ACCES GRATUIT
Retrospectivă 2024
17 măsuri apărute în 2024 ce vizează elevii și studenții
În anul ce se încheie în curând au apărut multe schimbări legislative, unele dintre ele vizând elevii și studenții din țara noastră. Poate cea mai notabilă noutate din domeniu este apariția unui nou statut al elevului și a unui nou regulament de organizare și funcționare a școlilor.
Articolul continuă mai jos
- 1. Din anul școlar 2024-2025 se aplică un nou regulamentul al școlilor și un nou statut al elevului. Printre noutățile introduse se numără flexibilizarea programului secretariatelor școlilor, ceea ce va permite părinților să interacționeze mai ușor și mai des cu acestea, și mutarea elevilor care perturbă orele într-o altă clasă, unde, sub supravegherea unui profesor, să desfășoare diverse activități legate de școală.
- 2. Elevii care perturbă orele pot fi mutați temporar într-o altă sală de clasă. În cazul în care deranjează orele, elevii riscă să fie mutați într-o altă clasă, unde, sub supravegherea unui profesor, vor desfășura diverse activități legate de școală, cum ar fi lectură suplimentară sau completarea unor fișe de lucru, după cum apare în noul statut al elevului.
- 3. Secretariatele trebuie să aibă acum un program flexibil, astfel încât părinților să le fie mai ușor să ajungă la școala copiilor. Pentru a facilita legătura părinților cu școala la care învață copiii acestora, conducerea acesteia trebuie să stabilească un program flexibil pentru secretariat, respectiv ca acesta să aibă activitate atât dimineața, cât și după-amiaza, potrivit noului regulament al școlilor.
- 4. Telefoanele confiscate de la elevii ce le folosesc în timpul orelor sau care nu le predau la intrarea în școală sunt restituite doar părinților. Noul statut al elevului păstrează interdicția ca elevii să folosească telefoanele mobile în timpul orelor (dacă nu au acordul profesorului) și, pentru a reflecta prevederile noii legi a învățământului, stabilește că telefoanele confiscate pentru încălcarea acestei reguli vor fi returnate, la finalul cursurilor, doar către părinți sau elevii majori.
- 5. Sancțiunile pe care le riscă acum elevii care acumulează multe absențe nemotivate de la ore. Elevii care absentează mult de la ore riscă scăderea notei la purtare, iar dacă trec de un anumit prag al absențelor, riscă să fie declarați amânați, adică să fie nevoiți să susțină, înaintea sesiunii de corigențe, un examen de încheiere a situației școlare.
- 6. Elevii primesc notă la purtare la finalul fiecărui modul de învățare, nu doar la sfârșit de an, ca până acum. Comportamentul elevilor este evaluat, din anul școlar 2024-2025, la finalul fiecărui modul de învățare, conform noului regulament de organizare și funcționare a școlilor.
- 7. Suspendarea cursurilor cu prezență fizică este posibilă în anumite situații. Întreruperea fizică a cursurilor școlare și trecerea la un sistem de învățare online sau la unul hibrid este posibilă în condiții excepționale, după cum stabilește noul regulament al școlilor, ea putând fi decisă atât la nivel individual, cât și pentru grupuri, inclusiv la nivelul unei școli.
- 8. Sprijin educațional pentru elevele gravide și elevii părinți. În contextul în care România are cea mai mare rată a abandonului școlar din Uniunea Europeană, atât statutul elevului, cât și regulamentul de organizare și funcționare a școlilor aduc noi abordări referitoare la una dintre categoriile de tineri cele mai predispuse acestui fenomen: elevele gravide și elevii părinți.
- 9. Din acest an, studenții și liceenii români din străinătate sunt asigurați la sănătate fără plata contribuției. Măsura era necesară pentru a elimina o situație apărută din interpretarea eronată de către autorități a legislației, respectiv faptul că, atunci când erau în țară cu diverse ocazii, studenților și elevilor români ce urmează cursurile universităților, respectiv liceelor din străinătate nu li se recunoștea dreptul de asigurat.
- 10. Au fost stabilite regulile și calendarul admiterii la liceu pentru anul școlar 2025-2026. Mai exact, au fost stabilite calendarul admiterii, criteriile de departajare pentru candidații cu medii egale, procedurile de înscriere, regulamentele de admitere în liceele vocaționale și bilingve, precum și prevederi specifice pentru elevii romi și cei cu cerințe educaționale speciale.
- 11. Au apărut noi reglementări oficiale privind stimulentele financiare pentru elevii și profesorii care participă la competițiile școlare. De fapt, printr-o hotărâre apărută în decembrie, se reglementează cheltuielile aferente organizării olimpiadelor și stimulentele financiare pentru elevii participanți la competiții școlare. Reglementările stabilesc că profesorii îndrumători primesc premii echivalente cu cele ale elevilor premiați, iar școlile pot accesa fonduri pentru dotări menite să susțină excelența educațională.
- 12. A apărut o nouă metodologie de acordare a burselor. Aceasta stabilește că elevii pot primi mai multe tipuri de bursă în același timp, dar și regulile cumulării acestora. În plus, a fost introdus un nou tip de bursă pentru elevi, și anume bursa de reziliență.
- 13. De asemenea, s-a stabilit lista sporturilor care pot aduce burse de merit elevilor în anul școlar 2024-2025. Potrivit ministerului, burse de merit pentru performanțe sportive deosebite pot primi circa 30.000 de elevi.
- 14. Elevii de gimnaziu cu rezultate deosebite la olimpiade se pot înscrie la liceu fără să mai dea evaluarea națională. Noua lege a învățământului preuniversitar prevede că absolvenții de gimnaziu care au obținut rezultate notabile la olimpiadele școlare naționale sau la competițiile internaționale pot fi înscriși direct în clasa a IX-a, fără susținerea evaluării naționale. Pentru ca măsura să fie aplicabilă pe deplin, Ministerul Educației a venit, în acest an, și cu metodologia ce reglementează procesul de înscriere la liceu a acestor elevi.
- 15. Portofoliul educațional al preșcolarului și al elevului, obligatoriu din acest an școlar, are o metodologie oficială. Din acest an, portofoliului educațional, în care trebuie notate rezultatele obținute la disciplinele de studiu și la evaluările naționale, diplomele sau certificatele obținute de un elev și care este folosit la monitorizarea dezvoltării și evoluției acestuia, a devenit obligatoriu pentru o parte dintre preșcolarii și elevii din țara noastră.
- 16. Avem noi norme referitoare la distribuirea aleatorie a copiilor în clase. În 2024 a apărut, printr-un ordin al Ministerului Educației, o nouă procedură aferentă repartizării pe clase a copiilor la începutul fiecărui an școlar. Astfel, fiecare instituție trebuie să aibă propria procedură, în baza unor criterii generale stabilite de noul ordin. Norma vine să pună în aplicare principiile desegregării și combaterii discriminării, conform noii legii a educației preuniversitare.
- 17. Din 2025, studenții români ce studiază în străinătate vor beneficia de reducere la transportul cu trenul când călătoresc în țară. Mai precis, din octombrie 2025, studenții români care urmează cursurile unei universități din străinătate vor beneficia de tarife reduse la transportul feroviar sau naval atunci când sunt în țară. Reducerea va fi însă mai mică decât cea aplicată studenților din țară, respectiv de 50% din prețul biletelor de tren.
Citește mai mult despre
clase elevi,
burse elevi,
elevi,
elevi studenti,
studenti,
drepturile elevilor,
statutul elevului,
admitere liceu,
burse de merit,
regulamentul scolilor,
retrospectiva 2024
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)