Așa cum reiese din prevederile date de Executiv, prima condiție ce trebuie îndeplinită pentru a beneficia de facilitate este ca salariul de bază brut să fie de 3.000 de lei: „nivelul salariului de bază brut lunar stabilit potrivit contractului individual de muncă, fără a include sporuri și alte adaosuri, este egal cu nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată stabilit prin hotărâre a Guvernului.”
Conform definiției din Codul muncii, salariul „cuprinde salariul de bază, indemnizațiile, sporurile, precum și alte adaosuri”. Practic, salariul de bază este suma pe care o primește garantat angajatul în fiecare lună, celelalte componente fiind acordate în plus (acolo unde este cazul) în funcție de specificul fiecărei relații de muncă.
- Important: Profităm de această ocazie pentru a atrage atenția că salariul primit de angajat are mai multe componente, așa cum redacția noastră a explicat pe larg în articolul de aici. Consilierul juridic Dan Năstase a explicat în acel material care sunt componentele salariului și când se acordă acestea.
Cu alte cuvinte, dacă indemnizațiile, sporurile și alte adaosuri la salariul de bază brut sunt între un leu și 1.000 de lei, facilitatea este aplicabilă. Dacă acestea depășesc 1.000 de lei, atunci cei 200 de lei netaxabili nu se aplică. Atenție, însă: Chiar dacă venitul brut total este de până în 4.000 de lei, facilitatea nu se aplică dacă salariul de bază brut este mai mare de 3.000 de lei (de exemplu, dacă salariul de bază este de 3.500 de lei, iar veniturile „extra” sunt de 500 de lei).
Pentru a ușura lucrurile, în ordonanță se face și o trimitere exactă la veniturile asimilate salariilor, care sunt definite și detaliate la alineatele 1-3 ale articolului 76 din Codul fiscal. De exemplu, vorbim de venituri acordate în plus față de salariul de bază atunci când ne referim la:
- indemnizația de delegare, indemnizația de detașare (inclusiv indemnizația specifică detașării transnaționale) și prestațiile suplimentare primite în baza clauzei de mobilitate;
- abonamentele și costul convorbirilor telefonice;
- serviciile medicale furnizate sub formă de abonament;
- bilete de valoare sub forma tichetelor cadou, tichetelor de masă, voucherelor de vacanță, tichetelor de creșă și tichetelor culturale;
- sume reprezentând participarea salariaților la profit.
De precizat că cei 200 de lei netaxabili se pot aplica salariaților din domeniul agroalimentar numai în măsura în care nu li se aplică deja facilitatea specială constând în taxe salariale reduse.
Toate articolele scrise de noi pe tema celor 200 de lei netaxabili pot fi urmărite în secțiunea specială de aici.