În urma unor solicitări făcute de redacția avocatnet.ro, Dan Năstase, consilier juridic specializat în dreptul muncii a explicat că un angajator poate da afară un salariat care nu mai corespunde profesional locului de muncă, numai în anumite condiții.
În primul rând, criteriile de evaluare trebuie să fie aduse la cunoștința salariatului încă de la angajare. Astfel, acestea ar trebui să se regăsească în cuprinsul contractului individual de muncă, în contractul colectiv de muncă sau în regulamentul intern.
În al doilea rând, performanțele slabe ale angajatului respectiv trebuie dovedite, asta însemnând că rezultatul evaluării trebuie adus la cunoștința salariatului, alături de procedura prin care angajatul o poate contesta, a mai adăugat specialistul.
"Concedierea care are la bază o evaluare nesatisfăcătoare se încadrează în art. 61 lit. d) din Codul muncii. Astfel, rezultatul evaluării profesionale nu numai că trebuie adus la cunoștința salariatului (se va face dovada în acest sens printr-un mijloc de probă), ci trebuie precizată și procedura prin care salariatul o poate contesta", a explicat Daniel Năstase.
Așadar, dacă angajatorul decide să concedieze un salariat pe baza rezultatelor slabe obținute la evaluare, procedeul în sine poate dura destul de mult. Specialistul ne-a explicat că salariatul are la îndemână două variante de a contesta rezultatele evaluării. Astfel, în primă fază poate sesiza nemulțumirile în cadrul companiei, dar se poate ajunge și în instanță, fiind îndeplinite condițiile unui conflict individual de muncă.
Notă. Legea Dialogului Social definește conflictul individual de muncă drept acel conflict care "are ca obiect exercitarea unor drepturi sau îndeplinirea unor obligații care decurg din contractele individuale și colective de muncă".
Prin urmare, orice angajator trebuie să aibă în vedere o serie de aspecte atunci când vrea să concedieze un salariat, pe motiv de necorespundere profesională. Astfel, procedura de evaluare menită să dovedească acest lucru trebuie să fie transparentă, mai ales pentru că, potrivit Codului muncii, relația de muncă are la bază principiul bunei-credințe și al consensualității. Așadar, o eventuală evaluare a angajatului, precum și consecințele ce decurg din aceasta trebuie să fie asumate de ambele părți (angajat și angajator).
Acest articol face parte dintr-o campanie informativă avocatnet.ro pe tema evaluării profesionale la locul de muncă, în care ne-am propus, cu ajutorul specialiștilor, să abordăm aspecte teoretice și practice importante pentru firme și angajații acestora. Toate materialele din această serie pot fi citite aici.
Comentarii articol (1)