De la începutul anului 2023 și până acum, autoritățile au venit cu mai multe noutăți legislative importante ce țin de sfera taxării muncii. Printre altele, vorbim de reglementări ce se referă la diurne, tichete cadou și de masă, salariul minim pe țară, bacșiș, activitatea lucrătorilor culturali și nu numai.
1. Majorarea salariului minim brut pe țară, începând din octombrie, și a taxelor aferente. Începând cu octombrie 2023, avem un salariu minim brut pe țară de 3.300 de lei (conform HG 900/2023), dar angajatorii plătesc taxe salariale ca pentru un salariu brut de 3.100 de lei, deoarece facilitatea ce constă în 200 de lei netaxabili este valabilă, în continuare, până la finalul anului curent. Practic, cei 200 de lei netaxabili sunt incluși obligatoriu în salariul minim. În același timp, în privința suprataxării la part time,
din octombrie 2023 se plătesc contribuții la pensii și sănătate ca pentru un salariu minim de 3.100 lei.
2. Dacă asigură hrana la muncă, angajatorii pot majora, din august, suma netaxabilă alocată zilnic salariaților. Asigurarea mâncării la locul de muncă pentru salariați, fără a datora taxe salariale, este un beneficiu introdus în 2023 ca o alternativă la tichetele de masă. Din moment ce
valoarea tichetului de masă se majorează de două ori (din august și din ianuarie), inclusiv suma netaxabilă alocată zilnic pentru hrana la muncă poate fi mai mare. Majorarea apare indirect ca urmare a publicării OUG 69/2023.
3. Schimbări la procedurile pentru facilitățile fiscale din construcții și agroalimentar. În iulie 2023, Ministerul Finanțelor a venit cu două ordine cu schimbări importante la procedurile pentru aplicarea facilităților fiscale dedicate, pe de o parte, domeniului construcțiilor și, pe de altă parte, domeniului agroalimentar.
4. S-a majorat diurna netaxabilă ce poate fi acordată de angajatori la delegările și detașările în țară. Diurna acordată bugetarilor delegați sau detașați în altă localitate din țară s-a majorat de la 1 aprilie 2023, conform Ordinului Ministerului Finanțelor 1.235/2023. Automat, asta înseamnă că s-a majorat indirect și diurna netaxabilă pe care o pot acorda angajatorii privați pentru salariații delegați sau detașați în țară. Ca să fie netaxabile, diurnele acordate de angajatorii privați trebuie să fie, de principiu, de maximum 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru bugetari - asta înseamnă că de la o diurnă zilnică netaxabilă de 50 de lei s-a ajuns la o diurnă zilnică netaxabilă de 57,5 lei. În altă ordine de idei, mai merită amintit că,
în privința decontării serviciilor turistice, suma ce poate fi scutită de taxe salariale este mai mare în 2023.
5. Recalificarea diurnelor de către Fisc este posibilă din nou. În urma amnistiei din 2022 pentru diurnele recalificate în anii recenți de inspectorii Fiscului, s-a stabilit că asemenea reîncadrări mai sunt posibile numai în baza unei colaborări cu personalul de control din cadrul inspectoratelor teritoriale de muncă. În acest sens, în mai 2023 a fost oficializată o procedură ce permite din nou, în anumite condiții, recalificarea diurnelor ca venituri salariale, prin Ordinul comun al Ministerului Muncii și al Ministerului Finanțelor nr. 874/1.429/2023.
6. Amnistie fiscală pentru tichetele cadou reîncadrate de autorități. Prin Legea 43/2023, care a apărut în februarie 2023, s-a stabilit o amnistie fiscală care să rezolve problema companiilor care au acordat în trecut tichete cadou salariaților partenerilor de afaceri. Astfel, după ce amnistia va primi o procedură de aplicare prin ordin al Fiscului (momentan, aceasta a apărut doar în dezbatere), contribuabilii vor scăpa de sumele suplimentare de plată stabilite de inspectori atunci când s-au reîncadrat veniturile din tichete cadou în venituri salariale.
7. Angajatorii care plătesc abonamente de sport pentru întreținere, prevenire sau terapie pot accesa o scutire limitată de taxe salariale. Din februarie 2023, dacă plătesc pentru salariații proprii abonamente de sport pentru întreținere, prevenire sau terapie, într-o anumită limită anuală, angajatorii nu plătesc taxe salariale la stat, conform Legii 34/2023. Practic, scutirea de taxe salariale se aplică dacă angajatorul acordă beneficiul într-o limită anuală de 400 de euro de persoană (echivalent în lei).
Dacă abonamentele de sport sunt suportate direct de salariați, atunci legea prevede că valoarea lor se deduce limitat din baza de calcul a impozitului pe venit.
8. Scutirea de impozit din IT se extinde. Autoritățile au venit anul acesta cu două seturi de schimbări privind procedura de scutire de impozit pe venit a salariaților ce se ocupă de crearea de programe de calculator (două ordine ministeriale comune). Primele schimbări sunt aplicabile din
ianuarie 2023, iar următoarele - din
iunie 2023. În esență, vorbim de două „valuri” de extindere a facilității fiscale.
9. Impozitarea bacșișului pentru firmele din HoReCa, aplicabilă din nou. Din 1 ianuarie 2023, fiscalizarea bacșișului a devenit obligatorie pentru localurile din România, conform Legii 376/2022. În esență, legea stabilește că veniturile din bacșiș sunt venituri din alte surse, pentru care se datorează exclusiv impozitul pe venit în cotă de 10%. Impozitul se declară lunar prin formularul 100 și se plătește tot lunar.
10. Un regim fiscal special pentru lucrătorii culturali profesioniști. Prin OUG 21/2023, lucrătorii culturali profesioniști au căpătat un statut propriu, iar acesta cuprinde reguli detaliate pentru regimul fiscal special care li se aplică veniturilor pe care le obțin. Vorbim de reguli diferite față de cele aplicabile veniturilor salariale.