ACCES PREMIUM
De ce premium?
Reminder: Veniturile din surse neidentificabile, impozitate începând de luna aceasta cu 70%: Principalele aspecte de reținut pentru persoanele fizice
Din iulie 2024, organele fiscale pot emite decizii de impunere prin care să impoziteze cu 70%, față de doar 16% acum, veniturile din surse neidentificabile. În acest context, am reunit astăzi cele mai relevante chestiuni ce trebuie reținute de persoanele fizice vizate.
Articolul continuă mai jos
Majorarea impozitului pentru veniturile din surse neidentificabile a fost stabilită prin Legea 296/2023. Aceasta urmează să se aplice începând cu deciziile de impunere emise de organele fiscale din data de
1 iulie 2024.
1. Specialiștii avertizează: Impozitarea majorată se poate aplica și unor venituri anterioare datei de 1 iulie. Noua măsură se aplică, într-adevăr, începând cu deciziile de impunere emise de la acea dată, doar că lucrurile sunt neclare când vine vorba de veniturile efectiv vizate. Pe scurt, autoritățile ar putea să vizeze inclusiv venituri anterioare datei de 1 iulie, cu riscul încălcării principiului neretroactivității legii.
Găsești aici și o analiză amplă a problemelor pe care le prezintă noua reglementare, semnată de MH Lawyers.
2. Conformarea voluntară ar trebui să garanteze impozitarea persoanelor fizice cu o cotă redusă. Se pune problema dacă o încercare de conformare voluntară a contribuabililor înainte de intrarea în vigoare a noilor prevederi garantează aplicarea cotei de 10% sau dacă autoritățile ar putea contesta sursa veniturilor în cadrul unor verificări desfășurate ulterior declarării în vederea aplicării cotei majorate de 70%, se întreabă cei de la Deloitte. Teoretic, această conformare voluntară din partea contribuabililor prin declararea veniturilor (care pare a fi inclusiv un obiectiv urmărit prin ultimele modificări fiscale) are potențialul de a garanta aplicarea cotei de impozitare generale.
Citește și un interviu despre ce ar trebui să facă persoanele fizice pentru a evita impozitarea majorată, cu Alexandru Tabacu de la Voicu Financial & Tax Advisers.
3. Cele două variante pe care le au inspectorii începând din 1 iulie. Prima opțiune ar fi să aplice cota de 70%, luând în considerare posibilitatea ca impunerea să fie anulată în întregime sau redusă la 16%, în cazul în care Curtea Constituțională ar constata caracterul retroactiv al prevederii, scriu cei de la Deloitte. În cazul anulării sau reducerii impunerii de la 70% la 16%, statul ar fi obligat să restituie contribuabilului sumele achitate excedentar, precum și o dobândă de aproximativ 7,3% pe an pentru sumele reținute fără drept. A doua opțiune ar fi ca inspectorii să aplice doar cota de 16%, interpretând textul Legii 296/2023 în sensul impozitării cu 70% a veniturilor a căror sursă nu a fost identificată numai în cazul sumelor dobândite sau constatate începând cu 1 iulie 2024.
4. Ce trebuie să știi despre controalele Fiscului. Având în vedere această schimbare privind impozitarea veniturilor cu sursă necunoscută, am vorbit cu avocatul Ovidiu Miheț de la MH Lawyers pentru a afla mai multe despre ceea ce ar trebui să știe persoanele fizice în cazul în care sunt supuse unui control.
5. Ce trebuie să știi despre contestarea deciziilor de impunere. Un interviu separat cu Ovidiu Miheț este despre situația de după controlul fiscal - ce opțiuni au persoanele fizice pentru a contesta deciziile de impunere, dacă acestea li se par injuste.
6. Ce trebuie să știi despre plata datoriilor la Fisc. În fine, dacă deciziile de impunere rămân definitive, am discutat cu avocatul de la MH Lawyers și despre principalele informații de reținut în această situație - despre prescripție, eșalonare și riscuri.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.