De la 1 iulie 2022, însă, se va trece la obligativitatea folosirii sistemului pentru produsele riscante. Vorbim de o extindere a sistemului în condițiile în care, în prezent, e-Factura este operațional opțional doar pentru relația B2G (achiziții publice).
1. e-Factura este doar pentru firme sau este și pentru alte entități?
Inclusiv PFA-urile, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale vor trebui să folosească e-Factura, dacă vând produse riscante. „Folosirea e-Factura în relația B2B nu are categorie și clasă atribuibilă, deci se aplică tuturor operatorilor economici, inclusiv entităților de tip PFA, II sau IF”, a subliniat Theodor Stănescu, Senior Manager în cadrul EY România.
2. În e-Factura pot să și emit facturi electronice sau doar le transmit prin acel sistem?
e-Factura este un sistem prin care firmele doar vor transmite facturile electronice pe care le emit. Cu alte cuvinte, e-Factura nu este, în sine, un sistem prin care se emit facturi. „Facturile se transmit în e-Factura - se emit în format electronic, se generează XML-ul și acest XML se încarcă în e-Factura. A nu se confunda sistemul e-Factura cu un sistem de facturare”, a precizat Cristina Săulescu, Managing Partner la Cabot Transfer Pricing.
3. Voi transmite în sistem și facturile pentru prestarea de servicii? Dacă sunt restaurant, trebuie să transmit facturi?
Nu. „e-Factura se aplică doar pentru vânzări de bunuri, nu pentru prestări de servicii. (...) În acest context, restaurantul nu se încadrează pe obligativitatea folosirii e-Factura”, a spus Cristina Săulescu.
4. Vând produse riscante doar către persoane fizice obișnuite. Trebuie să folosesc e-Factura?
Nu, e-Factura vizează numai tranzacțiile B2B (singura excepție este cea legată de voucherele de vacanță). „Dacă un retailer vinde doar către oameni obișnuiți, nu pică pe această obligație”, a clarificat Ana Săbiescu, Senior Manager Servicii Fiscale, Deloitte România.
5. Obligația e numai pentru plătitorii de TVA?
Nu. Obligația de a folosi e-Factura în relația B2B, pentru vânzări de produse riscante, intervine atât pentru plătitorii de TVA, cât și pentru neplătitori. „În legislație nu e vreo prevedere referitoare la a fi sau nu plătitor de TVA [pentru a folosi e-Factura]”, a explicat Cristina Săulescu.
6. Voi putea desemna o persoană din firmă care să se ocupe exclusiv de transmiterea facturilor electronice în SPV?
Momentan, în acest caz nu avem un răspuns concret. De principiu, o singură persoană din firmă are acum acces la SPV și, implicit, la toate informațiile din aplicație, nu doar la partea cu e-Factura. Totuși, în viitor ar putea apărea schimbări. „Ministerul Finanțelor spune că încă se mai lucrează la dezvoltarea unui modul care să ajute la această transmitere a facturilor în SPV, având în vedere faptul că SPV nu este accesibil oricui și cui îi este accesibil îi este accesibil «full option», ca să zic așa”, a spus Cristina Săulescu.
7. Voi putea transmite facturile electronice „la pachet”?
Nu. În prezent, sistemul e gândit în așa fel încât validarea facturilor electronice se face individual. „Momentan -- și nici în viitorul apropiat -- nu întrevăd o astfel de posibilitate, de a trimite mai multe facturi deodată, ci ele se trimit în ziua în care se emit. Tocmai de-asta am spus că va fi o problemă cu magazinele. Vă dați seama că sunt entități care au foarte multe magazine în toată țara și probabil că, la acest moment, este o singură persoană care are acces în SPV”, a atenționat Cristina Săulescu.
8. Care va fi exemplarul original al facturii electronice pentru produse riscante?
Păi, facturile electronice pe care le emit firmele devin exemplare originale numai după ce sunt transmise în sistem și apoi verificate și semnate electronic de Ministerul Finanțelor. „Exemplarul original al facturii se consideră doar fișierul de tip .XML care are semnătura electronică a Ministerului Finanțelor”, a spus Alina Andrei, Managing Partner tot la Cabot Transfer Pricing.
VIDEO: Află principalele lucruri de știut despre sistemul e-Factura din înregistrarea unui webinar organizat de avocatnet.ro, pentru abonații premium, la începutul lunii martie. |
9. Dacă un produs riscant e vândut de mai multe ori în relația B2B, cine face raportarea în e-Factura? Obligația e la o singură persoană din lanț?
În situația în care un produs riscant e vândut de mai multe ori, în relația B2B, până ajunge la clientul final, toți vânzătorii vor avea obligația de a transmite o factură electronică prin sistem. „Toți care vând, pe o verigă a lanțului sau alta, produse cu risc fiscal ridicat [trebuie să transmită o factură electronică în e-Factura]”, a lămurit Cristina Săulescu.
10. Dacă o tranzacție vizează atât produse riscante, cât și produse neriscante, trebuie emise două facturi?
Nu neapărat. Sau, mai bine zis, fiecare face cum preferă, însă specialiștii nu recomandă firmelor să se complice degeaba. „De ce să se emită două facturi? De ce să ne complicăm? Emitem o singură factură”, a punctat Cristina Săulescu.
11. Se vor transmite și bonurile fiscale considerate facturi simplificate?
Teoretic, da, deși ar fi bine dacă autoritățile ar clarifica public această chestiune. „Ce am înțeles, pe surse, este că se încearcă să se realizeze o corespondență între sistemul prin care se transmit datele de la casele de marcat cu sistemul prin care se pot transmite facturile electronice. Însă sunt doar zvonuri până acum”, a informat Cristina Săulescu.
12. Cum fac dacă un partener de afaceri nu este înscris în e-Factura?
Simplu: i se transmit facturile la fel ca până acum. “Practic, dacă o societate care a optat pentru utilizarea sistemului național privind factura electronică e-Factura are atât parteneri de afaceri înscriși în sistemul național de facturare electronică, cât și parteneri de afaceri care nu au optat pentru acest sistem, va emite, pe de o parte, facturi electronice conforme cu standarul european, prin intermediul sistemului e-Factura, către destinatarii care aplică, la rândul lor, sistemul, și, pe de altă parte, va emite facturi ca și până acum, respectând aceleași reguli și utilizând aceleași sisteme, pentru acei destinatari care nu aplică sistemul e-Factura”, a explicat Mihaela Ardeleanu, Senior Tax Consultant în cadrul Viboal FindEx.
13. Trebuie să folosesc e-Factura și pentru facturile emise către clienți din străinătate?
Nu. e-Factura va fi folosit numai pentru a transmite facturile electronice emise către firme sau PFA-uri active în România, dacă se vând produse riscante. „Mi s-ar părea logic să nu intervină această obligativitate de transmitere în e-Factura pentru livrările în afara țării”, a opinat Cristina Săulescu. Pentru livrări intracomunitare și exporturi există alte modalități de a verifica tranzacțiile.
14. Cum se procedează pentru a corecta o factură electronică?
Dacă o factură electronică transmisă prin sistemul de stat e-Factura are probleme, aceasta va trebui corectată și transmisă din nou conform unei proceduri speciale. „Factura electronică comunicată destinatarului nu se poate returna în sistemul național privind factura electronică e-Factura”, a spus Alina Andrei, adăugând că pur și simplu se emite o factură nouă, corectată conform articolului 330 din Codul fiscal, care se transmite tot prin e-Factura.
15. Va fi posibilă amendarea celor care nu folosesc sistemul, deși sunt obligați s-o facă?
În momentul de față, legislația fiscală nu conține nicio sancțiune specială pentru nefolosirea e-Factura, atunci când acesta va deveni obligatoriu. Însă, chiar și în lipsa unei amenzi speciale, autoritățile tot ar putea aplica sancțiuni celor vizați, în baza legislației actuale. „Ținând cont de faptul că sistemul este momentan opțional, nu sunt prevăzute amenzi. Deocamdată, nu sunt prevăzute amenzi nici pentru viitor, când sistemul va deveni obligatoriu. O amendă care ar putea fi aplicabilă este cea de la 300 la 4.000 lei, prevăzută de Legea contabilității nr. 82/1991, referitoare la neîntocmirea documentelor justificative pentru toate operațiunile efectuate”, a explicat Simona Enescu, Tax Director, NNDKP Consultanță Fiscală.
Notă: Toate articolele scrise de redacția noastră pe subiectul e-Factura se găsesc în această secțiune specială.
Comentarii articol (2)