În condițiile în care foarte mulți salariați se află, în această perioadă, în șomaj tehnic, ca urmare a efectelor asupra firmelor a restricțiilor impuse de autorități pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 sau a reducerii activității, am vrut să clarificăm situația acordării stimulentului de inserție pe durata șomajului tehnic.
Stimulent de inserție se acordă părintelui care îndeplinește condițiile privind acordarea concediului pentru creșterea copilului (CCC) și care începe să obțină venituri supuse impozitului.
Din vara acestui an, stimulent de inserție se acordă atât părinților care se întorc la muncă
înainte de terminarea CCC, respectiv până la vârsta de 2 ani, 3 ani pentru copilul cu dizabilități, dar și celor care reintră în câmpul muncii
după terminarea CCC. Indiferent de momentul revenirii la muncă, stimulentul de inserție se acordă doar până când copilul împlinește vârsta de 3 ani, respectiv 4 ani pentru copilul cu dizabilități.
Pentru a putea primi stimulent de inserție, părintele care a îndeplinit/îndeplinește condițiile acordării CCC-ului trebuie să înceapă să aibă venituri (declarate) supuse impozitului, cum sunt veniturile din salarii și asimilate salariilor, din activități independente, din drepturi de proprietate intelectuală, activități agricole, silvicultură și piscicultură.
În situația în care salariatul aflat în plata stimulentului de inserție este băgat în șomaj tehnic de către angajatorul său, plata stimulentului nu va fi oprită de agenția de plăți sociale. Mai exact, vorbim despre șomajul tehnic în cadrul căruia
contractul individual de muncă este suspendat de către angajator, salariatul se află la dispoziția angajatorului când activitatea sa va fi reluată și în perioada în care angajatul
este plătit cu 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă deținut, însă în limita a puțin peste 4.000 lei pe lună.
În cazul indemnizațiilor de șomaj tehnic acordate salariaților,
angajatorul reține și plătește impozitul de 10% pe venit, alături de contribuțiile sociale de sănătate și pensii, așa cum prevede Codul fiscal. Astfel că salariatul aflat în șomaj tehnic beneficiază în continuare de venituri impozabile, așa cum sunt cerute de OUG 111/2010, și poate primi în continuare stimulentul de inserție, dacă se încadrează în limita de vârstă a copilului.
OUG 111/2010 prevede clar că dreptul la stimulentul de inserție încetează în momentul în care copilul a împlinit vârsta de 3 sau 4 ani.
Plata acestui stimulent se suspendă,
mai nou, dacă părintele beneficiar nu mai are venituri impozabile. Mai exact, dacă, de exemplu, salariatul revine la muncă din sau după CCC și începe să aibă venituri care îi dau dreptul să primească stimulent, însă, până la expirarea perioadei de acordare, își pierde slujba, până când va reîncepe să primească venituri supuse impozitului, plata stimulentului va fi pusă “pe pauză”. Din momentul în care începe să aibă din nou venituri supuse impozitului și dacă anunță agenția de plăți sociale despre acest lucru în timp util, aflându-se în continuare în termenul limită de acordare, plata stimulentului va fi reluată.
Până în vara acestui an, dacă părintele care primea stimulent de inserție își pierdea locul de muncă sau veniturile supuse impozitului, își pierdea și dreptul de a primi stimulentul de inserție.
Pe de altă parte, când părintele aflat în stimulent de inserție intră în șomaj, respectiv este concediat de angajator pentru motive ce nu țin de persoana sa și solicită ajutor de șomaj, stimulentul nu se mai acordă. Reluarea plății se va face atunci când părintele reîncepe să aibă venituri impozabile și dacă al său copil nu a îndeplinit încă 3 ani, respectiv 4 ani.
Comentarii articol (0)