avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Să schimbăm împreună legea Refuz plata impozite/taxe
Discuție deschisă în Să schimbăm împreună legea

Refuz plata impozite/taxe

Intrebare: Unde trebuie sa aplic pentru stergerea numelui meu din evidentele "sistemului"?
Motiv: consider ca nu mai imi este necesar sa platesc vreo taxa sau impozit, deoarece nu doresc unele servicii din partea "statului". Desigur voi folosi sistemul de "drumuri publice" si as fi de acord sa platesc unele taxe legate de acesta. In rest nu am nevoie de nimic. dar restul de impozite (pamant, profit, etc) le vad fara rost, deoarece acestea nu sunt justificate. Stiu ca exista cateva legi prin care esti "legat la maini" sa faci asta, dar atunci imi pun intrebarea: de fapt cat de liber sunt eu ca persoana in aceasta lume, pot sa ma desprind de o corporatie precum statul? Consider ca este furt faptul ca statul ma obliga sa platesc anumite taxe pentru "beneficiul meu", desi ma descurc singur in privinta asta, ma pot sustine singur fara probleme, fara a-mi oferi posibilitatea sa aleg daca vreau sau nu.
Cel mai recent răspuns: minius , utilizator 00:23, 7 Ianuarie 2011
Ghandi spunea: "Fii schimbarea pe care vrei sa o vezi in jurul tau". Va intreb: cu ce ar fi mai buna o "detronare" violenta a celor care fac legea la propriu si la figurat in Romania? Si eu sunt indignat de ce se intampla, si cred ca trebuie sa facem ceva radical si sustinut, dar violenta nu este niciodata o solutie, cred cu tarie asta! Daca cei de la putere din Romania au asa influenta mare si sunt atat de lipsiti de scrupule, nu credeti ca ar folosi toate mijloacele violente si imorale pentru a deturna si condamna orice incercare de "destabilizare a democratiei din Romania"? Sa nu uitam, ca la nivel declarativ si international suntem considerata o tara democratica. Orice incercare armata sau violenta de a schimba ceva va fi considerata, ca si in cazul comunismului, o incalcare a drepturilor omului si vor sari toate structurile democratice pe noi.
Parerea mea este ca schimbarea trebuie sa vina la nivel de convingeri si in mare parte prin educatie. La ce bun sa schimbam conducerea, cand la nivel national, de la Presedinte, pana la ultimul portar (din punct de vedere ierarhic, nu uman) cea mai mare parte a romanilor sunt de acord ca nu e nici o problema sa furi, daca mai si faci ceva pentru tara... problema nu sunt conducatorii, dupa cum spuneam in mesajul anterior... problema e ca cea mai mare parte a populatiei gandeste la fel. Eu am incercat sa gasesc intre politicienii nostrii cativa care sa aiba o structura morala sanatoasa, capacitate intelectuala si dorinta de a face bine pentru Romania... nu am gasit niciunul. Tragedia noastra, ca popor, nu este proasta conducere, ci degradarea morala perpetuata prin lipsa timpului pentru a face educatie (in goana dupa bani si/sau disperarea pentru supravietuire) si degradarea morala a formatorilor (profesori si jurnalisti).
Am discutat cu mai multe persoane din diferite paturi sociale si aceasta a fost concluzia mea... o revolutie este inutila datorita faptului ca nu ar face decat sa schimbe autorii persecutiei.
Romania are nevoie de o revolutie, dar o revolutie care sa schimbe caractere si sa formeze o populatie cu o moralitate sanatoasa. Pentru asta propun sa infiintam sau sa gasim un ONG care doreste sa faca asta, prin campanii sustinute si cu finantari Europene. Iar dupa ce se formeaza cel putin un grup consistent de persoane capabile sa conduca bine tara, se poate discuta de schimbarea conducerii - schimbare ce se poate face pasnic prin "infiltrarea" acestora in parlament, iar ulterior prin promovarea de legi care sa demonteze mecanismele de opresie si impiedice formarea altora noi.
Daca sunt persoane care au aceeasi parere cu mine, va rog sa-mi scrieti aici sau pe blogul meu pentru a pune lucrurile in miscare [ link extern ]
Felicitari, minius, pentru opinia echilibrata.

Legat de tema topicului, cei care sunt revoltati pe stat ar fi de acord ca de maine firmele / corporatiile sa refuze sa plateasca? Statul roman a transferat 90% din raspunderea sustinerii sale catre PJuri /angajatori (prin impozite indirecte sau retinere la sursa). Asta se intampla strict din motive pragmatic politice. (imaginati-va un fumator care se duce sa depuna cu mana lui 16 tigari din 20 la Administratia Financiara), dar costul taxelor in definitiv tot cetateanul il suporta. Singura greva fiscala de succes ar fi daca marile corporatii refuza sa plateasca, de ce nu propuneti asa ceva?
Ultima modificare: Luni, 13 Decembrie 2010
eumarian, utilizator
Nu stiu cat de viabil este pt ca, daca urmaresti, aceste "mari corporatii" unele au fost salvate de catre stat, si cetateanul plateste factura. Iar majoritatea dintre ele sunt societati pe actiuni, care nu urmaresc binele cetateanului sau vreo idee nobila, ci urmaresc interesele actionarilor.
Nu sustin neaparat sa iesim si sa ucidem si sa demolam, dar nici nu vad alta solutie. Pt ca am urmarit procesele de la unele judecatorii, procese castigate de reclamanti, impotriva statului, iar statul a ignorat decizia judecatorului. Daca facea asta un cetatean amarat, de mult era la inchisoare sau pe drumuri.
Multe corporatii au fost salvate de stat, iar ceea ce se intampla astazi, modificarile din legislatie, arata clar ca statul va face tot ce cer aceste corporatii, deoarece multi alesi sunt acolo datorita fondurilor primite in campanii de la multe dintre companii.
Multumesc pentru aprecieri Eumarian.

Revenind la tema topicului, trebuie sa fiu de-acord cu remus1982. Marile corporatii, influenteaza oricum deciziile guvernului si a legislativului. Ele sunt beneficiarii unor ajutoare de stat cu valori imense (sub forma de scutiri de impozite si taxe sau alte facilitati fiscale). O greva fiscala din partea lor nu ar face decat sa le strice relatia cu Statul. Oricum, o astfel de decizie din partea lor s-ar solda cu masuri preferentiale, cu stergeri de datorii doar la anumite firme si schimbari legislative care sa le ajute doar pe ele. Judecand dupa filozofia capitalismului, acesta este oricum un lucru bun, pentru ca asta le va permite sa plateasca mai mult salariatilor si firmelor colaboratoare (furnizorilor) dezvoltand astfel economia pe orizontala si influentand intreaga economie prin cresterea puterii de cumparare a salariatilor lor. Din pacate asta se intampla mai mult in teorie si mai putin in practica, pentru ca cei care conduc astfel de firme joaca pe doua directii: una negociaza cu Statul prin impactul social pe care il pot avea in caz de dificultati financiare, iar pe de alta parte le spune salariatilor ca nu au bani si dicteaza fara posibilitate de negociere salariile si conditiile de munca. In final ei raspund doar in fata actionarilor care vor profituri cat mai mari, si care sunt (cei cu drept de control asupra firmei) destul de putini. Astfel, banii ajung sa se concentreze in conturile unui numar mic de oameni, care de cele mai multe ori ii cheltuiesc in alte tari, facand astfel un deserviciu economiei Romaniei.

Ideea grevei fiscale a fost foarte raspandita la momentul introducerii impozitului forfetar. Atunci toti cei care au o firma... in special mai mica, au primit o lovitura serioasa. Tragand linie pentru ultimii 2-3 ani am constata ca am lucrat pentru Stat, care a obtinut cam de 2-3 ori mai mult decat mine din afacerea mea si pentru Banca (tot a statului) care a obtinut si ea o cota mai mare din venituri decat am folosit pentru firma si pentru actionari. Pare socant, de fapt daca adunam doar TVA si impozitul pe profit si pe dividend observam ca Statul are peste 56% din profiturile repartizate la dividende, fara sa mai calculam impozitele si contributiile salariale si alte taxe pentru carburanti, energie, si altele spefice fiecarei activitati. In concluzie, in Romania (si in marea parte a tarilor capitaliste) Statul este actionarul majoritar in toate firmele, iar investitorii si antreprenorii nu sunt decat niste salariati care au o cota din profit, dar care suporta integral toate pierderile. Sincer, incep sa nu mai vad avantajele capitalismului.

Revenind la ideea grevei fiscale, firmele mici, sunt complet dezorganizate (majoritatea nefacand parte din nici o organizatie patronala), iar astfel nu s-au putut unii pentru o "rezistenta" sustinuta. Raportul castig/risc a fost nefavorabil unor actiuni necugetate. Pentru marea parte a firmelor ne-a fost greu sa platim impozitele la nivelul impus. Daca e sa vorbim de majorari de intarziere aferente unei greve fiscale, si a amenzilor iminente care ar fi survenit in urma unor controale "de rutina" la comanda guvernului, s-ar fi ajuns la o adevarata tragedie greaca. De altfel, au fost cateva cazuri de sinucideri ca urmare a dificultatilor economice induse de deciziile Guvernului. Despre acele morti s-a pomenit in subsidiar la emisiunile de stiri, fara comentarii sau analize ale cauzelor si ale vinovatilor.
In facultate ni se spunea ca raspunderea unui economist este foarte mare, pentru ca deciziile lui poate influenta siguranta financiara si sanatatea unui numar foarte mare de oameni. Problema la noi este ca cei raspunzatori de aceste crime (si cuvantul nu e de loc exagerat) nu au nici un fel de remuscari si nu suporta nici un fel de consecinte.

Si totusi, putem face ceva? Singura posibilitate de reusita a unei greve fiscale, este ca aceasta sa fie concentrata doar pe acele impozite imorale, si sa fie generalizata la cel putin 80% din contribuabili. Asa a fost si cazul contributiei pentru invatamant, de care multi patroni nici nu stiau, si astfel, dupa ce guvernantii si-au dat seama ca nu e rentabila, a fost scoasa. Dar pana atunci s-au platit si cateva amenzi pe seama ei... si au fost cativa "revolutionari" care au suportat din buzunarul lor consecintele nesupunerii. Un refuz general de plata al taxelor si impozitelor ar crea confuzie in randul guvernantilor si probabil ar starni un val de represalii (pentru ca cei din guvern considera ca sunt in razboi cu contribuabilii - fapt ce reiese din legile lor si din unele discursuri).

Parerea mea e ca ar trebui regandit intregul sistem economic sau cel putin sistemul fiscal, care pe parcursul evolutiei s-a complicat atat de mult incat consuma o mare parte din venituri doar pentru a exista. Nu inteleg de ce intr-o economie este necesara o taxa pe valoare adaugata, un impozit pe profit si un impozit pe dividend. La urma urmei, TVA si impozitul pe profit sunt aceeasi treaba, doar ca TVA se aplica si pe valoarea salariilor care nu sunt deductibile in acest caz. Inteleg ca impozitul pe dividend are rolul de a stimula investitiile, dar tot mi se pare exagerat.
Domnilor,eu raman tot la ideea ca toti romanii sa nu mai plateasca absolut nimic la stat ! Daca noi nu dam bani la bugetul statului,statul nu mai are ce cheltui. Si asa, statul se tot imprumuta,fara a intreba multimea daca este sau nu de acord... Iar,aceste datorii,le platim noi toti... Devin obligatii pentru toti !!! Oare,de ce ?
Ce ne poate face statul,la toti,daca ne-am hotari sa nu mai dam absolut nimic ?
Ne va baga la puscarie pe toti ? Ok ! Dar,acolo,trebuie sa ne asigure traiul. Iar statul,nemaiavand bani la buget,cu ce ne va hrani ? Va fi ceva nemaiintalnit,care va pune un mare semn de intrebare statului. Apoi,sa vedeti ce frumos o sa se poarte cu populatia tarii,care i-a votat si le-a dat astfel "ciolan de ros"...,pe care in momentul actual o calca in picioare.
Eu,nu voi mai plati nimic,niciodata ! Absolut nimic. Iar cand vor veni la mine,veti vedea la Tv. si pe internet ce se va intampla. Nu vorbe,ci fapte....
Multa sanatate tuturor si Sarbatori Fericite ! (Daca pot fi fericite in aceste conditii...)
Ultima modificare: Marți, 14 Decembrie 2010
gigelas, utilizator

Alte discuții în legătură

O scurta "filozofie" a vremurilor pe care le traim. POPA GHEORGHE POPA GHEORGHE Am primit pe e.mail, un material care mi-a dat mult de gandit. Am aranjat putin materialul, pentru a putea fi citit mai usor. Am accesat link-ul din josul ... (vezi toată discuția)
Cum pot sa ies din lista neagra a biroului de credit? marineursachi marineursachi am un card de salarii cu o datorie neplatita de 4 ani cu suma de 7 mil restanta.vreau sa stiu cum pot sa ies de pe lista neagra a Biroului de credit mentionez ... (vezi toată discuția)
Lngradire drept vot romani din diaspora croco_madness croco_madness Buna seara ! Locuiesc in londra si din pacate pentru tara mea nu am fost lasat sa votez cu toate ca am asteptat ore intregi la rand. Se poate da statul in ... (vezi toată discuția)