe care il are educatia - care trebuie sa creeze nu doar forta de munca ci si caractere.
Eliberat de marea parte a indatoririlor si a costurilor, Statul ar trebui sa renunte la toate impozitele si sa pastreze doar un impozit pe venit. Mi se pare cel mai corect sa fie impozitat doar venitul, pentru ca acesta ajunge sa formeze ulterior (in functie de cum se gospodareste fiecare) averea... iar impozitul pe avere cum este el acum (pe casa, pe masina, pe teren, etc) este practic un impozit pe venitul ramas dupa impozitare...
Sistemul complex de impozite si taxe existent acum in majoritatea statelor nu face decat sa ascunda lipsa de eficienta a gestionarii banului public si se justifica prin numarul mare de salariati la stat... care nu fac decat sa consume mai multi bani. Este o spirala similara cu spirala inflationista. Imi pare rau sa spun pentru cei care sunt direct afectati, dar Romania nu are nevoie si nu poate sustine un numar atat de mare de bugetari. Avem nevoie de productie de bunuri si servicii, cele care aduc cu adevarat plus-valoare... cel putin asa e structurat sistemul economic contemporan. Astept momentul cand omenirea va reusi sa treaca de pragul de "fiinta economica" si sa ajunga "fiinta umana"... sa fie necesar si apreciat doar aportul real pentru dezvoltarea omenirii... si nu cel economic. Desi banul ar trebui sa fie doar o unitate de masura a utilitatii bunurilor si serviciilor, in prezent , utilitatea este masurata din prisma veniturilor pe care le realizeaza.