Un proiect de lege aflat în dezbaterea Camerei Deputaților (decizională) propune modificarea OUG 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate.
Comisia pentru muncă și protecție socială a Camerei a propus proiectul spre adoptare, dar a amendat forma în care acesta a trecut de Senat, introducând, pentru prima dată în legislația română, concediile medicale şi indemnizaţiile ”pentru persoana care participă ca subiect în cadrul unui studiu clinic organizat potrivit legii, indiferent dacă persoana fizică participă în calitate de primitor al unui medicament pentru investigație clinică sau în calitate de participant în grupul de control”.
Motivația acestei adăugiri este aceea că scopul unor astfel de studii este de a ”descoperi sau verifica efectele clinice, farmacologice sau farmacodinamice ale unui produs de investigat, precum și pentru a determina reacțiile adverse ale acestuia în vederea evaluării siguranței și eficacității produsului”.
Conform textului, persoanele fizice vor avea dreptul la concediu și indemnizație, indiferent dacă participă în calitate de primitori ai medicamentului pentru investigație clinică sau ca participanți în grupul de control. Durata maximă a concediului și a indemnizației acordate va fi de 45 de zile calendaristice într-un interval de un an.
Inițial, întâia Cameră ce a avut în dezbatere proiectul de lege, Senatul, a adoptat o primă serie de modificări ale actualelor prevederi, introducând și posibilitatea persoanelor care însoțesc persoane cu handicap la evaluări medicale, analize sau alte investigații de a solicita concedii medicale. Perioada maximă pentru care aceste persoane vor putea solicita concediu medical nu va putea depăși 30 de zile pe an. Detalii cu privire la această modificare pot fi citite în acest articol.
În ceea ce privește indemnizația pe care o vor primi, aceasta va fi de 85% din media veniturilor brute lunare din ultimele șase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, până la limita a 12 salarii minime brute pe țară lunar.
Atenție! Pentru a se aplica, proiectul de lege trebuie votat de plenul Camerei Deputaților, promulgat de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)