avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Activitate pop_m

Activitate pop_m



Florian59 a scris:
.....acum 10 ani am cumparat de la mama mea vitrega dreptul ei de proprietate (cu uzu fruct) asupra unui imobil pe care-l avea in cota de 1/2 cu tatal meu care ulterior a decedat.....



Florian59 a scris:
.....tata a decedat inainte de a face actele de vanzare-cumparare !....


Sunt 3 evenimente relevante in povestea asta:
- decesul tatalui
- dezbaterea mostenirii dupa tata
- achizitia de la mama
Care e ordinea lor cronologica? Pentru ca, daca achizitia s-a petrecut inainte de dezbaterea mostenirii, mama a ramas proprietara pe partea mostenita de la tata - nu avea cum sa o vanda, pentru ca la momentul achizitiei nu era inca proprietara.
De asemenea conteaza si ce scrie in contractul de v-c, ce ati cumparat (ce fractie din imobil) ca sa intelegeti pe ce sunteti proprietar dumneavoastra, si pe ce mama.


Legat de daramat contractul:
- ce fel de contract aveti? vc, donatie, are clauza de intretinere?
- pretul din contract (daca e vc) a fost unul corect, sau o suma mult mai mica raportat la valoarea de piata a imobilului?
- ati achitat pretul din contract? aveti dovada achitarii sumei?


1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pasii, cum i-am inteles eu:
- acum 10 ani mama isi vinde partea ei din imobil
- dupa aceasta vanzare tatal decedeaza

Ma indoiesc ca mama si-a vandut si partea ei de mostenire dintr-o mostenire viitoare.
Dreptul de a deschide un proces / a ataca contractul e acolo
Sansele de a obtine o decizie favorabila depind de detaliile contractului....
Daca dumneavoastra ati cumparat partea ei, dumneavoastra aveti acum:
1/2 din casa (jumatate cumparata de la mama) sau 4/8
3/4 din 1/2 (3 sferturi din jumatatea tatalui), sau 3/8
in total detineti 7/8 din imobil (nuda proprietate)
Mama detine 1/4 (mostenire dupa tatal dumneavoastra) nuda proprietate, si drept de uzufruct pe imobil.

Mama nu poate sa "darame" mostenirea (3/8), insa poate sa atace contractul de acum 10 ani (4/8). Care sunt sansele de reusita... depinde de ce scrie in contract, etc
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
1- nu il ocupa ilegal, au un contract.
2- mergeti la judecator pentru ca dumneavoastra considerati ca acel contract a incetat, ei (probabil) argumenteaza ca nu a incetat. In aceasta situatie judecatorul e singurul in masura sa "imparta" dreptatea(1).
3- politia nu va ajuta, pentur ca nu e o speta penala, ci una civila. Unde judecatorul stabileste ce e drept, si, daca partile nu se conformeaza, se apeleaza la executor (1)

Eu va inteleg ca va simtiti pagubit si nedreptatit, insa acesta e mersul dreptatii. Dreptate care, inainte de a se infaptui, trebuie sa ne asiguram ca e egala pentru toti. Dumneavoastra sustineti ca chiriasii nu au platit chiria pe doua luni, poate ei au o alta versiune - au trebuit sa plateasca cinestiece reparatii masive care cadeau in sarcina proprietarului, si nu le-ati returnat banii, asa ca considera chiria platita, etc. Nu zic ca asta e situatia in cazul dumneavoastra, doar va dau un exemplu ca sa intelegeti de ce trebuie sa ajungeti la o terta parte, obiectiva si specializata (judecatorul) care sa asculte parerea dumneavoastra, a chiriasilor, si sa decida cum stau lucrurile.


(1)Pentru ca suntem un stat de drept, civilizat, si nu ne impartim dreptatea singuri, cu pumnii si parul, dupa cum ni se pare
Deci scopul s-ar incadra la 4.c.
Presupunand ca cerintele de la art. 5 sunt indeplinite dpdv tehnic, pentru ca acele camere sa fie inconcordanta cu exigentele legale, ce avize sunt necesare? De la care autoritati?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Faceti succesiunea dupa bunic, ca sa va clarificati care e de fapt partea bunicii, si cine (si cu ce cota) e proprietar pe apartament.
Apoi bunica va poate face contract de intretinere - dumneavoastra sa primiti partea ei de apartament, in schimbul prestatiei de intretinere fata de ea.
Dupa ce bunica moare, la partea ei vor veni la mostenire (cam aceiasi) mostenitori care vin si la bunic - si va trebui sa impartiti partea bunicii cu acestia. Chiar daca v-ar face testemane, unii mostenitori ar putea fi rezervatari, sa va atace testamentul (pentru incalcarea cotei) si sa primeasca ceva. Asa ca ar fi bine sa va ocupati de acest subiect acum, cat mai e bunica in viata.
Dumneavoastra confundati fiscalitateta (achizitie+montaj cu factura) cu legalitatea (sunt indreptate spre domeniul public)
Răspuns la discuția Drept de proprietate - mostenire
Acel document e facut de un notar, sau un document sub semnatura privata?
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Aveti varianta de a-l lua sa locuiasca cu dumneavoastra, si de a-l ajuta astfel incat sa nu se mai simta singur si sa nu aiba nevoie de prezenta / serviciile doamnei.
Atata timp cat tatal dumneavoastra este in viata, veniturile si bunurile lui sunt mijloacele prin intermediul carora isi poate asigura confortul personal. Nu le puteti privi ca viitoarele dumneavoastra drepturi, pentru ca tatal dumneaovastra poate dispune cum vrea de ele.