„Prezentul manual are drept scop îmbunătățirea relației dintre ANAF și contribuabili/plătitori, constituind un ghid de conduită pentru activitatea de control fiscal atât din perspectiva administrației fiscale, cât și din perspectiva contribuabililor/plătitorilor. În România, activitatea de control fiscal este exercitată de către ANAF, prin structurile sale de control fiscal. Structurile de control fiscal pot exercita mai multe forme de control fiscal, aceste forme având atât elemente comune, cât și particularități aferente fiecărui tip de control.
Creșterea transparenței activității de control fiscal, precum și sporirea gradului de conștientizare a rolului, obiectului, etapelor, drepturilor și obligațiilor administrației fiscale și contribuabililor/plătitorilor în cadrul procedurilor de control fiscal, constituie obiectivele principale ale prezentului manual. O administrație fiscală modernă presupune colaborare și încredere reciprocă între contribuabili/plătitori și organele de control fiscal, prezentul manual propunându-și să reprezinte o piatră de temelie în construirea acestui deziderat”, scrie în introducerea documentului de 97 de pagini.
Manualul este împărțit în două părți, informațiile bazându-se, în principal, pe prevederile Codului de procedură fiscală. Prima este mai succintă și conține câteva aspecte preliminare referitoare la clasificarea contribuabililor și structurile din cadrul ANAF care pot derula controale.
A doua parte se referă în detaliu la derularea controalelor fiscale și acoperă aspectele generale aplicabile tuturor controalelor fiscale și aspectele particulare pentru fiecare tip de control fiscal. Printre altele, sunt informații despre:
- conduita inspectorilor fiscali;
- drepturi și obligații;
- comunicarea între părți;
- mijloacele de probă;
- măsurile asiguratorii;
- sesizările penale;
- emiterea actelor administrativ-fiscale;
- specificul fiecărui tip de control;
- contestațiile.
Comentarii articol (0)