ACCES PREMIUM
De ce premium?
Ziua liberă plătită pentru autorecenzare: Angajatorul poate demara o campanie internă de informare a salariaților
Doar pentru că salariații au primit un nou drept conferit prin OUG 19/2020, respectiv o zi liberă plătită dacă se autorecenzează online în cadrul recensământului populației, metodă disponibilă din 14 martie, asta nu înseamnă că angajatorul nu poate reacționa proactiv și să-și informeze salariații despre acest beneficiu și să stabilească, de comun acord cu ei, perioada sau zilele potrivite pentru acordarea acestor libere plătite.
Articolul continuă mai jos
Conform prevederilor art. 49 al
OUG 19/2020, salariații au dreptul la o zi liberă plătită de angajator dacă se autorecenzează online, liberul putând fi acordat, la cerere, în termen de 12 luni de la data primirii dovezii de autorecenzare.
Având în vedere că angajatorul nu poate cunoaște nici dacă și nici când se autorecenzează salariatul,
Dan Năstase, consilier juridic specializat în relații de muncă, afirmă că angajatorul poate acționa cu bună credință și poate iniția informarea și consultările cu salariații privind acest nou beneficiu.
"Putem încuraja un comportament proactiv al angajatorilor prin care să informeze salariații în privința acestui drept sau chiar să propună/inițieze discuții pe această temă pentru a identifica împreună cu aceștia variantele optime", a afirmat Dan Năstase.
O recomandare similară a venit și din partea unor specialiști KPMG:
"Angajatorul, în calitate de profesionist, prezumat a deține resursele necesare pentru o informare corectă și în timp util, dar și în virtutea principiului bunei-credințe ce guvernează relațiile de muncă, ar putea derula o campanie de informare a propriilor salariați cu privire la acest drept pe care l-ar avea în cazul autorecenzării online. Cu toate acestea, subliniem că angajatorul nu are o astfel de obligație expres prevăzută de lege".
De exemplu, într-o astfel de consultare, li se poate explica salariaților că acest liber se acordă
doar pe baza unei cereri scrise, angajatorul putând chiar pregăti un model, căreia să i se atașeze dovada autorecenzării.
Totodată, se poate aduce la cunoștința salariaților faptul că, de exemplu, ziua liberă nu se va acorda direct pe baza cererii, ci doar după ce angajatorul va verifica, pe site-ul recensământului, dacă salariatul s-a autorecenzat cu adevărat. Angajatorul va avea posibilitatea de a face această verificare pe baza CNP-ului angajatului, potrivit unor explicații date de Institutul Național de Statistică pe site-ul recensământului.
De asemenea, util ar fi să li se spună salariaților că ziua liberă plătită nu se acordă după nevoile proprii, ci trebuie să facă obiectul unei discuții cu angajatorul
pentru a fi stabilită de comun acord, după cum este prevăzut și în OUG 19/2020:
"Angajatorii persoanelor care fac dovada autorecenzării on-line au obligația de a le acorda acestora ziua liberă, plătită, (...) la o dată stabilită de comun acord cu persoanele îndreptățite".
Specialiștii KPMG atrag atenția asupra faptului că, deși nu este prevăzută o sancțiune pentru angajator în cazul în care acesta nu recunoaște acest drept al salariatului, nerespectarea acestei obligații ar putea atrage răspunderea angajatorului, în temeiul normelor și principiilor răspunderii civile contractuale.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.