ACCES PREMIUM
De ce premium?
Exclusiv: Ministerul Muncii: Angajatorii își pot organiza așa cum vor activitatea de HR și salarizare
Mai nou, Codul muncii stabilește că angajatorii au trei variante pentru a-și organiza activitatea de resurse umane și salarizare, însă fără să-i oblige în vreun fel să aleagă doar una dintre acele opțiuni. În acest context, Ministerul Muncii ne-a spus că angajatorii pot organiza acea activitate atât folosind variantele din Codul muncii, cât și apelând la alte variante disponibile pe piață.
Articolul continuă mai jos
„Prin reglementările Legii 213/2020, pentru modificarea şi completarea Legii 53/2003 - Codul Muncii, se conferă un drept angajatorului, nu o obligație. (...) Angajatorii au posibilitatea să-și organizeze activitatea de resurse umane și prin alte modalități stabilite de ei”, au explicat, la solicitarea avocatnet.ro, reprezentanții Serviciului de Comunicare, Mass-Media și Relații cu Publicul din cadrul Ministerului Muncii.
Concret, Legea 213/2020 prevede că angajatorii au următoarele trei variante pentru organizarea activității de resurse umane și salarizare:
- prin asumarea de către angajator a atribuțiilor specifice;
- prin desemnarea unuia sau mai multor angajați cărora să le repartizeze, prin fișa postului, atribuții privind activitatea de resurse umane și salarizare;
- prin contractarea unor servicii externe specializate în resurse umane și salarizare, care să fie coordonate de un expert în legislația muncii.
Discuția despre conformarea la aceste opțiuni vine în contextul în care în spațiul public au apărut tot felul de îngrijorări legate de schimbare, mai ales
în cadrul activității profesioniștilor contabili și a firmelor de contabilitate. Totodată, există și discuția despre
cât de mult poate face un contabil din activitatea de resurse umane. În plus, specialiștii sfătuiesc angajatorii
să facă o evaluare internă, pentru a vedea cum se pot conforma la noile reguli.Totuși, așa cum explică cei de la minister,
nu există motive de îngrijorare pentru angajatori și nici pentru contabili. Cel puțin momentan. Într-adevăr, noua lege
nu leagă acele opțiuni de organizare a activității de salarizare și HR de
nicio sancțiune. În plus, din moment ce caracterul de obligativitate e exclus, inspectorii muncii n-ar avea de ce să impună, în urma controalelor, conformarea la cele trei opțiuni prevăzute de Legea 213/2020.
Potrivit celor din minister, schimbările aduse recent prin lege la Codul muncii vor fi monitorizate în lunile ce vin, tocmai pentru a vedea dacă este nevoie de ajustări în caz că apar probleme.
„Ministerul Muncii și Protecției Sociale va analiza efectele produse de noua modificare legislativă pentru o perioadă relevantă și, dacă din analiza și răspunsul din piața muncii sunt necesare corecții, va propune revizuirea și modificarea actului normativ. Pentru a asigura predictibilitatea actului normativ, modificarea poate fi realizată după o perioadă de șase luni”, mai scrie sursa citată.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.