Cine are dreptul la concediu medical?
Conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005, următoarele categorii de persoane pot beneficia de concediu medical:
- persoanele care desfășoară o activitate în baza unui contract individual de muncă, a unui act de detașare, a unui raport de serviciu sau a unui statut special conform legii;
- persoanele care realizează venituri asimilate salariului;
- persoanele care primesc drepturi bănești lunare suportate din bugetul asigurărilor pentru șomaj;
- persoanele care sunt administratori sau manageri cu contract de administrare/management;
- persoanele care aparțin unei asociații familiale;
- persoanele care desfășoară o activitate independentă;
- persoanele care au încheiat un contract de asigurări sociale pentru concedii și indemnizații.
În aplicatia de salarii WizSalary, în dosarul electronic al fiecărui angajat, se regăsesc toate documentele care formează baza acordării concediului medical (contract de muncă, ordin de detașare etc.).
Câte tipuri de concediu medical există?
Concediul medical este împărțit în mai multe categorii, fiecare având reguli specifice privind durata, stagiul minim de cotizare al angajatului și suma plătită către angajat. Astfel, legislația română recunoaște următoarele tipuri de concediu medical:
- concediu medical pentru boală obișnuită;
- concediu medical pentru accidente de muncă și boli profesionale;
- concediu pentru sarcină și lăuzie (a nu se confunda cu concediul pentru creșterea copilului);
- concediul pentru risc maternal;
- concediu Ingrijire copil bolnav;
- concediul medical pentru urgențe medico-chirurgicale;
- concediu boala infectocontagioasa, carantina, TBC, boala cardiovasculara, neoplazii, SIDA;
- reducere cu ¼ a duratei normale de lucru.
Pentru fiecare tip de concediu, se asociază un cod de diagnostic pe care îl va înscrie medicul pe certificatul de concediu medical. Odată introdus acest concediu medical softul de salarizare WizSalary, se vor auto-completa toate celelalte câmpuri, inclusiv procentul din baza de calcul care va fi plătit angajatului.
În cele ce urmează, echipa Wizrom Software vă prezintă în detaliu condițiile și regulile de acordare pentru fiecare tip de concediu medical.
1. Concediul medical pentru boală obișnuită
Pentru acest tip de concediu medical, angajatul trebuie să aibă un stagiu de cotizare de minim 6 luni în ultimele 12 luni calendaristice. Suma acordată este de 75% din baza de calcul.
2. Concediul medical pentru accidente de muncă și boli profesionale
Pentru accidente de muncă, suma acordată este de 80% din baza de calcul sau 100% in cazul urgentelor medico chirurgicale. Pentru acest tip de concediu nu există un stagiu minim de cotizare.
3.Concediul medical pentru sarcină și lăuzie
Acest tip de concediu medical se poate acorda pentru maxim 126 zile calendaristice iar la recomandarea medicului zilele se pot imparti intre ele dar durata minima obligatorie a medicalului de lauzie trebuie sa fie 42 zile calendaristice. Angajata care beneficiază de acest tip de concediu medical trebuie să aibă un stagiu de cotizare de minim 6 luni în ultimele 12 luni și primește 85% din baza de calcul.
4. Concediu pentru risc maternal
Se acordă femeilor care au născut recent sau alăptează și care lucrează în condiții care ar pune în pericol sănătatea lor și/sau a copiilor. Pentru acest tip de concediu medical nu este necesară o perioadă minimă de cotizare, iar suma acordată este de 75% din baza de calcul. Acest concediu medical nu poate depasi 120 zile calendaristice.
5. Ingrijire copil bolnav
Angajatul poate solicita acest tip de concediu medical de la medicul specialist. Medicalul se acorda pentru fiecare copil in parte pana la implinirea varstei de șapte ani sau 18 ani pentru copiii cu handicap.
Medicul specialist poate acorda acest tip de medical pentru maxim 45 zile calenaristice Indemnizatia este de 85% din baza de calcul.
6. Concediu boala infectocontagioasa, TBC, neoplazii, SIDA, urgente medico-chirurgicale nu necesita stagiu de cotizare si se calculeaza ca fiind 100% din baza de calcul.
7. Reducere cu ¼ a duratei normale de lucru si se calculeaza fara a depasi 25% din baza de calcul.
Cum poate obține un angajat concediul medical?
În softul de salarizare WizSalary utilizat împreună cu softul de resurse umane WizOne, angajatul poate obţine adeverinţa pentru acordarea concediului medical. În această adeverinţă, angajatorul va completa:
- datele de identificare ale angajatului;
- numărul de zile de concediu medical de care a beneficiat angajatul în ultimele 12 luni.
Angajatul se va prezenta la medicul de familie sau medicul specialist, care va emite certificatul de concediu medical. În ce priveşte zilele de concediu medical pe care le pot acorda medicii, acestea sunt:
- medicul de familie – între una şi 14 zile; pentru acelasi cod de diagnostic
- medicul specialist – 31 de zile;
- medicul expert al asigurărilor sociale impreuna cu medicul specialist – 183 zile.
Astfel, durata maximă a unui concediu medical este de 183 de zile calendaristice pe an. În softul de salarizare WizSalary, angajatorii au întotdeauna la dispoziţie o evidenţă corectă şi actualizată a zilelor de concediu medical pentru fiecare angajat.
Cine plăteşte concediul medical?
Conform legislației în vigoare, angajatorul plătește primele cinci zile calendaristice din concediul medical al unui angajat. În continuare, costurile sunt suportate de Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS).
În anumite situații speciale, FNUASS suportă integral costurile pentru concedii medicale. Aceste situații sunt:
- concediul pentru risc maternal;
- concediul pentru reducerea timpului de muncă;
- concediu pentru sarcina si lauzie;
- concediu pentru îngrijirea copilului bolnav;
- concediu pentru carantină.
Important de reținut! Zilele de concediu medical nu afectează numărul de zile de concediu de odihnă la care are dreptul angajatul conform contractului de muncă. De altfel, în softul de salarizare WizSalary veți observa că cele două categorii de concedii sunt înregistrate separat.
Echipa Wizrom Software vă oferă toate soluțiile de business de care aveți nevoie din prima zi de existență a companiei dumneavoastră. Vizitați www.wizrom.ro sau solicitați oferte personalizate la la adresele de email sales@wizrom.ro și office@wizrom.ro sau la numărul de telefon +40 742 035 496.
Comentarii articol (4)