ACCES PREMIUM
De ce premium?
UPDATE: Diurne: Indemnizațiile netaxabile acordate de angajatori vor deveni mai mari, a votat Senatul
Diurnele netaxabile acordate de angajatori salariaților, atunci când aceștia își desfășoară activitatea în altă localitate, în țară sau în străinătate, vor deveni mai mari, potrivit unui proiect de lege adoptat luni la Senat. Pentru sumele ce depășesc plafoanele legale trebuie plătite taxe salariale.
Articolul continuă mai jos
Ca să se aplice,
proiectul de lege trebuie adoptat și de Camera Deputaților, iar apoi promulgat de șeful statului. Acesta
prevede o modificare a tratamentului fiscal aplicabil diurnelor netaxabile.
Mai precis, vom vorbi de sume netaxabile dacă acestea se încadrează în următoarele plafoane:
- în țară, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizație, prin hotărâre a Guvernului, pentru personalul autorităților și instituțiilor publice, în limita a patru (față de trei, în prezent) salarii de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat;
- în străinătate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurnă, prin hotărâre a Guvernului, pentru personalul român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, în limita a patru (față de trei, în prezent) salarii de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat.
Plafonul care va fi majorat
a fost introdus în 2022, în esență, pentru a descuraja compensarea salariilor brute mici cu diurne netaxabile mari, practică ce avea ca scop plata unor taxe salariale mai mici la stat. În condițiile în care acest plafon se va majora de la trei la patru salarii de bază, asta înseamnă că indemnizațiile acordate ca diurne
vor deveni mai mari.
Pentru sumele ce depășesc plafonul maxim netaxabil aplicabil de la caz la caz, angajatorii trebuie să achite la stat atât impozit pe venit (cotă: 10%), cât și contribuții sociale pentru pensii (cotă: 25%), sănătate (cotă: 10%) și muncă (cotă: 2,25%).
Propunerea legislativă mai conține și alte modificări din sfera diurnelor, iar motivarea inițiatorilor este că măsurile vor fi de ajutor pentru transportatorii rutieri, care au costuri suplimentare deloc neglijabile în contextul întârzierii aderării României la Spațiul Schengen.
Atenție! Pentru a se aplica, proiectul de lege trebuie adoptat de Camera Deputaților, promulgat de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.