Pentru cursurile de formare profesională nerecunoscute la nivel național, angajatorul poate încheia, potrivit Codului muncii, un act adițional cu salariatul doar cu acordul acestuia din urmă, întrucât, într-un astfel de caz, acele cursuri sunt recunoscute doar în cadrul firmei care le-a organizat.
Concret,
în cazul cursurilor care nu sunt recunoscute, la nivel național,
de Ministerul Muncii și Ministerul Educației,
angajatorul poate să încheie un act adițional de formare profesională la contractul individual de muncă
numai cu acordul salariatului care a urmat acele cursuri, iar calificarea obținută în acest mod va fi recunoscută numai în cadrul companiei respective.
Așadar, un angajator care nu este autorizat ca furnizor de formare profesională poate organiza programe de formare numai pentru salariații proprii, cărora li se vor recunoaște diplomele și abilitățile obținute în urma acelor cursuri doar la nivelul firmei angajatorului care a organizat acele programe.
Pe de altă parte, potrivit legislației muncii, pot încheia contracte de calificare profesională numai angajatorii autorizaţi de Ministerul Muncii şi de Ministerul Educaţiei. Aceștia pot stipula astfel o obligație, în sarcina salariatului, de a rămâne în companie un anumit număr de ani ori de a plăti, în caz contrar, contravaloarea cursurilor respective.
Deci, certificatele de absolvire pentru cursurile de formare profesională urmate de angajați au recunoaștere națională doar dacă angajatorii sunt autorizați de către cele două ministere amintite, ca furnizori de formare profesională, pe diploma de absolvire fiind menționat în mod expres acest lucru.
Reamintim că, potrivit Codului muncii, salariatul are, printre altele, dreptul la acces la formare profesională, iar angajatorul are obligația să asigure participarea la programe de formare profesională pentru toți salariații și să suporte, în consecință, cheltuielile aferente.
avocatnet.ro a desfășurat, recent,
o campanie de informare privind formarea profesională, în cadrul căreia redacția noastră a punctat principalele aspecte privind acest subiect. De asemenea, au relevanță, pentru context, tipurile de formare profesională de care salariații pot beneficia, precum și particularitățile fiecăruia în parte, așa cum sunt ele detaliate
aici.
Comentarii articol (1)