avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 468 soluții astăzi
Forum Activitate elidora

Activitate elidora

Buna ziua.
La baza blocului in care locuiesc exista o bordura (margine) care este fisurata de 2-3 ani. Anul acesta, observand ca fisura s-a adancit si bordura din dreptul ei sta sa cada, l-am rugat pe presedintele blocului sa reparam bordura, deoarece cand ploua, apa se infiltreaza prin crapatura in subsolul blocului, unde a cazut tencuiala. Desi am solicitat repararea de mai multe ori (nu m-a refuzat niciodata, dar nici nu a venit nimeni sa repare si au inceput ploile deja) nu se intampla nimic. Teoretic el nu este afectat direct deoarece locuieste pe scara cealalta, dar apa infiltrata la baza blocului slabeste zidurile.
Va rog sa ma invatatati cum sa procedez sa-l fortez sa repare, avand in vedere faptul ca reparatia nu costa o avere.
Buna ziua,
am iesit la pensie (pentru limita de varsta) acum 3 ani, iar dupa emiterea deciziei am mai lucrat 6 luni, dar pentru un salariu redus la jumatate (pensionarii erau incadrati cu salariul de baza si nu beneficiau de sporuri). Daca depun cerere de recalculare exista posibilitatea sa mi se micsoreze pensia avand in vedere faptul ca salariul pentru cele 6 luni a fost mult mai mic decat cel avut la data iesirii la pensie, sau lunile lucrate ulterior se vor adauga peste pensia pe care o am deja?
Multumesc frumos pentru ajutor.
Răspuns la discuția Concediu crestere copil
Art. 21. din OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, prevede:
 - (1) Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
   a) salariatei prevăzute la art. 2 lit. c)-e), din motive care au legătură directă cu starea sa (adica: salariata gravidă,  salariata care a născut recent si salariata care alăptează)
   b) salariatei care se află în concediu de risc maternal;
   c) salariatei care se află în concediu de maternitate;
   d) salariatei care se află în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, în vârstă de până la 3 ani;
   e) salariatei care se află în concediu pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani sau, în cazul copilului cu handicap, în vârstă de până la 18 ani.
   (2) Interdicţia prevăzută la alin. (1) lit. b) se extinde, o singură dată, cu până la 6 luni după revenirea salariatei în unitate.
   (3) Dispoziţiile alin. (1) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii.
  
Buna ziua
Am rugamintea sa ma ajutati cu un model de adeverinta de vechime pentru un salariat care a fost initial angajat cu 8 ore pe un post, iar la cateva luni s-a intocmit un act aditional pentru alte 4 ore (si cu salariul aferent celor 4 ore) pentru un alt post, tot din societate.
Nu stiu cum sa-i trec in adeverinta de vechime cele 4 ore si suma de bani primita pentru ele.
Mentionez faptul ca nu s-a intocmit un alt contract, ci un act aditional pentru cele 4 ore.
Multumesc anticipat.
Răspuns la discuția Vechime in munca
Din pacate nu va pot ajuta deoarece nu inteleg la ce va referiti. Ce fel de drepturi? Daca sunteti angajata din nou, ce importanta are daca ati mai lucrat si inainte? Daca ne dati mai multe detalii incercam sa va raspundem.
Daca cererea a fost aprobata asa cum a fost formulata si s-a emis decizia de incetare cu acordul partilor, din pacate nu se mai poate face nimic. Daca o anulati pe prima si emiteti alta decizie, este posibil ca salariatul sa va actioneze in instanta, iar acolo nu stiu cum justificati faptul ca in baza unei cereri -aprobata pentru acordul partilor, ati emis o deciziie cu incetare prin demisie...... si nu aveti cum sa obligati salariatul sa respecte termenul de preaviz..........
Pe durata suspendarii contractului colegului dvs. puteti beneficia de indemnizatia de conducere NUMAI daca sunteti numit temporar sef serviciu. Faptul ca sunteti desemnat inlocuitor nu va da dreptul sa beneficiati de indemnizatie.
Art. 429
Acţiunea în tăgada paternităţii

(1) Acţiunea în tăgada paternităţii poate fi pornită de soţul mamei, de mamă, de tatăl biologic, precum şi de copil. Ea poate fi pornită sau, după caz, continuată şi de moştenitorii acestora, în condiţiile legii.
(2) Acţiunea se introduce de către soţul mamei împotriva copilului; când acesta este decedat, acţiunea se porneşte împotriva mamei sale şi, dacă este cazul, a altor moştenitori ai săi.
(3) Dacă soţul este pus sub interdicţie, acţiunea poate fi pornită de tutore, iar în lipsă, de un curator numit de instanţa judecătorească.
(4) Mama sau copilul poate introduce acţiunea împotriva soţului. Dacă acesta este decedat, acţiunea se porneşte împotriva moştenitorilor lui.
(5) Tatăl biologic poate introduce acţiunea împotriva soţului mamei şi a copilului. Dacă aceştia sunt decedaţi, acţiunea se porneşte împotriva moştenitorilor.

Art. 430
Tăgada paternităţii de către soţul mamei

(1) Soţul mamei poate introduce acţiunea în tăgada paternităţii în termen de 3 ani, care curge fie de la data la care soţul a cunoscut că este prezumat tată al copilului, fie de la o dată ulterioară, când a aflat că prezumţia nu corespunde realităţii.
(2) Termenul nu curge împotriva soţului pus sub interdicţie judecătorească şi, chiar dacă acţiunea nu a fost pornită de tutore, ea poate fi introdusă de soţ în termen de 3 ani de la data ridicării interdicţiei.
(3) Dacă soţul a murit înainte de împlinirea termenul menţionat la alin. (1), fără a porni acţiunea, aceasta poate fi pornită de către moştenitori în termen de un an de la data decesului.


Art. 431 Tăgada paternităţii de către mamă

(1) Acţiunea în tăgada paternităţii poate fi pornită de către mamă în termen de 3 ani de la data naşterii copilului.
(2) Dispoziţiile art. 429 alin. (3) şi art. 430 alin. (2) şi (3) se aplică în mod corespunzător.
Răspuns la discuția Bun propriu sau comun
In ultima vreme nu am mai vazut contracte in care sa fie trecut numai unul dintre soti, dar daca va fi asa, nu va afecteaza faptul ca va fi pe numele sotiei, deoarece fiind dobandit in timpul casatoriei este bun comun.
Raspunsul il gasiti in Norma din 14.01.1999 - de aplicare a Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masă:
Art. 35. - În cazul cumulului de funcţii, tichetele de masă pot fi acordate numai de către angajatorii unde salariaţii în cauză îşi au funcţia de bază, potrivit legii.
In mod normal salariatul trebuie sa dea o declaratie pe propria raspundere din care sa reiasa unde are functia de baza si acolo va primi tichete.
In societatea la care lucrez am acordat acelasi numar de tichete salariatilor, indiferent de numarul de ore lucrate.