avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 621 soluții astăzi
Forum Activitate andrada_sb

Activitate andrada_sb

Răspuns la discuția executare debite
Daca pe langa poprirea pe care o aveti deja se mai instituie inca o poprire, asa cum am inteles din cele spuse de dumneavoastra, acestea 2 nu au voie sa depaseasca jumatate din venitul lunar net al dumneavoastra.(consultati si art. 409 C.Proc.Civ)
Intrebarea mea este: venitul net al dumneavoastra este 860 ron? Pentru ca mi se pare ca suma ce se retine cu titlu de poprire este mult prea mare.
In rest, daca spuneti ca nu aveti niciun fel de bun pe numele dumneavoastra, cam greu sa mai execute ceva.
Inca o intrebarea.....ati garantat cu vreun bun la banca?
Situatia se prezinta in felul urmator:
A- este nud proprietar
B- are dreptul de uzufruct viager
B- a contractat un credit de nevoi personale la care nu a achitat ratele, inregistrand restante in momentul de fata, situatie ce a atras declansarea executarii silite.
Intrebarea mea este urmatoarea: Cum se poate realiza urmarirea silita a dreptului de uzufruct viager, avand in vedere ca aceasta posibilitate este reglemetata de C.Proc.Civ dar este mai mult decat superficila?
Mai mult decat atat: din moment ce intre A(nud proprietar) si societatea de credit nu exista niciun raport comercial/juridic?
Multumesc,
Astept cu interes un raspuns din partea dumneavoastra.
Onorariile stabilite de art.39 din Legea 188/2000 nu includ TVA pentru ca sunt 2 categorii de executori judecatoresti:
1.cei care platesc TVA si care va vor calcula, pe langa onorariu si acest TVA
2. cei care nu platesc TVA si va vor lua strict sumele prevazute in lege.
Conform art. 36 din Legea 85/2006 privind insolventa, de la momentul deschiderii procedurii se suspenda de drept toate actiunile judiciare, extrajudiciare sau de executare silita pentru realizarea creantelor asupra debitorului sau a bunurilor sale.
De la aceasta regula, exista insa o exceptie pe care o regasim la art.39 din aceeasi lege:
Art. 39

(1) Creditorul titular al unei creanţe garantate cu ipotecă, gaj sau altă garanţie reală mobiliară ori drept de retenţie de orice fel poate solicita judecătorului-sindic ridicarea suspendării prevăzute la art. 36 cu privire la creanţa sa şi valorificarea imediată, în cadrul procedurii, cu aplicarea corespunzătoare a dispoziţiilor art. 116-118 şi cu condiţia achitării din preţ a cheltuielilor prevăzute la art. 121 alin. (1) pct. 1, a bunului asupra căruia poartă garanţia sau dreptul de retenţie, în una dintre următoarele situaţii:

A. atunci când valoarea obiectului garanţiei, determinată de un evaluator conform standardelor internaţionale de evaluare, este pe deplin acoperită de valoarea totală a creanţelor şi a părţilor de creanţe garantate cu acel obiect:

a) obiectul garanţiei nu prezintă o importanţă determinantă pentru reuşita planului de reorganizare propus;

b) obiectul garanţiei face parte dintr-un ansamblu funcţional, iar prin desprinderea şi vânzarea lui separată, valoarea bunurilor rămase nu se diminuează;

B. atunci când nu există o protecţie corespunzătoare a creanţei garantate în raport cu obiectul garanţiei, din cauza:

a) diminuării valorii obiectului garanţiei sau existenţei unui pericol real ca aceasta să sufere o diminuare apreciabilă;

b) diminuării valorii părţii garantate dintr-o creanţă cu rang inferior, ca urmare a acumulării dobânzilor, majorărilor şi penalităţilor de orice fel la o creanţă garantată cu rang superior;

c) lipsei unei asigurări a obiectului garanţiei împotriva riscului pieirii sau deteriorării.

(2) În cazurile prevăzute la alin. (1) lit. B, judecătorul-sindic va putea respinge cererea de ridicare a suspendării formulată de creditor, dacă administratorul judiciar/debitorul propune în schimb adoptarea uneia sau mai multor măsuri menite să ofere protecţie corespunzătoare creanţei garantate a creditorului, precum:

a) efectuarea de plăţi periodice în favoarea creditorului pentru acoperirea diminuării valorii obiectului garanţiei ori a valorii părţii garantate dintr-o creanţă cu rang inferior;

b) efectuarea de plăţi periodice în favoarea creditorului pentru satisfacerea dobânzilor, majorărilor şi penalităţilor de orice fel şi, respectiv, pentru reducerea capitalului creanţei sub cota de diminuare a valorii obiectului garanţiei ori a valorii părţii garantate dintr-o creanţă cu rang inferior;

c) novaţia obligaţiei de garanţie prin constituirea unei garanţii suplimentare, reale sau personale ori prin substituirea obiectului garanţiei cu un alt obiect.

(3) Reclamantul, într-o cerere de ridicare a suspendării, trebuie să facă dovada faptului prevăzut la alin. (1) lit. A.b), rămânând debitorului/administratorului sau altei părţi interesate sarcina producerii dovezii contrare şi, respectiv, a celorlalte elemente.

Cu privire la faptul ca banca nu a cunoscut faptul ca societatea se afla in insolventa, administratorul judiciar avea dreptate intrucat citarea partilor, comunicarea oricaror acte de procedura precum si a notificarilor se realizeaza prin Buletinul procedurilor de insolventa.
Va sfatuiesc sa consultati putin Ordinul 2550/C/2006 unde sunt afisate onorariile minimale si maximale percepute de executorii judecatoresti.
Cu privire la timpul in care se va face executarea....multe proceduri de executare silita sunt de durata, depinde si de cat de repede se misca executorul.
Multumesc!
Buna seara.
Va rog lamuriti-ma si pe mine in legatura cu un aspect.
In stituatia in care exista o hotarare judecatoreasca irevocabila si executorie de drept in cazul de fata, pentru ca e voba de o hotarare privind stabilirea pensiei de intretinere, .......mai e necesar ca executorul judecatoresc sa ceara incuviintarea executarii silite?
Nu am inteles exact situatia dumneavoastra in momentul de fata.
Sunteti sau nu PFA?
Sunteti angajat in alta parte?
Aveti contract de 2h sau de 8h?
Nu este cazul sa va alarmati atat de tare. In primul rand executorul judecatoresc va proceda la urmarirea bunurilor dumneavoastra, pentru ca vorbim de o obligatie personala de care raspundeti dumneavoasta, nu prietena, nu mama, nu tatal. Daca se prezinta la usa dumneavoastra trebuie obligatoriu sa aiba o incheiere de incuviintare a executarii silite, emisa de judecatorie. Patrunderea executorului in locuinta nu reprezinta o violare de domiciliu intrucat acesta pune in executare o hotarare judecatoreasca.
In general, este de diligenta executorului sa afle ce bunuri mobile sau imobile aveti in proprietate, sens in care se fac adrese la primarie, la ITM..etc. Neprezentara la sediu pentru declaratie nu atrage o sanctiune anume ci se va constata prin procesul verbal al executorului.
Trebuie sa stiti de asemenea, ca in viitor, daca va veti angaja, sau veti dobandi bunuri pe numele dumneavoastra.....si acestea vor putea forma obiectul executarii silite, pana la stingerea creantei.
Va sfatuiesc de asemenea, in situatia in care executorul vine la dumneavoastra si face o inventariere a bunurilor mobile aflate in locuinta (de ex: tv, masina de spalat, canapea...etc) sa nu semnati procesul verbal pe care acesta din urma il va incheia. Aceste bunuri nu sunt ale dumneavoastra(asa cum am inteles din ceea ce ati scris mai sus), nu aveti chitantele din care sa reiasa ca dumneavoastra le-ati cumparat asadar, nu aveti de ce sa semnati un proces verbal unde executorul prezuma ca aceste lucruri sunt ale dumneavoastra, fara a face insa dovada.
Tot cu referire la legea 287/2011 fac urmatoarele mentiuni:
1.Art. 8 prevede ca de la data intrarii in vigoare a prezentei legi (respectiv legea 287/2011, publicata in M.Of. al Ro. la 16 decembrie 2011), institutiile de credit, institutiile financiare nebancare, nu mai au voie sa isi infiinteze corpuri proprii de executori, se abroga orice fel de dispozitii in acest sens.
2. Art.3, coroborat cu art.4 si art.5 din Legea 287/2011 fac mentiunea ca activitatea executorilor institutiilor de credit, institutiilor financiare nebancare si astfel de corpuri de executori va inceta la data dobandirii calitatii de executor judecatoresc (moment ce coincide cu odinul de numire in functie de catre Ministerul Justitiei, succedat de momentul depunerii juramantului).
Intr-adevar, actele incepute de un executor bancar/i.f.n raman valabile pana la momentul numirii in functia de executor judecatoresc.
Va pot spune de asemene, ca ultimul termen de depunere al dosarelor de inscriere in functia de executor judecatoresc este 19 martie 2012. Prin urmare, este clar ca dupa aceasta data nu va veti mai putea desfasura activitatea ca si executor bancar.
Sper ca v-am fost de folos.