In conditiile in care la externarea din spital medicul specialist acorda un numar de 21 de zile de concediu medical , iar pacientul mai are nevoie dupa acesata perioada de ingrijiri medicale, medicul de familie poate sa i acorde un concediu medical de 7 zile
conform art 30alin 4 din normele de aplicare ale OUG 158 / 2006
(4) După expirarea concediului medical acordat la ieşirea din spital, în cazul în care starea sănătăţii pacientului nu permite reluarea activităţii, medicul de familie, pe baza scrisorii medicale eliberate de medicul curant din spital, poate prelungi concediul medical cu maximum 7 zile calendaristice pentru aceeaşi afecţiune, urmând ca, în cazul menţinerii incapacităţii temporare de muncă, să trimită pacientul la medicul din ambulatoriul de specialitate
In conformitate cu oms 430/2010 medicul de familie poate acorda maxim 10 zile calendaristice de cm, pentru aceeasi afectiune si nu poate depasi 30 de zile in ultimul an de , vedeti :
"Art. 25. - (1) Medicii de familie au dreptul de a elibera certificate de concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă cu durata de cel mult 10 zile calendaristice, în una sau mai multe etape.
(2) În cazul menţinerii incapacităţii temporare de muncă pentru aceeaşi afecţiune, concediul medical se poate prelungi de către medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital, în caz de internare, în etape succesive de maximum 30 de zile calendaristice, până la 90 de zile calendaristice în decursul unui an, socotit de la prima zi de îmbolnăvire.
(3) Durata cumulată a concediilor medicale acordate de medicul de familie pentru un asigurat pentru incapacitate temporară de muncă nu poate depăşi 30 de zile calendaristice în ultimul an, socotite de la prima zi de îmbolnăvire, indiferent de cauza acesteia. După totalizarea a 30 de zile calendaristice acordate de către medicul de familie, eliberarea certificatelor de concediu medical se va face numai de către medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital, în caz de internare, cu încadrarea în duratele maxime prevăzute de lege."
Poate cel mai bine ar fi sa mergeti cu respectivul ordin la medic , sa i aratati si eventual sa l rugati sa sune la casa de sanatate de care apartine sa ceara informatii. Oricum prelungirea o puteti obtine de la medicul specialist din ambulatoriu sau daca va internati din spital.
V-as ruga sa-mi spuneti care este perioada maxima de concediu medical, acordat cu comisie medicala pentru codul de boala 14.
Deja s-a depasit 1 an de zile pe acest cod si nu am gasit nimic legat de prelungirea acestui concediu mai mult de 1 an, cat stiam ca se poate acorda maxim
In OUG 158/2005 art 13 se prevad urmatoarele la alin 3 Durata de acordare a concediului şi a indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă este mai mare în cazul unor boli speciale şi se diferenţiază după cum urmează : lit b) un an, cu drept de prelungire până la un an şi 6 luni de către medicul expert al asigurărilor sociale, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoză meningeală, peritoneală şi urogenitală, inclusiv a glandelor suprarenale, pentru SIDA şi neoplazii, în funcţie de stadiul bolii; -cu viza medicului expert .
Informatiile le gasiti in l 122 / 1996 - ref la reg juridic al CAR al salariatilor si OUG 26/2000- asoc si fundatii. CAR se inregistreaza si la BNR in reg de evidenta
Buna ziua! Am nascut in data de 07.08.2009 si acum sunt in concediu maternal. Serviciul sotului meu implica obligatoriu carnet de sofer. Acum i-a fost suspendat carnetul si singura solutie ca sa nu-si piarda serviciul ar fi sa intre in concediu de crestere a copilului in locul meu. Am citeva intrebari:
1. Se poate realiza acest lucru?
2. Daca da, ce demersuri trebuie sa facem?
3.Daca este stipulat in lege ca e posibil asa ceva, vreau sa stiu daca angajatorul sotului meu este obligat sa accepte sau ramine la bunavointa lui.
4. In cit timp se pot realiza toate acestea? (va intreb asta deoarece daca nu vine cu o propunere in una-doua zile, cred ca va fi dat afara.) :((
Daca-mi puteti da un raspuns prompt, va multumesc anticipat.
E important sa vedeti daca dumneavoastra aveti unde va intoarce la serviciu- daca angajatorul dumneavoastra mai exista. Daca da, atunci trebuie sa faceti o cerere prin care il instiintati ca doriti reluarea activitatii si data de la care solicitati acest lucru. De asemenea sotul trebuie sa solicite angajatorului sau intrarea in cic , cu data reintoarcerii dumneavoastra la serviciu . Ambele cereri vizate pentru conformitate impreuna cu celelalte acte se depun la primaria de domiciliu pentru a fi inaintate agentiei de prestatii sociale .
.
Buna ziua!As dori sa ma lamuriti si pe mine in legatura cu un certificat de actionar din 1996 la S.C. MOLDOMOBILA IASI pana in prezent nu am primit nici o informatie sau dividente,as dori sa stiu daca mai este valabil sau cui ma pot adresa sa ma interesez despre el?Astept raspuns. Va multumesc anticipat!
In primul rind ar trebui sa verificati daca firma mai exista. Daca da sa dati un telefon si sa va interesati daca e societate deschisa sau inchisa. Daca e soc deschisa e tranzactionata pe bursa si puteti optine mai multe informatii de la o societate de tranzactionare a valorilor mobiliare ( brockeraj), daca e soc inchisa numai de la firma.
Buna ziua.
Am si eu o intrebare. Sunt insarcinata si voi naste anul viitor in iunie. Daca nu vor fi probleme de sanatate vreau sa imi iau concediu prenatal cu cateva zile inainte de a naste urmand ca restul zilelor sa mi le iau dupa, respectiv in concediul postnatal. Am intrebat la serviciu pe inspectorul de personal la ce perioada imi suspenda firma contractul de munca si mi s-a raspuns ca la a 42-a zi de la nastere. Si totusi daca eu aduc concediu medical postnatal pana la incheierea celor 126 zile, firma imi poate suspenda contractul de munca dupa cea de a 42-a zi de la nastere? Dna de la personal mi-a spus ca firma hotaraste daca imi suspenda contractul dupa a 42-a zi sau dupa incheierea concediului postnatal. Am rugamintea sa ma lamuriti. Multumesc anticipat.
Catalina Riza
Art 50 din Cm lit a prevede suspendarea cim , de drept, pe perioada concediului de maternitate - cele 126 zile pre si post natal.La art. 51 alin 1 lit a se prevede ca cim se suspenda la initiativa salariatului pentru concediul de crestere a copilului in virsta de pina la 2 ani sau pina la 3 ani in cazul copilului cu handicap.
daca din punct de vedere financiar va convine sa stati cele 126 de zile e dreptul dumnevoastra sa beneficiati de concediul de maternitate, integral. Dupa a 42 - a zi de la nasterea copilului puteti solicita intrarea cic, dar acest lucru e la latitudinea dumneavoastra.
x si a incetat contractul pe data de 16.06.2010 cu 55b si s a angajat la o alta societate pe 03.09.2010. De pe 03.10.2010 are 5 zile de concediu medical. beneficiaza de el?
Da , avand in vedere dispozitiile art 12 si 13 din normele de aplicare ale OUG 158/2005 Art. 12. - (1) Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare, este de o lună realizată în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical. În înţelesul prezentelor norme, se consideră o lună de stagiu de cotizare realizat în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical situaţia în care sunt realizate cel puţin 22 de zile de stagiu de cotizare.
Art. 13. - Se consideră stagiu de cotizare şi situaţia în care, prin însumarea perioadelor ce constituie stagiul de cotizare din ultimele 12 luni anterioare producerii riscului rezultă un număr de 22 de zile de stagiu de cotizare.
Daca e concediu medical cu urgenţa medico-chirurgicala, tuberculoza, boli infectocontagioase din grupa A, neoplazii şi SIDA nu se cere stagiu.
care este procedura ce trebuie urmata in cazul desfacerii CIM prin acordul partilor ( art. 55). Mentionez faptul ca e vorba de un cadru didactic necalificat, reclamat de catre parinti la conducerea scolii, pt neindeplinirea sarcinilor de servici. Care este formula prin care trebuie sa-si dea acordul acel cadru didactic, pentru a se evita Comisia de disciplina?
Pentru a desface cim cu 55 b angajatul trebuie sa faca o cerere de desfacere a cim cu care angajatorul sa fie de acord.
Imi puteti spune care sunt particularitatile unui CIM pentru angajarea unui salariat de17 ani.Eu stiu ca:
- poate lucra 6 ore/zi, 30 pe sapt;
- trebuie sa aibe declaratia scrisa a parintilor prin care ei isi dau acordul ca el sa munceasca;
- nu are voie sa lucreze ore suplimentare de noapte
Ce imi puteti spune de zilele de CO, perioada de proba , preaviz, salariu?
Nu trebuie declaratia scrisa a parintilor, capacitatea de munca a persoanei fizice se dobandeste de la 16 ani. La implinirea virstei de 15 ani persoana fizica ce se angajeaza are nevoie de acordul parintilor/ tutorelui legal.