avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1837 soluții astăzi
Forum Activitate ContSters207149

Activitate ContSters207149

Răspuns la discuția EVACUARE SILITA
Indiferent de buchia legii, morala e mai presus de toate!

Cu toate acestea, Codul Civil zice cam asa:
" Articolul 390. Depăşirea hotarului terenului învecinat în cazul construcţiei

(1) Dacă proprietarul unui teren, cu ocazia ridicării unei construcţii, a construit dincolo de limita terenului său, fără a i se putea imputa premeditarea sau culpa gravă, vecinul trebuie să tolereze încălcarea hotarului dacă nu a obiectat pînă sau imediat după depăşirea limitei.

(2) Vecinul prejudiciat prin situaţia prevăzută la alin.(1) trebuie despăgubit cu o rentă în bani, plătită anual, cu anticipaţie.

(3) Cel îndreptăţit la rentă poate pretinde oricînd ca debitorul său să-i achite preţul porţiunii de teren pe care s-a construit în schimbul transmiterii proprietăţii asupra acesteia."
Răspuns la discuția Succesiune
In prima speta, in cazul decesului sotului, bunurile sale se impart mostenitorilor, respectiv copiilor si sotiei supravietuitoare. Fratele nu are vocatie succesorala, intrucat sotia si copii sunt prioritari. Sotiei ii revine 1/4 din bunuri, iar copiilor 3/4.

Da, bunurile respective raman in posesia dvs in baza donatiei.
In caz de deces, urmasii sunt obligaţi să aducă la masa succesorală bunurile primite, fie în natură, fie în echivalent. Această obligaţie poartă numele de raport. Daca donatia a fost facuta cu scutire de raport, din totalitatea succesiunii, dvs va vor fi atribuite bucataria si terenul + partea care va revine din partaj, conform drepturilor succesorale legale. Sunteti in avantaj.

Cu toate acestea, dacă prin donaţia scutită de raport s-ar aduce atingere rezervei succesorale, donaţia scutită de raport va fi supusă reducţiunii (diminuării) în măsura necesară asigurării rezervei legale.
La efectuarea partajului, ceea ce ati obtinut dvs de la defunct va intra in cota dvs, deci se va efectua atribuirea in natura a bunului. Ce a fost pe numele dvs asa si ramane. In cazul in care valoarea bunul respectiv depaseste valoarea cotei care vi se cuvine din succesiune, veti datora o sulta celorlalti mostenitori.
Răspuns la discuția testament persoana singurã
La moment puteti dispune liber de 1/2 din bunurile pe care le detineti, intrucat mama are o rezerva de 1/2 din succesiune. In caz contrar, mama dvs va avea totalitatea masei.
Daca mama decedeaza inainte, au vocatie succesorala rudele colaterale pana in gradul IV (fratii sunt rude de gradul II, unchiul si nepotul - de gradul III, verii primari - de gradul IV). In cazul in care nu sunt rude pana la gradul IV, succesiunea este declarata vacanta si revine statului.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
art. 611 din CCiv il obliga pe vecinul dvs să îşi facă streaşină casei sale astfel încât apele provenind de la ploi să nu se scurgă pe fondul proprietarului vecin.


Răspuns la discuția anulare act de proprietate
Bunicul dvs. poate dispune dupa bunul sau plac de bunurile prezente si viitoare, indiferent daca, in cazul dvs., descendentii sunt sau nu de acord.
Răspuns la discuția mostenire
Imobilul respectiv intra in totalitate in partea dvs de succesiune obtinuta de la sot sau sunteti in coindiviziune (proprietate comuna) cu fiica?
Răspuns la discuția Refuzul Testului de paternitate
art. 425 referitor la stabilirea paternitatii zice in felul urmator:
(1) Acţiunea în stabilirea paternităţii din afara căsătoriei aparţine copilului şi se porneşte în numele lui de către mamă, chiar dacă este minoră, sau de către reprezentantul lui legal.
(2) Ea poate fi pornită sau, după caz, continuată şi de moştenitorii copilului, în condiţiile legii.
(3) Acţiunea în stabilirea paternităţii poate fi pornită şi împotriva moştenitorilor pretinsului tată.

Paternitatea se prezumă dacă se dovedeşte că pretinsul tată a convieţuit cu mama copilului în perioada timpului legal al concepţiunii ( prezumtia legala de conceptia - intre a 300-a zi si a 180 a zi inainte de nastere ).
Regula in ceea ce priveste custodia copilului este-custodia comuna!


Răspuns la discuția indemnizatie de detasare
Conform articolului 150 din Codul Muncii, referitor la indemnizatia de concediu de odihna

(1) (OUG 65/2005) Pentru perioada concediului de odihna salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca.

Deci, in cazul in care indemnizatia de detasare are caracter permanent, o veti primi pe durata concediului.