Acțiunile de verificare și control a respectării prevederilor SSM în domeniile „hoteluri şi alte facilităţi de cazare” (CAEN 55) și „restaurante şi alte activităţi de servicii de alimentaţie” (CAEN 56) se concentrează vara în special pe litoral, iar în restul anului în celelalte zone ale țării. „Datorită (corect în limba română ar fi fost „din cauza” - n.red.) caracterului sezonier al acestor activităţi, angajatorii din domeniul turismului, alimentaţiei publice şi comerţului, au tendinţa de a minimaliza riscurile existente, privind securitatea şi sănătatea la locul de muncă, fapt constatat şi în campaniile desfăşurate anterior pe Litoralul Mării Negre”, scrie în calendarul Inspecției Muncii. Întrucât o uriașă parte din ansamblul structurilor HoReCa sunt de mici dimensiuni, deseori angajatorii nu dispun de timp şi de resursele necesare pentru a înţelege şi urma problematica legislativă referitoare la acest sector, conform Agenției Europene de SSM (AESSM).
Ce caută inspectorii? Echipamentele de muncă, în special cele sub incidența ISCIR – lifturi, centrale de producere a apei calde, precum și alte echipamente care pot prezenta în exploatare riscuri pentru lucrători (arsură termică, explozii, incendiu, etc.), cum ar fi: hote, aragaze ori butelii. De asemenea, spune Inspecția Muncii, se vor verifica modul de instruire a lucrătorilor și însușirea instrucțiunilor predate.
Conform informațiilor furnizate de ITM Constanța la finele sezonului estival de anul trecut, cele mai frecvente deficiențe constatate în controalele desfășurate de inspectori au fost:
- improvizațiile la instalațiile electrice;
- lipsa instrucțiunilor de exploatare și protecție pentru echipamentele de muncă;
- lipsa fișelor de aptitudini, neefectuarea controalelor medicale la angajare sau la schimbarea locului de muncă;
- neacordarea echipamentului individual de protecţie lucrătorilor;
- nepurtarea echipamentului individual de protecţie de către lucrători;
- instruirea necorespunzătoare/ incompletă a lucrătorilor în domeniul SSM;
- instruirea necorespunzătoare a persoanelor stabilite prin decizia angajatorului să acorde primul ajutor și truse sanitare incomplete.
Principalele riscuri observate în sectorul HoReCa, conform AESSM, sunt:
- muncă fizică dificilă, caracterizată prin poziţii statice şi în picioare prelungite, transport şi ridicare, mişcări repetitive, combinate adesea cu alte condiţii de muncă nefavorabile, cum ar fi proiectarea necorespunzătoare a postului de lucru;
- expunere la niveluri ridicate de zgomot;
- medii de muncă în care există temperaturi înalte sau scăzute, în special combinaţia dintre temperaturi ridicate şi curenţi de aer, uşi deschise, alternarea între căldură şi umiditate, pe de o parte, şi frig, ca în cazul încăperilor de depozitare a alimentelor, pe de altă parte;
- tăieturi şi arsuri;
- împiedicări, alunecări şi căderi cauzate de pardoseli umede şi alunecoase, obstacole şi căderi de la înălţime;
- substanţe periculoase, de exemplu, utilizarea curentă a agenţilor de curăţare şi a agenţilor biologici din alimente.
Trebuie menționat că HoReCa este menționat anul acesta în calendarele Inspecției Muncii drept unul dintre sectoarele de utilizare frecventă a muncii nedeclarate și subdeclarate. De aceea, inspectoratele de muncă desfășoară în HoReCa acțiuni de identificare și combatere a acestor situații nelegale. Tot aici este constatată adesea nerespectarea timpului de lucru și perioadelor repaus, unii angajați muncind și 10-12 ore pe zi, mai multe zile pe săptămână.
Pentru că legea permite, în HoReCa vorbim atât de contracte de muncă (pe perioadă determinată și nedeterminată), cât și de muncă zilieră. Despre aspectele importante pentru cei ce lucrează cu zilieri, în acest material. Totodată, trebuie acordată atenție regimului de muncă al minorilor, precum și faptului că, pe partea de SSM, tinerii se află printre grupurile sensibile la riscuri specifice ce trebuie protejate împotriva pericolelor care le afectează în mod specific. Angajatorii au obligaţia să amenajeze locurile de muncă ţinând seama de prezenţa grupurilor sensibile la riscuri specifice, potrivit Legii nr. 319/2006.