În primul rând, inspectorii ITM-urilor verifică (1) îndeplinirea cerințelor legale referitoare la angajarea salariaților.
Asta înseamnă încheierea, în scris, de contracte individuale de muncă înainte de începerea activității salariaților, în baza unui certificat medical care atestă că aceștia sunt apți pentru activitatea pe care o vor presta. De asemenea, este vorba și de transmiterea în prealabil, către ITM-uri, a informațiilor contractelor de muncă prin aplicația Revisal.
Totodată, mai vorbim și de obligații precum acordarea cel puțin a nivelului minim de salarizare (în 2020, avem salariul minim brut pe țară de 2.230 de lei, salariul minim brut diferențiat pentru studii de 2.350 de lei și salariul minim brut diferențiat pentru construcții de 3.000 de lei) și întocmirea dosarului personal pentru fiecare angajat.
În al doilea rând, autoritățile controlează (2) legalitatea clauzelor cuprinse în contractele individuale de muncă ale salariaților și felul în care sunt respectate în practică.
În mod obișnuit, contractele individuale de muncă pot conține anumite clauze-standard, cum ar fi cele de neconcurență, confidențialitate, mobilitate sau formare profesională. Însă mai pot exista și alte tipuri de clauze, atât timp cât ele sunt conforme cu legislația. De exemplu, clauzele penale sunt interzise în contractele individuale de muncă, dar mai poate fi vorba și de clauze ce implică limitări ale drepturilor salariaților.
În al treilea rând, inspectorii ITM-urilor verifică (3) activitatea prestată de salariați, timpul de lucru și cel de odihnă, dar și acordarea drepturilor salariale cuvenite.
Programul de lucru poate fi de opt ore pe zi și 40 de ore pe săptămână (normă întreagă) sau mai scurt decât acesta (normă parțială). Programul trebuie să fie împărțit, de obicei, în opt ore de lucru pe zi, timp de cinci zile pe săptămână, cu două zile de repaus sâmbăta și duminica, potrivit Codului muncii.
Referitor la munca suplimentară, aceasta poate fi prestată numai dacă este făcută la cererea angajatorului și cu acordul salariaților vizați. În plus, aceasta trebuie recompensată în mod corespunzător. Foarte important este că munca suplimentară nu-i permisă în cazul salariaților cu normă parțială.
Citește și: Calendarul verificărilor ce-i așteaptă pe angajatori în 2020 și cine are șanse mari să fie controlat de inspectorii muncii în acest an.