Iată care sunt noutățile aduse de recenta OUG nr. 36/2021, în vigoare din 6 mai, când a fost publicată în Monitorul Oficial:
1. A dispărut condiția ca telemunca să se facă cel puțin o zi pe lună. Până acum, în lege, la definiția telemuncii aveam condiția ca cel puțin o zi pe lună activitatea să se desfășoare în alt loc decât locul de muncă organizat de angajator, folosind tehnologia informației și comunicațiilor.
2. Acolo unde legea oferă angajatorului dreptul de a verifica activitatea telesalariatului, nu se oferea până acum niciun indiciu despre cum ar trebui să se facă asta, ci se specifica doar că se va face în condițiile stabilite prin contractul de muncă. Aici, Guvernul a venit să completeze cu ideea că verificarea se face „în principal prin utilizarea tehnologiei informației și comunicațiilor”.
3. Contractele de telemuncă nu mai trebuie să prevadă locul/locurile desfășurării activității de telemuncă - tocmai pentru a da curs ideii că aceasta se poate desfășura aproape oriunde.
4. Deși subliniată de multe ori de specialiști, din lege lipsea o obligație foarte importantă pentru telesalariați, dar care a fost acum introdusă prin ordonanță: „să respecte și să asigure confidențialitatea informațiilor și documentelor utilizate în timpul desfășurării activității de telemuncă”.
„Potrivit datelor furnizate de Inspecția Muncii, în luna martie 2020 în registrul general de evidență a salariaților erau înregistrate 50.577 de contracte individuale de muncă cu clauză de telemuncă, în luna decembrie a aceluiași an erau înregistrate 383.300, iar în luna martie 2021 sunt 394.415 de astfel de contracte de muncă (...)
Întrucât este dificil de precizat/stabilit a priori locul de muncă al telesariatului, răspunderea angajatorului cu privire la instruirea salariaților trebuie să fie raportată la caracterul deosebit al activității de telemuncă (...)
Ținând cont de riscurile de a pierde salariați care reclamă nevoia adaptării relațiilor de muncă la noile realități economice, sociale și tehnologice,
Având în vedere nevoia de eficientizare și îmbunătățire continuă a relațiilor de muncă, precum și necesitatea adaptării la modificările induse de evoluțiile tehnologice, considerăm că este necesar să se permită angajatorului realizarea instruirii lucrătorilor si prin mijloace electronice, ca alternativă la soluția legislativă actuală”, scrie în preambulul ordonanței.