avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 586 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... ordonanta presedintiala- fara actiune in dreptul comun
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

ordonanta presedintiala- fara actiune in dreptul comun

Am inaintat o ordonanta presedintiala in baza art.581 Cod civil raportat la OUG 34/2006 privind achizitiile publice. Am solicitat suspendarea unui contract de achizitii publice incheiat de beneficiar( autoritatea locala) cu castigatorul licitatiei. Nu am participat la licitatie, insa pe aceeasi lucrare, scoasa la licitatie, a mai fost incheiat un contract de achizitii publice, in urma cu un an. Noi am efectuat lucrari in baza unui contract de prestari servicii cu antreprenorul general de la vreamea respectiva. Nu am fost trecuti in anexa subantreprenorilor a Beneficiarului ( in speta, Consiliul Local).Pentru o parte a lucrarii efectuata de catre noi, in baza unei cesiuni de creanta ( societatea noastra- cedent, Consiliul local -cesionar, Antreprenorul general- debitor cedat ) am fost platiti direct de catre Beneficiar. Poate insemna acest lucru o recunoastere tacita ca subantreprenor?(1)
Pentru o alta parte a lucrarii, s-a efectuat un proces verbal de receptie a lucrarii, semnat de Beneficiar, dar nu de antreprenorul general. Am emis factura in baza acestei receptii si am solicitat acceptarea ei. Intre timp, antreprenorul general a intrat in faliment ( acesta are sediul in Ungaria). Mentionez ca noi am incheiat contractul de prestari servici cu reprezentantii sucursalei de-aici din tara.
Nu am dorit foarte mult sa ne inscriem la masa credala, sperand ca vom putea incheia din nou o cesiune de creanta si pentru aceste lucrari si vom primi banii direct de la beneficiar, ca in cazul facturii precedente. Beneficiarul, in speta ( Consiliul Local) a reziliat contractul cu antreprenorul general si a dat anunt pentru organizarea unei noi licitatii. Ne-am adresat Consiliului Local printr-o notificare, in care solicitam plata pentru lucrarile executate de catre societatea noastra in baza art. 1488 Cod civil ( acel beneficiu de care se bucura lucratorii in constructii, in cazul unui contract de subantrepriza). N-am primit raspuns. Consiliul Local a organizat licitatia, a incheiat un contract administrativ cu castigatorul acesteia, iar in acel contract sunt cuprinse si o parte din lucrarile deja executate de catre societatea noastra si neachitate. Din acest motiv am solicitat suspendarea derularii acelui contract pana la plata lucrarilor executate de catre noi. Actiune in dreptul comun nu am formulat. Prin intampinare, Consiliul Local a ridicat mai multe exceptii ( lipsa calitatii procesuale active, necompetenta teritoriala a tribunalului, sect.contencios-administrativ, inadmisibilitatea...). Intre timp, am luat legatura cu lichidatorul antreprenorului general anterior, pt. a ne inscrie la masa credala, insa s-a prescris termenul de inscriere. Consiliul local, in calitate de beneficiar, nu are de gand sa plateasca acele lucrari executate de catre noi. Cat de curand am termen pentru ordonanta. Sincer, societatea noastra a intrat in insloventa de putin timp, insa nu am primit hotararea. Nu avem bani pentru a angaja un bun avocat. Eu sunt un consilier juridic stagiar fara experienta si fac ce fac pentru bani foarte putini, doar pentru a castiga experienta in domeniu.
Va rog mult sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari:
1) Cum ma pot apara la intampinarea formulata de catre Consiliul local ( parat)?
2) Este necesar sa ne adresam obligatoriu si printr-o actiune in dreptul comun?
3) M-am intemeiat corect corect , in drept pe art.1488 Cod civil?
4) Daca s-a deschis procedura insolventei asupra societatii noastre, putem continua acest proces fara administratorul judiciar?
5) Va rog sincer, spuneti-mi exact ce sa fac mai departe?
6) Mai sunt sanse sa primim acei bani sau singura solutie era inscrierea la masa credala? Adevarul e ca am tradus in maghiara cererea de a ne inscrie si am trimis-o totusi, la tribunal in Budapesta, desi lichidatorul zicea ca nu mai suntem in termen.
7) Ce sanse reale mai sunt, fara a exista posibilitatea de a ne adresa unui avocat cu experienta( motive financiare serioase).
Daca este cu putinta, va rog mult sa ma ajutati cu raspunsuri.
Multumesc din suflet,
Minodora Sorian
Cel mai recent răspuns: Minodora Sorian , Consilier juridic 09:17, 21 Septembrie 2011
nu stiu cine citeste atat....oricum aveti multe de lamurit ai va trebui macar sa consultati un avocat daca nu vreti sa va si reprezinte.succes!
Buna ziua.
Sper ca cineva va citi atat.Problema este cuprinzatoare, deoarece am expus integral cazul. " Cu cat is detalii mai multe, cu atat am sanse la un raspuns la obiect". Sau nu? Am solicitat profesionistilor care doresc sa ma indrume sa ma lamureasca asupra unor aspecte bine determinate. Sper ca va fi cu putinta.
Multumesc,
Minodora Sorian
1.Consiliul local nu are calitate procesuala pasiva, ordonanta este inadmisibila fara existenta unei actiuni pe dreptul comun.
2.Nu puteti continua procesul fara administratorul judiciar.
3.Formulati cererea de inscriere la masa credala a antreprenorului general si lasati instanta/administratorul judiciar sa se pronunte pe cerere.
Ar fi trebuit ca mai intai initiati o actiune privind asigurarea de dovezi, pentru ca printr-o expertiza sa se constate ca o parte din lucrarile cuprinse in caietul de sarcini, au fost/sunt deja efectuate de subantreprenor.Daca lucrarile efectuate/creanta sunt recunoscute de catre antreprenorul general-debitor intrat in insolventa, este mai simplu.
4.Sansele in vederea recuperarii creantei sunt minime (eu as spune chiar deloc in situatia data).
5.Administratorul judiciar al antreprenorului general poate intreprinde demersuri in vederea recuperarii creantei, in baza contractului de achizitii, beneficiarul fiind obligat sa achite c/v lucrarilor efectuate pana in momentul rezilierii contractului insa acum depinde si de clauzele contractuale...semnate/asumate de parti.
6.Art.1488 C.civ. ar putea fi coroborat cu art.998-999 C.civ. si pe calea dreptului comun ar trebui formulata (anterior conciliere) impotriva beneficiarului si a antreprenorului general, o actiune...dar este destul de complicat...si doar administratorii judiciari ai celor doua societati pot demara o astfel de actiune, societatile fiind deja intrate in insolventa iar administratorii judiciari, am inteles ca au fost nominalizati/numiti de catre instanta.
Mii de multumiri pentru promptitudine si bunavointa.
Minodora Sorian
este inadmisibila ordonanta fara actiune de drept comun, iar dupa deschiderea procedurii insolventei si numirea administratorului acesta are obligatia legala de recuperare a oricarei creante, oricum va trebui introdus in cauza

Alte discuții în legătură

Contract de subantrepriza-intrare in insolventa antreprenor general Minodora Sorian Minodora Sorian Suntem o societate care am incheiat un contract de prestari servicii cu o firma ce a luat un contract de achizitii publice cu o primarie ( OUG 34/2006). ... (vezi toată discuția)
Contract subantrepriza dacmoto dacmoto Buna seara, am calitatea de subantreprenor si in acelasi timp de creditor. Antreprenorul refuza sa plateasca facturile pe motiv ca in contract este prevazut : ... (vezi toată discuția)
Actiune directa a subantreprenorului impotriva beneficiarului Minodora Sorian Minodora Sorian Buna ziua, va rog mult sa ma lamuriti cu privire la o actiune comerciala pe care vrem s-o promovam impotriva beneficiarului. Noi suntem subantreprenorul, ... (vezi toată discuția)