1. Noi obligații de informare a consumatorilor în magazine, în vigoare din octombrie. Pentru a combate fenomenul de „shrinkflation” (n.a. o practică prin care producătorii reduc cantitatea de produs fără a modifica prețul), ANPC a adoptat Ordinul nr. 539/2024, care impune comercianților să afișeze clar clar și vizibil consumatorii despre reducerea cantității din produsele preambalate și de a afișa modificarea prețului pe unitatea de măsură.
2. Toți comercianții trebuie să accepte plățile cu cardul. Legea 406/2023, aplicabilă din 16 iunie 2024, obligă toți comercianții să pună la dispoziția clienților cel puțin un instrument de plată fără numerar, inclusiv pentru persoanele fizice autorizate și întreprinderile individuale. Inițial, legea prevedea și interdicția plății salariilor în numerar, dar această măsură a fost eliminată în urma dezbaterilor publice. Astfel, angajatorii pot plăti salariile prin virament bancar sau numerar, iar beneficiarii plăților sociale pot primi sumele respective în orice modalitate fără numerar sau numerar, conform noii reglementări.
3. Identificarea și promovarea produselor ecologice se va face printr-un logo specific. Anul acesta, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a emis Ordinul nr. 225/2024 prin care sunt stabilite reguli clare pentru utilizarea logo-ului „ae” (agricultură ecologică) în identificarea și promovarea produselor ecologice, incluzând cerințele pentru obținerea aprobării, afișarea pe ambalaje și etichete, precum și utilizarea acestuia în scopuri informative și publicitare. Doar operatorii certificați de organisme acreditate vor avea dreptul de a folosi sigla.
4. Noi drepturile pentru consumatorii din UE, începând din 2026. Noua Directivă (UE) 2024/1799 privind promovarea reparării bunurilor, oficializată anul acesta, va obliga statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv România, să adopte măsuri pentru facilitarea reparării produselor în locul înlocuirii lor. Conform directivei, consumatorii vor beneficia de drepturi noi, cum ar fi posibilitatea de a solicita reparații pentru produsele defecte, extinderea cu șase luni a perioadei de răspundere a vânzătorului în cazul reparației și acces la o platformă online pentru a găsi reparatori. Producătorii vor fi obligați să informeze consumatorii despre produsele reparabile, iar transparența va fi sporită printr-un formular european de informare.
5. Plafonarea prețurilor trebuie să fie de natură să asigure realizarea obiectivului urmărit. CJUE a stabilit că măsurile de plafonare a prețurilor și impunerea unor cantități prestabilite trebuie să fie proporționale cu obiectivele urmărite, cum ar fi protejarea consumatorilor și combaterea inflației. În acest context, România trebuie să asigure respectarea principiului proporționalității, mai ales în cazul reglementărilor privind adaosul comercial.
6. Au fost oficializate mai multe modificări la Legea societăților. Legea 299/2024, în vigoare din 6 decembrie, modifică Legea societăților (Legea 31/1990), introducând votul electronic în adunările generale ale acționarilor (AGA) și eliminând formalități precum includerea datelor beneficiarilor reali în actele constitutive. Aceasta permite participarea online la AGA pentru toate tipurile de societăți, cu condiții tehnice pentru identificarea și validarea voturilor.
7. Noi reglementări importante privind acordurile și autorizațiile de funcționare pentru comercianții cu sediu fix. Conform Legii 310/2024, adoptată în decembrie 2024, acordurile și autorizațiile vor fi valabile pe termen nelimitat, cu condiția ca nu apar modificări ce afectează documentele inițiale. Operatorii economici vor depune anual o declarație pe propria răspundere, confirmând că nu au intervenit schimbări, altfel riscă amenzi între 200 și 1.000 de lei. Dacă apar modificări, reautorizarea trebuie solicitată în termen de 30 de zile, iar în lipsa acesteia, autorizația se suspendă automat.
8. Noile reguli pentru cumpărătorii și administratorii de credite, oficializate. OUG nr. 15/2024, adoptată anul acesta pentru transpunerea Directivei europene 2.167/2021, prevede amenzi de până la 100.000 lei pentru nerespectarea reglementărilor, inclusiv pentru administratorii care nu asigură guvernanța corectă și protecția drepturilor debitorilor. De asemenea, debitorii trebuie să fie informați despre cesiunea creditului și modificările contractuale, iar creditorii sunt obligați să aplice măsuri de restructurare înainte de a începe executarea silită.
9. A treia revizuire a Clasificării activităților din economia națională a fost oficializată. Ordinul INS 377/2024 care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2025, aduce a treia revizuire a Clasificării Activităților din Economia Națională (CAEN). Această revizuire intervine după mai bine de 15 ani de la ultima modificare semnificativă (Ordinul INS 337/2007), care a fost aplicabil din 1 ianuarie 2008. Modificările sunt necesare pentru a alinia CAEN-ul național la noua versiune europeană a clasificării activităților economice.
10. Interdicția de desfășurare a activităților ce implică aglomerări umane în clădirile cu risc seismic, reintrodusă oficial. Legea 426/2023, intrată în vigoare anul acesta, reintroduce interdicția organizării activităților cu mulți participanți în clădirile cu risc seismic (clasa I). Firmele care administrează astfel de imobile riscă amenzi între 5.000 și 10.000 de lei pentru nerespectarea reglementării. Activitățile sunt interzise în spațiile publice care adăpostesc mai mult de 50 de persoane, cu o arie de sub 4 m2 per persoană.
11. Schimbări importante pentru comercianți în ceea ce privește SGR. Pe final de an, Guvernul a decis să adopte proiectul de hotărâre ce vizează modificarea actualelor prevederi referitoare privind Sistemul Garanție-Returnare (SGR), pus în transparență de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Printre principalele schimbări se numără prelungirea termenului pentru comercializarea produselor în ambalaje non-SGR până în iunie 2025 și amânarea contribuțiilor pentru neîndeplinirea obiectivelor de returnare în 2025. Totodată, administratorul SGR ar putea fi obligat să publice lunar datele referitoare la cantitățile de ambalaje colectate și reciclate.
12. Sistemul Brevetului Unitar devine operațional. Începând cu septembrie 2024, inventatorii și antreprenorii români pot solicita un brevet unitar în 18 state membre UE printr-o cerere unică, eliminând necesitatea validării brevetului în fiecare stat membru. Costurile sunt semnificativ mai mici, iar taxa de reînnoire va fi centralizată. De asemenea, IMM-urile vor beneficia de o compensație de 500 de euro pentru costurile de traducere ale cererii de brevet european, în cadrul procesului de obținere a Brevetului Unitar. Aceasta se aplică pentru traducerea cererii inițiale, depusă la Oficiul European de Brevete (OEB), înainte de a solicita Brevetul Unitar.
13. Protejarea secretelor comerciale: Schimbări la derularea proceselor și la măsurile provizorii dispuse de instanțe. Protejarea secretelor comerciale - o lege publicată anul acesta aduce garanții suplimentare pentru antreprenori, stabilind că procesele unde sunt incidente secretele comerciale se desfășoară din oficiu fără public, precum și alte clarificări în ceea ce privește aceste tipuri de litigii.
Comentarii articol (0)