Cum luni se dă startul unei noi sesiuni parlamentare, am zis că n-ar strica să inventariem cele mai importante proiecte legislative devenite legi, de la 1 ianuarie încoace.
În domeniul muncii și raporturilor conexe celor de muncă au fost cele mai multe proiecte legislative care au devenit legi anul acesta. De exemplu, a fost reglementată telemunca, prin Legea nr. 81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă. Diferită de munca la distanță, telemunca permite angajatului să lucreze unele perioade, în baza unui contract de telemuncă, de oriunde, folosindu-se de tehnologie.
Tot anul acesta a fost adoptată și a intrat în vigoare și Legea privind internshipul nr. 176/2018. În sfârșit, internshipul are reglementare care acordă internilor dreptul la o indemnizație minimă și dreptul de a li se încheia un contract pe perioada internshipului la firme/autorități. Internshipul nu este considerat însă un raport de muncă, dar impune angajatorului unele dintre obligațiile pe care le are și față de salariații săi (inclusiv plata impozitului pe indemnizația de internship).
Parlamentul a mai modificat și modificările făcute de Guvern făcute anul trecut la tratamentul muncii nedeclarate. Ca orice ordonanță de urgență a Executivului, și OUG nr. 53/2017 a ajuns în atenția aleșilor poporului, dar a primit modificări importante față de forma care intrase în vigoare anul trecut. În principal, prin Legea nr. 88/2018 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2017, Parlamentul a decis ca amenzile ce pot fi încasate de angajatori pentru munca nedeclarată (în toate formele sale) să fie plafonate la 200.000 de lei. De asemenea, angajatorii riscă închisoarea de la șase luni la doi ani sau o amendă dacă, după ce li s-a sistat activitatea din cauza muncii la negru, continuă lucrul ignorând sancțiunea.
O altă lege care a ieșit din Parlament anul acesta este Legea nr. 165/2018 privind biletele de valoare care pot fi acordate angajaţilor, care reunește în cuprinsul ei toate biletele de valoare ce pot fi acordate salariaților, dar care se va aplica abia de la anul. În afară de tichetele ce pot fi acordate în prezent, apar în plus cele culturale.
Mai departe, pentru antreprenori, anul prima sesiune parlamentară din 2018 a adus un beneficiu mult așteptat: posibilitatea de a încasa trimestrial dividende. Legea nr. 163/2018 permite acum repartizarea profitului între acționarii sau asociații unei firme și trimestrial, în timpul exercițiului financiar, în limita profitului contabil net realizat trimestrial. Desigur, pentru contabili, asta înseamnă ceva mai mult de muncă (bilanțuri interimare).
Nici domeniul taxei pe valoarea adăugată (TVA) nu a scăpat de modificări anul acesta. Concret, prin Legea nr. 72/2018, a crescut la 300.000 de lei (de la 220.000 de lei) plafonul până la care firmele sunt scutite de TVA.
Pentru contravenienți a intrat de curând în vigoare o lege adoptată la finalul sesiunii parlamentare și care prevede că amenzile contravenționale pot fi plătite la jumătate din minimul prevăzut de lege în 15 zile (până acum era termenul de 48 de ore). Legea nr. 203/2018 privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenționale a adus însă mai multe noutăți: nulitatea procesului-verbal din care lipsește codul numeric personal al celui amendat, aplicarea beneficiului amenzii la jumătate în toate situațiile ș.a.
Dacă tot suntem la subiectul amenzilor, trebuie să punctăm și Legea nr. 232/2018, care a adus o amendă de până la 10.000 de lei pentru faptele de hărțuire în public și în privat.
În fine, o serie de modificări foarte importante pentru protecția victimelor violențelor domestice au trecut de votul decisiv al Parlamentului. Potrivit Legii nr. 174/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violentei în familie, victimele au acum la dispoziție și cererea pentru un ordin de protecție provizoriu, ce poate fi obținut mai ușor, direct de la polițist, până când se obține cel obișnuit, în instanță.
Comentarii articol (1)