Concediul fără plată se poate acorda, mai întâi, atunci când este vorba de rezolvarea unor probleme personale sau, mai exact, așa cum scrie în Codul muncii, „pentru rezolvarea unor situații personale”. Totodată, actul prevede că durata concretă anuală a concediului trebuie stabilită fie prin contractul colectiv de muncă, fie prin regulamentul intern.
Apoi, mai este și cazul concediilor fără plată pentru formare profesională (acestea pot fi și cu plată, apropo, dacă angajatorul este de acord). Acest concediu se acordă în perioada în care salariații se ocupă, din proprie inițiativă, de formarea lor profesională.
Actul normativ prevede că solicitarea concediului fără plată pentru formare profesională trebuie făcută cu cel puțin o lună în avans. Cererea trebuie să includă informații despre data de începere a stagiului de formare, durata acestuia, domeniul de formare și numele instituției la care se va desfășura.
În aceleași condiții, concediul fără plată se poate acorda și pentru a susține examenele de absolvire sau pentru a susține examenele de promovare în anul universitar următor. „Efectuarea concediului fără plată pentru formare profesională se poate realiza și fracționat în cursul unui an calendaristic, pentru susținerea examenelor de absolvire a unor forme de învățământ sau pentru susținerea examenelor de promovare în anul următor în cadrul instituțiilor de învățământ superior (...)”, prevede Codul muncii.
Atenție! Angajatorul poate respinge concediul fără plată pentru formare profesională, însă numai dacă absența salariaților în cauză ar aduce probleme mari în activitatea acestuia. Concediile fără plată pentru probleme personale se scad din vechimea în muncă, însă cele pentru formare profesională nu se scad.
Ministerul Sănătății a clarificat recent, printr-un ordin apărut în Monitorul Oficial, că intrarea în concediul medical de carantină este o măsură care se aplică atât pentru salariații carantinați în spitale, cât și pentru cei izolați acasă.
„Asigurații cărora li se aplică măsura de carantinare instituționalizată în spațiile special amenajate și persoanelor cărora li se interzice continuarea activității prin instituirea măsurii de izolare la domiciliu beneficiază de concediu și indemnizație de carantină pentru perioada stabilită prin documentul eliberat de direcțiile de sănătate publică”, prevede Ordinul 414/2020.
În esență, trebuie reținut că nu angajatorii sau salariații decid asupra intrării în concediul medical de carantină, ci autoritățile din domeniul sănătății. Pe durata concediului medical, salariații au dreptul la o indemnizație lunară.
Așadar, dacă are salariați care lipsesc de la muncă pentru că se află acasă, în izolare, din cauza coronavirusului, angajatorul nu poate considera, în mod abuziv, că aceștia se află în concediu fără plată. Concediul fără plată se acordă numai la cererea salariatului.