Următoarele articole scrise de avocatnet.ro au ajutat deja zeci de mii de oameni să găsească soluții. Ți-ar putea fi de folos și ție:
- Contract închiriere: Tot ce trebuie să să știe proprietarul și chiriașul. Cei care închiriază locuințe ar trebui să încheie întotdeauna contracte cu chiriașii lor, în care să prevadă, în litera legii, drepturile și obligațiile părților, cuantumul chiriei, perioada de închiriere ș.a.
- Închiriezi o locuință? Câteva lucruri pe care trebuie neapărat să le știi. Dacă ți-ai pus proprietatea la bătaie drept locațiune trebuie să știi că e extrem de indicat să nu o faci prin vorbe, ci printr-un contract (ceva mai mult decât un tipizat de la o agenție), dar și că trebuie să declari veniturile la Fisc pentru a nu te trezi cu autoritățile pe cap și poate chiar cu un dosar penal.
- Contractele de închiriere se pot înregistra și online la Fisc. Care sunt pașii pe care trebuie să îi parcurgi. Dacă vrei să înregistrezi un contract de închiriere la Fisc poți să faci asta și online, fără să mai mergi la ghișeu, cu ajutorul contului din Spațiul Privat Virtual (SPV) sau prin intermediul portalului e-guvernare, au explicat reprezentanții Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) pentru avocatnet.ro.
- De ce să înregistrezi contractele de închiriere la Fisc, chiar dacă nu ești obligat să o faci. În mod normal, un locator care a dat în chirie un spațiu de locuit sau pentru o firmă s-ar putea gândi că, din moment ce nu mai este obligat să înregistreze contractul la Fisc, nu ar mai avea motive să o facă. Motive însă există. Le aflăm din legislația civilă.
- Contractul de închiriere: Cum poți să-l faci titlu executoriu. Sunt două variante prin care putem face ca un contract de închiriere să fie titlu executoriu: să mergem la Fisc cu contractul pe care l-am încheiat în privat cu cel căruia îi dăm spre închiriere imobilul (asta nu înseamnă fiscalizarea acelor venituri) sau să îl facem direct la notar, într-o formă care e deja aptă pentru a servi drept titlu executoriu, dar cu unele costuri suplimentare.
- Obții venituri din chirii în 2020? Ce trebuie să declari la fisc, ce taxe plătești și până când. Că înregistrează sau nu contractele de închiriere la Fisc, românii trebuie să plătească neapărat impozit pentru veniturile din chirii (cedarea folosinței bunurilor, conform Codului fiscal). Fiscalizarea acestor venituri se face prin declarația unică, care trebuie depusă pentru estimarea veniturilor ce se vor obține în acest an până la 30 iunie.
Discuții relevante din forum
- Am închiriat un apartament cu contract, dar nu am înscris în el valoarea reală a chiriei iar acum am probleme cu chiriașul. Nu-l mai vreau acolo, ce pot să fac?
- Stau într-o locuință închiriată prin agenție, dar încă n-am contract. E legal ce se întâmplă? N-aș vrea să arunc cu bani într-o astfel de chirie
- Evacuare imobil închiriat, executat silit: ce drepturi are chiriașul față de noul proprietar și cum poate fi evacuat, dacă nu vrea să plece?
- Închiriem legal un apartament, dar nu vrem să înregistrăm contractul la ANAF de care aparținem. Se poate înregistra la Fiscul din localitatea în care e imobilul?
- Chiriașii imobilului cumpărat refuză încheierea unui contract scris cu mine, noul proprietar. Cum îi pot obliga?
- Chiriașul vrea să își facă domiciliul pe proprietatea mea. Dacă accept, iar ulterior am probleme cu el, va fi mai greu de evacuat din acest motiv?
Campanie avocatnet.ro: Enciclopedia soluțiilor pentru probleme cotidiene - o colecție de materiale utile și sfaturi care să vă ajute să rezolvați mai ușor situațiile prin care orice om ajunge să treacă la un moment-dat: o concediere nedreaptă, o problemă cu asociația de proprietari, expirarea unui act important, o datorie nereturnată.
Comentarii articol (0)