avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 286 soluții astăzi
Forum Activitate mihai_tun

Activitate mihai_tun

Informatiile pe care le oferiti nu sunt suficiente pentru o analiza completa. Este insa eronata informatia pe care ati primit-o, potrivit careia instanta de judecata nu poate pronunta o hotarare care sa tina loc de contract autentic de vanzare-cumparare din cauza existentei ipotecii. Cu cateva restrictii referitoare la ipotecile legale, bunurile imobile ce fac obiectul unei garantii ipotecare pot fi instrainate. In cazul dvs., fiind vorba, se pare, despre o ipoteca conventionala, nu este prohibita vanzarea imobilului. Mai mult, se pare ca obligatia a carei executare a fost garantata prin instituirea ipotecii a fost executata de debitor, deci ca ipoteca s-a stins, fara a fi insa realizate formalitatile de ridicare a inscriptiei ipotecare, formalitati relativ simplu de realizat.
In concluzie, este bine sa verificati daca a fost platita datoria pentru care s-a instituit garantia ipotecara, iar in caz afirmativ va recomand sa introduceti o actiune civila pentru obtinerea unei hotarari judecatoresti care sa tina loc de contract autentic de vanzare-cumparare, dupa care sa va ocupati de formalitatile de ridicare a inscriptiei ipotecare, cu acordul creditorului sau, in cazul refuzului acestuia de a coopera, prin hotarare judecatoreasca.
Daca nu a fost achitata datoria a carei plata a fost garantata cu ipoteca aveti posibilitatea sa o platiti dvs., pentru a obtine stingerea ipotecii, cu dreptul de a va recupera banii de la adevaratul debitor. In aceasta situatie analizati solvabilitatea acestuia, precum si eventualul dvs. interes de a plati debitul chiar cu riscul de a nu recupera banii de la debitor.
Problema solvabilitatii promitentului vanzator trebuie analizata si in situatia in care va ganditi sa cereti rezolutiunea antecontractului de vanzare-cumparare, cu obligarea partii adverse la daune-interese.
Va recomand sa analizati cu prioritate posibilitatea obtinerii dreptului de proprietate asupra bunului, cu observatiile de mai sus, privitoare la ipoteca.
Răspuns la discuția poate fi acuzat de calomnie?
Stimata Doamna,

Fapta descrisa de dvs. nu intruneste elementele constitutive ale infractiunii de calomnie din doua motive:
1. Afirmatiile relatate de dvs. nu sunt facute in public, conditia publicitatii fiind esentiala pentru constituirea infractiunii de calomnie;
2. Cuvintele care va deranjeaza nu se refera la una sau mai multe fapte determinate, precum cere art. 206 Cod penal, ci la fapte generic prezentate.

In consecinta, persoana care v-a adresat cuvintele jignitoare poate fi cercetata si trasa la raspundere penala pentru infractiunea de insulta, nu pentru infractiunea de calomnie.

In cazul insultei, ca si in cazul infractiunii de calomnie, punerea in miscare a actiunii penale se face doar la plangerea persoanei vatamate, cu conditia ca aceasta sa fie inregistrata la parchet sau politie in termen de doua luni de la data la care persoana vatamata a cunoscut fapta si faptuitorul.

Cu siguranta o actiune civila va duce mult mai repede la pronuntarea unei sentinte, hotarare care este executorie in conditiile in care despagubirea solicitata de dvs. nu este mai mare de 100.000 lei (RON). De altfel, ar fi vadit exagerata o pretentie de o asemenea valoare.
Nu trebuie sa fie un obstacol taxa judiciara de timbru, in conditiile in care exista si posibilitatea admiterii unei cereri de asitenta judiciara (scutire, rducere sau esalonare plata taxa judiciara de timbru), insa este bine sa stiti ca va trebui sa dovediti faptul ca autorul scrisorilor (e-mailurilor) este cu certitudine persoana pe care o chemati in judecata.
Pentru a dobandi calitatea de mostenitor al unei persoane decedate este obligatorie acceptarea mostenirii. Altfel ar fi contrazise prevederile art. 686 Cod civil, potrivit carora nimeni nu poate fi obligat sa accepte o mostenire. Fara un act de acceptare a mostenirii, manifestat expres sau tacit, vocatia la mostenire nu poate fi transformata in calitate de mostenitor.
Răspuns la discuția plangere pentru abuz de incredere
Pentru abuz de incredere plangerea se adreseaza direct Judecatoriei. Cererea este scutita de plata taxei judiciare de timbru si a timbrului judiciar.
In cazul prezentat de dvs. nu este abuz de incredere. Pentru fapta comisa, angajatul dvs. poate raspunde disciplinar si/sau material.
Va sfatuiesc sa consultati un avocat.
Recursul declarat impotriva unei sentinte pronuntate de tribunal intr-un conflict de drepturi nu suspenda de drept executarea.
Răspuns la discuția succesiune
Potrivit Legii nr. 319/1944 sotia are vocatie la mostenirea lasata de sot, avand o cota de 1/4 din mostenire, daca vine in concurs cu dvs.. Mai este important sa stiti ca masa succesorala este alcatuita din drepturile (bunurile) si datoriile defunctului de la data decesului acestuia. In concluzie, daca acest moment ar fi astazi, cand tatal dvs. are drepturi asupra mostenirii lasate de bunicul dvs., in masa succesorala pe care ar lasa-o tatal dvs ar fi incluse si aceste drepturi, iar din toata masa succesorala, actuala sotie a tatalui dvs. ar fi indreptatita sa primeasca 1/4 (cota valorica).
Răspuns la discuția Recuperare taxa timbru judiciar
Nu trebuie timbrata.
Daca prin efectuarea succesiunii dvs. intelegeti intocmirea certificatului de mostenitor, atunci termenul in care trebuie introdusa la judecatorie actiune civila pentru anularea acestui act este de trei ani, termen care incepe sa curga de la emiterea actului, de regula, insa pentru mostenitorii care nu au avut cunostinta de existenta certificatului de mostenitor, acest termen de prescriptie extinctiva a dreptului de a obtine anularea certificatului de mostenitor curge din momentul cand mostenitorii vatamati prin emiterea certificatului de mostenitor au aflat de existenta actului (certificatul de mostenitor).
Răspuns la discuția Invitatie la Politie.....plangere
Daca nu va prezentati nu veti sti cu certitudine despe ce este vorba, insa nici politistul nu va putea lua vreo masura impotriva dvs., cel putin din cauza imposibilitatii sale de a dovedi invitatia pe care v-a adresat-o.
Daca va prezentati, veti afla despe ce este vorba. Este important sa cunoasteti ca nu vi se poate lua nici o declaratie decat cu acordul dvs., iar daca problema e mai complicata decat ati anticipat-o dvs., puteti cere stabilirea unei alte zile pentru "discutii", pentru ca un avocat angajat sa va acorde asistenta juridica.
Exista si posibilitatea ca politistul sa va fi invitat in calitatea sa de agent constatator al unei contraventii, cu scopul de a va lua o declaratie, de a intocmi un proces-verbal de sanctionare a contraventului si de a va inmana actul.
Mai retineti si faptul ca politia nu este competenta sa faca acte de cercetare penala pentru fapte de insulta (inca infractiune, pana la data de 11.08.2006), amenintare sau lovire.
Răspuns la discuția Recuperare taxa timbru judiciar
Raspunsul la aceasta problema este dat de alin. 3 si 4 ale art. 23 din Legea nr. 146/1997, prevederi raportate la alin. 1 lit. b) din acelasi articol de lege.
Art. 23 din legea nr. 146/1997 are urmatorul continut, la zi:
"(1) Sumele achitate cu titlu de taxe judiciare de timbru se restituie, la cererea petiţionarului, în următoarele cazuri:
a) când taxa plătită nu era datorată;
b) când s-a plătit mai mult decât cuantumul legal;
c) când acţiunea sau cererea rămâne fără obiect în cursul procesului, ca urmare a unor dispoziţii legale;
d) când, în procesul de divorţ părţile au renunţat la judecată ori s-au împăcat;
e) când contestaţia la executare a fost admisă, iar hotărârea a rămas irevocabilă.
(2) În cazul prevăzut la lit. d), se restituie jumătate din taxa plătită, iar în cazul prevăzut la lit. e), taxa se restituie proporţional cu admiterea contestaţiei.
(3) Dreptul de a solicita restituirea poate fi exercitat în termen de un an de la data naşterii sale.
(4) Cererea de restituire se adresează instanţei judecătoreşti sau, după caz, parchetului la care s-a introdus acţiunea sau cererea."