ACCES PREMIUM
De ce premium?
Impactul impozitului minim global asupra firmei trebuie reflectat în situațiile financiare pentru 2024
Dacă în 2024 există un impact al impozitului minim global asupra lor, multinaționalele și grupurile naționale mari trebuie să-l reflecte în situațiile financiare aferente acestui an, atrag atenția specialiștii de la PwC România. Asta înseamnă, automat, că entitățile vizate trebuie să facă analize preliminare încă de pe acum pentru a vedea dacă vor fi afectate sau nu, ca să știe ce să facă în privința bilanțurilor la început de 2025.
Articolul continuă mai jos
„Prima raportare va trebui făcută, pentru cei care au anul fiscal același cu anul calendaristic, la 30 iunie 2026. Deși termenul acesta este îndepărtat, vom vedea că acest impact al impozitului minim global va trebui să fie reflectat, totuși, mai devreme în situațiile financiare ale companiilor. Potrivit principiilor contabile, va trebui ca în situațiile financiare ale anului 2024 companiile să reflecte acest impact al impozitului minim global”, a explicat, la
o conferință recent organizată de avocatnet.ro,
Florin Rizea, Senior Manager la PwC.
Concret,
impozitul minim global de 15%, ce este reglementat de
Legea 431/2023, se aplică începând cu anul 2024. Iar termenul aferent de declarare și plată este stabilit peste doi ani și jumătate, la 30 iunie 2026. Ulterior, începând cu al doilea an, termenul de raportare și plată este stabilit la 15 luni de la finalul anului vizat.
Specialistul atenționase și cu altă ocazie că entitățile vizate
n-ar trebui să aștepte anul 2026 pentru a face analize interne și a vedea dacă sunt afectate de impozitul minim global. De ce? Pentru că impactul trebuie detaliat odată cu bilanțurile pe 2024, care se întocmesc și transmit la autorități la început de 2025, dar și pentru că regulile impozitului minim global sunt foarte complexe.
„Practic, va trebui să începem cât mai devreme să facem aceste estimări - fie în baza unor previziuni pentru anul 2024, pentru că este clar că la momentul acesta nu avem datele finale pentru anul 2024, fie în baza datelor din 2023 și să fim pregătiți cu această raportare. Din punct de vedere contabil, pentru anul 2024, în cazul în care estimăm că va fi un impact din aceste prevederi referitoare la impozitul minim global, companiile vor trebui să reflecteze și contabil, în situațiile financiare ale anului 2024, acest potențial impact. Așa că nu putem aștepta până în iunie 2026 ca să calculăm și să raportăm - unu, pentru că este un calcul foarte complicat și o să ne trezim în ultimul moment că sunt lucruri complicate de care nu ne-am lovit anterior, și doi, pentru că în situațiile financiare ale anului 2024 va trebui deja să surprindem acest efect”, a detaliat sursa citată.
Directiva europeană 2.523/2022 privind impozitul minim global de 15% este transpusă în România prin Legea 431/2023, care se aplică efectiv începând cu anul fiscal 2024. Prin această măsură, ideea este de a impozita afacerile marilor companii la același nivel (15%), indiferent unde sunt stabilite. Astfel, vor fi stopate practicile fiscale ce permit transferul profiturilor către jurisdicții în care impozitul este mic sau chiar zero.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.