Codului muncii i s-au adus, recent, câteva modificări în ceea ce privește condițiile de încetare a automată a contractului de muncă pentru salariatele care îndeplinesc condițiile cumulative de pensionare. În acest context, îți prezentăm în continuare situațiile în care contractul de muncă încetează de drept, adică automat.
Prima situație specificată de Codul muncii în care contractul încetează de drept este momentul decesului salariatului sau al angajatorului ori momentul dizolvării firmei unde s-a întreținut raportul de muncă.
De asemenea, o altă situație de încetare automată a contractului de muncă este punerea sub interdicție a salariatului sau angajatorului persoană fizică. Potrivit Codului civil, sub interdicție este pusă „persoana care nu are discernământul necesar pentru a se îngriji de interesele sale, din cauza alienației ori debilității mintale”.
Totodată, în momentul în care salariatul îndeplinește condițiile cumulative de vârstă și a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, contractul încetează de drept. Vârsta standard de pensionare pentru femei este de 63 de ani, iar pentru bărbați este de 65 de ani, iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani, indiferent de gen. În cazul în care salariații doresc să continue munca și după împlinirea condițiilor de vârstă și a stagiului minim de cotizare, atunci aceștia pot fi menținuți în aceeași funcție „maximum 3 ani peste vârsta standard de pensionare”, după cum prevede legislația în vigoare.
Data comunicării deciziei de pensie de invaliditate gradul III, a pensiei anticipate sau a pensiei anticipate parțiale, a pensiei pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare sau data comunicării deciziei medicale asupra capacității de muncă în cazul invalidității de gradul I sau II sunt, de asemenea, situații în care contractul de muncă încetează de drept.
În cazul în care se constată (prin acordul părților sau prin hotărâre judecătorească definitivă) că un contract este nul, atunci acesta încetează, din nou, automat. Contractul de muncă este nul dacă nu au fost respectate condițiile legale necesare pentru încheierea valabilă a acestuia. De asemenea, o altă situație de încetare a contractului este dacă pe poziția salariatului este reintegrată o persoană care a fost concediată nelegal sau dacă salariatul a fost condamnat la pedeapsa cu închisoarea.
Contractul de muncă mai încetează, potrivit Codului muncii, la data retragerii autorizațiilor sau atestărilor necesare pentru exercitarea profesiei sau ca urmare a interzicerii exercitării profesiei sau a funcției. Sau, în cazul salariaților minori cu vârsta între 15 și 16 ani, în momentul retragerii acordului părinților sau reprezentanților legali.
Contractele individuale de muncă încheiate pe perioadă determinată încetează de drept la data expirării termenului.
Conform Codului muncii, constatarea încetării automate a contractului se face în termen de cinci zile lucrătoare, prin decizie scrisă a angajatorului. Tot în termen de cinci zile lucrătoare, decizia trebuie comunicată persoanelor cărora li s-a încheiat contractul individual de muncă.
Contractul individual de muncă este acel contract în baza căruia o persoană se obligă să presteze munca pentru un angajator, în schimbul unui salariu, după cum prevede Codul muncii. În principiu, acesta se încheie pe durată nedeterminată, dar legislația în vigoare prevede că pot exista și excepții de la această prevedere, în care actul se poate încheia pe perioadă determinată.
Comentarii articol (1)