Eliminarea facilităților fiscale pentru IT, construcții și agro-alimentar de la 1 ianuarie, prevăzută prin OUG 156/2024 va însemna în multe cazuri o diminuare a veniturilor nete. Facilitățile fiscale eliminate constau în taxe salariale reduse -- scutirea de impozitul pe venit și reducerea contribuției la pensii cu partea ce se duce la pensia privată -- și se aplicau doar pentru partea de venit brut lunar de până la 10.000 lei, numai în acele domenii de activitate listate anterior în art. 60 din Codul fiscal.
Acolo unde angajatorii decid asupra modificării salariilor angajaților pentru a acoperi golul lăsat de eliminarea facilităților fiscale e nevoie de încheierea unor acte adiționale - de menționat însă că ele nu pot fi încheiate retroactiv, astfel încât să producă efecte de la 1 ianuarie.
Prin aceeași ordonanță s-a stabilit, totodată, ca salariul minim în agricultură și industria alimentară va fi de 4.050 lei de la 1 ianuarie, având astfel același nivel cu salariul minim garantat în plată stabilit prin hotărâre de Guvern, în vigoare tot de la 1 ianuarie. Pentru acești angajați însă impactul OUG 156/2024, adică al eliminării facilităților fiscale, este ușor atenuat de faptul că angajații plătiți la nivelul minim vor beneficia de cei 300 de lei netaxabili.
Reluarea, de la 1 ianuarie, a beneficiului de netaxare la salariul minim, în contextul noii valori a salariului minim (4.050 de lei) a fost și ea decisă la final de an prin aceeași ordonanță. Dat fiind că plafonul de venit la care se aplică beneficiul de netaxare este acum de 4.300 de lei (cu excluderea tichetelor de masă/ indemnizației de hrană), o să vorbim, de asemenea, de o eventuală „reașezare” a beneficiarilor, dacă unii nu se vor mai încadra, cel puțin în anumite luni, în respectivul plafon.
Modificările se vor reflecta abia în declarația 112 ce va fi depusă în februarie, până atunci urmând a fi actualizată în mod corespunzător și versiunea electronică a acesteia.
Pentru salariați, efectele OUG 156/2024 se vor vedea în mare parte în februarie, când aceștia vor primi (integral) salariul pe ianuarie, în contextul în care modificările își produc efectele începând cu veniturile lunii ianuarie.