Primăvara aceasta a venit cu vestea egalizării duratei concediului de acomodare cu cel pentru creșterea copilului, parlamentarii considerând că nu ar trebui să mai existe diferențe între cei care adoptă și părinții naturali. Acum, concediul de acomodare are tot doi ani, precum cel de creștere, în cazul copilului cu handicap însă doar concediul de creștere fiind ceva mai mare - trei ani.
Condițiile de obținere sunt similare
Concediul de creștere: solicitanții trebuie ca în ultimii doi ani anteriori datei naşterii copilului să fi realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, din drepturi de proprietate intelectuală, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit. Stagiul acesta poate fi construit și din perioadele de șomaj, concedii medicale și alte perioade menționate de OUG nr. 111/2010.
Concediul de acomodare: solicitantul este cel care obține venituri din activităţi salariale şi asimilate acestora sau, după caz, din activităţi independente, drepturi de autor ori activităţi agricole. Motivul pentru care aici nu regăsim acel minim de 12 luni de „cotizare” e acela că o persoană fără venituri curente nu va fi luat niciodată în considerare pentru adopție, prin urmare e clar că vorbim de persoane ce obțin venituri impozabile din prestarea activităților ca salariați sau liber-profesioniști, iar procedura este una de durată.
Cât e indemnizația
Concediul de creștere: 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei naşterii copilului. Cuantumul minim al indemnizaţiei lunare nu poate fi mai mic decât suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referinţă, iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depăşi valoarea de 8.500 lei. Anul acesta, indemnizația se situează între 1.495 și 8.500 de lei.
Concediul de acomodare: 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei emiterii hotărârii judecătoreşti de încredinţare în vederea adopţiei. Cuantumul indemnizaţiei lunare nu poate fi mai mic decât suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 3,4 la valoarea indicatorului social de referinţă, iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depăşi valoarea de 8.500 lei. Anul acesta, indemnizația se situează între 2.033 și 8.500 de lei.
Desigur, în fiecare situație în parte există reguli specifice referitoare la nașterile/adopțiile multiple.
Obținerea de venituri pe lângă indemnizația de concediu e permisă în ambele cazuri
Atât OUG nr. 111/2010, cât și Legea nr. 273/2004 privind încuviințarea adopției permit beneficiarilor de indemnizații să mai câștige și alte venituri pe lângă. Limitările sunt identice, din moment ce Legea 273 trimite la prevederile OUG 111 în această privință.
Conform legii, pe perioada concediului de acomodare sau a celui de creștere, persoana îndreptățită se poate afla în una dintre următoarele situații care nu afectează plata indemnizației:
a) realizează venituri în baza legii, a contractului colectiv de muncă sau a contractului individual de muncă, altele decât cele rezultate din desfășurarea efectivă a unei activități în perioada de concediu; aici putem aminti diversele sume de bani pe care angajații le primesc pe lângă salariu, dar care nu sunt legate de prestarea efectivă a muncii - cum ar fi, de pildă, cadouri de Crăciun, Paște sau alte zile speciale, tichete de vacanță sau alte beneficii extrasalariale;
b) primește indemnizații în calitate de consilier local sau județean, indiferent de nivelul acestora;
c) realizează, pe perioada concediului de acomodare, venituri supuse impozitului prin desfășurarea efectivă a unei activități, alta decât cea suspendată ca urmare a intrării în concediul de acomodare/de creștere, al căror nivel nu depășește de cinci ori cuantumul minim al indemnizației (nota redacției: a fost prevăzută o limită superioară, de opt ori cuantumul minim al indemnizației, dar la momentul redactării acestui articol această nouă limită nu a ajuns să intre în vigoare, din cauza lipsei unor norme suplimentare - evoluția măsurii poate fi urmărită în acest material).
Cât despre veniturile pasive, precum cele din dobânzi, investiții, chirii - acestea nu afectează indemnizația de concediu de creștere sau acomodare.
Protecția legii la locul de muncă
În ambele cazuri, angajatorii sunt obligați să încuviințeze intrarea în aceste concedii de către angajații care solicită asta. Totodată, ambele tipuri de concedii sunt listate printre situațiile de suspendare a contractului de muncă la inițiativa angajatului.
Legea îl protejează de concediere pe cel aflat în concediul de creștere, dar și pe cel în concediu de acomodare.
Apoi, perioada acestor concedii este considerată vechime în muncă, în serviciu şi în specialitate. De asemenea, este asimilată stagiului de cotizare la obţinerea indemnizaţiilor pentru concediile medicale, pentru obţinerea pensiei, a şomajului ș.a.m.d..