Ca o regulă generală, ținând seama de prevederile art. 310 alin. (1) din Codul fiscal, o persoană impozabilă stabilită în România, a cărei cifră de afaceri anuală, declarată sau realizată, este inferioară plafonului de 88.500 euro, respectiv 300.000 lei, poate aplica scutirea de TVA, constituindu-se un regim special de scutire, aferent operațiunilor impozabile ce îndeplinesc condițiile prevăzute la art. 268 alin. (1) din Codul fiscal, cu excepția livrărilor intracomunitare de mijloace de transport noi.
Totodată, o reglementare importantă, care este incidentă situației noastre privind stabilirea plafonului menționat mai sus, o reprezintă art. 310 alin. (2) din Codul fiscal, care stipulează că „cifra de afaceri care servește drept referință pentru aplicarea alin. (1) este constituită din valoarea totală, exclusiv taxa în situația persoanelor impozabile care solicită scoaterea din evidența persoanelor înregistrate în scopuri de TVA, a livrărilor de bunuri și a prestărilor de servicii efectuate de persoana impozabilă în cursul unui an calendaristic, taxabile sau, după caz, care ar fi taxabile dacă nu ar fi desfășurate de o mică întreprindere, a operațiunilor rezultate din activități economice pentru care locul livrării/prestării se consideră ca fiind în străinătate, dacă taxa ar fi deductibilă, în cazul în care aceste operațiuni ar fi fost realizate în România conform art. 297 alin. (4) lit. b), a operațiunilor scutite cu drept de deducere și, dacă nu sunt accesorii activității principale, a operațiunilor scutite fără drept de deducere prevăzute la art. 292 alin. (2) lit. a), b), e) și f). Prin excepție, nu se cuprind în cifra de afaceri prevăzută la alin. (1), dacă sunt accesorii activității principale, livrările de active fixe corporale, astfel cum sunt definite la art. 266 alin. (1) pct. 3, și livrările de active necorporale, efectuate de persoana impozabilă.”
Persoanele fizice autorizate care realizează venituri sub plafonul TVA în cuantum de 300.000 lei/an pot opta între a fi sau a nu fi plătitoare de TVA. În situația în care PFA-urile obțin venituri mai mari decât plafonul menționat mai sus, atunci acestea au obligația de a se declara ca fiind plătitoare de TVA și să factureze prețurile cu TVA inclus. Conform unor fiscaliști care au dezbătut recent chestiunea pe un grup de contabili de pe Facebook, trebuie luate în calcul, pentru a vedea dacă s-a depășit plafonul, facturile emise de PFA-uri.
De asemenea, un aspect important de reținut este acela că o PFA are obligația legală de a se declara ca plătitoare de TVA, această calitate putând fi asumată astfel:
- fie de la momentul înregistrării la Registrul Comerțului, urmând o anumită procedură de declarare la organele fiscale centrale;
- fie ulterior, prin parcurgerea procedurii de înregistrare în scopuri de TVA.
- pe de o parte, odată dobândită calitatea de plătitor de TVA, nu se mai poate renunța la aceasta sau se revine foarte greu la situația de neplătitor de TVA;
- pe de altă parte, opțiunea de a deveni plătitor de TVA poate fi exercitată oricând ulterior.
Astfel, persoana impozabilă care este stabilită în România și realizează sau intenționează să realizeze o activitate economică, ce implică operațiuni taxabile și/sau scutite de TVA cu drept de deducere, trebuie să solicite înregistrarea în scopuri de TVA la organul fiscal competent, după cum urmează:
- înainte de realizarea unor astfel de operațiuni, în următoarele situații:
- dacă declară că urmează să realizeze o cifră de afaceri care atinge sau depășește plafonul de scutire;
- dacă declară că urmează să realizeze o cifră de afaceri inferioară plafonului de scutire, dar optează pentru aplicarea regimului normal de TVA;
- în cazul în care în cursul unui an calendaristic atinge sau depășește plafonul de scutire, în termen de zece zile de la sfârșitul lunii în care a atins sau a depășit acest plafon;
- atunci când cifra de afaceri realizată în cursul unui an calendaristic este inferioară plafonului de scutire, dar optează pentru aplicarea regimului normal de TVA.
Formularul 700 se poate depune la organul fiscal competent prin mijloace electronice de transmitere la distanță, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, respectiv prin intermediul serviciului „Depunere declarații”, disponibil pe portalul www.e-guvernare.ro.
Comentarii articol (0)