avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 688 soluții astăzi
Forum Activitate Mediator_Bucuresti

Activitate Mediator_Bucuresti

Răspuns la discuția Casatorie - divort Anglia
O căsătorie efectuată pe teritoriul U.E. este recunoscută și produce efecte efecte în toată Uniunea Europeană. Divorțul se poate face și în U.K. și în România chiar dacă nu a fost comunicat autorităților române. Recomandarea este să efectuați divorțul în țară pentru că este mult mai simplu iar apoi să îl comunicați autorităților engleze. Mai multe detalii pe acest subiect puteți găsi pe:[ link extern ] /
Răspuns la discuția divort la tribunal
Am detaliat aici toate informațiile necesare unui ”divorț la tribunal” [ link extern ] /
Marea provocarea a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, in urma cu aproape un secol, a fost aceea de a implementa la nivelul societatii din acea vreme reforma justitiei prin recunoasterea importantei puterii judecatoresti in noul stat de drept de catre cetatenii romaniei unite. Intr-o forma medievala incercase si Tepes acelasi lucru dar domnia sa scurta nu a reusit sa concretizeze mai mult decat o legenda a unui domnitor ce impunea dreptatea prin cruzimea caracteristica. Ocaua memorabila domnitorului Cuza a fost simbolul justitiei din acea vreme iar Mos Ion Roata, cetateanul ce credea in puterea justitiei completeaza tabloul strategiei de imagine concepute atunci de domnitor.
Erorile istoriei, perioada comunista si intelegerea gresita a libertatii oferita de democratie a facut ca provocarea sa ramana una de actualitate chiar si in epoca moderna pana cand aparitia unor structuri juridice libere si performante sa ofere o noua sansa justitiei de a transforma Romania intr-un veritabil stat de drept european.
Considerand ca latura penala a justitiei este reformata prin performantele salutarea ale D.N.A. constatam ca latura civila a zilelor noastre nu este foarte diferita de ceea ce continea Codicele Civil al lui Cuza din anul 1864 elaborat si el in baza Codului Civil Napolenian din 1804. Cu toate ca exista un nou cod civil, premisele acestuia raman acelea ale unei societati conflictuale in care cetateanul renunta de buna voie la unele drepturi si solicita statului, in baza legilor, sa intervina pentru rezolvarea oricarei neintelegeri de natura civila existente intre parti.
Gandirea moderna, europeana, incearca sa demonstreze ca legea acopera doar o parte a problemei, oferind o dreptate conventionala intre cetatenii aflati in conflict dar nereusind sa repare relatia dintre oameni, pastrand in continuare premisele conflictului intre cetatenii care, apeland la justitie, obtin o victorie si o infrangere, un invins si un castigator, si un conflict la fel de viu ca la inceput.
Presedintele Iohannis s-a recomandat in campania prezidentiala ca fiind un presedinte mediator. Mi-ar placea sa cred ca aceasta recomandare este un angajament ferm si nu doar o promisiune de campanie. Mi-ar placea sa vad cum presedintele Iohannis creeaza o reforma a statului in spritul pacii si crede in mediere la fel de mult cu Cuza a crezut in justie la vremea sa.
Daca va fi o oca sau un Ion Roata, sau daca vom fi uimiti de o strategie moderna de comunicare, daca modificari legislative sau exemplul personal vor sta la baza reformei sau toate la un loc, ramane de vazut.
Un lucru ramane cert.
Marea provocare a presedintelui Iohannis este aceea de a implementa la nivelul societatii o cultura a pacii, a medierii, a solutionarii conflictelor pe cale amiabila si nu una nemultumirii perpetue manifestata prin utilizarea tuturor cailor de atac.
Medierea exista in Romania din anul 2006 chiar daca a fost legiferata mai mult ca o cerinta europeana decat o necesitate sociala remarcata de legislativ.
Functioneaza sporadic fiind abandonata in textele de lege intre doua virgule la “ si alte forme de solutionare a conflictelor” iar oameni de stat care sa o inteleaga si sa o recomande inca nu s-au evidentiat.
De aceea speranta societatii de a fi indrumata spre o cultura a pacii prin mecanismul medierii sta astazi in angajamentul de campanile al presedintelui ales a Romaniei.
Va fi Klaus Iohannis noul Cuza ?
Sau medierea este doar o floare frumoasa de pus la butoniera in contexte oficiale fara a face neaparat din asta o pasiune pentru… gradinarit ?

Mediator Petru Mustateanu
România riscă sancțiuni din partea CE pentru că adoptă modificări la legea medierii [ link extern ] /
Răspuns la discuția Informare mediere parti multiple
Important este ca indiferent de situatie dumneavostra veti primi documentul necesar continuarii demersului juridic. Restul sunt detalii de care se ocupa mediatorul !
Un mediator va poate ajuta in aceasta situatie chiar daca ulterior sunt necesare unele proceduri ! Bancile au mare deschidere spre procedura medierii iar speta dumneavostra pare una ce poate fi rezolvata destul de rapid !
Chiar daca pare o procedura in plus medierea ar putea fi o forma de simplificare a situatiei dumneavostra. Vizita la mediator presupune o ora de discutii cu mediatorul impreuna cu care stabiliti conditiile divortului ceea ce face ca procedura judiciara de desfacere a casatoriei dumneavostra sa fie mult mai rapida si mai putin traumatizanta !
Răspuns la discuția renuntarea la succesiune
Singurul mod in care renuntarea tacita la succesiune nu produce efecte este succeiunea prin mediere.
Nu este obligatoriu ca susccesiunea sa fie efectuata pentru a putea obtine transferul. Succesiunea se poate face si prin mediere nu doar la notar !
In cartea “ MEDIEREA – O perspectiva psihologica asupra solutionarii conflictelor “ scrisa de Freddie Strasser ( psihoterapeut) si Paul Randolph avocat pledant (barrister), lansata in Bucuresti in anul 2012 gasim la pagina 59 urmatorul text :

“ Medierea este pentru avocati ce este sexul pentru pentru tineri: toata lumea pare sa vorbeasca despre ea, toata lumea pare sa fie de acord ca este un lucru bun, dar putini au avut o experienta reala cu ea. ( Ian Walker de la Russell Jones&Walker, la Auditul CEDR privind Justitia Civila din aprilie 2000).

Din pacate citatul de mai sus continua sa fie la fel de pertinent ca atunci cand a fost folosit prima data. Conceptiile gresite si intelegerea eronata a naturii si functiei procesului de mediere continua sa infloreasca printre avocati, dar si in randul celor care nu sunt avocati. Insa medierea are relevanta pentru oricine are ocazia sa se confrunte cu un conflict nu numai avocatii. Este surprinzator si in acelasi timp dezamagitor cum atatia oameni implicati intr-un conflict stiu atat de putin despre atat de mult. Sunt inca multi avocati care cred ca medierea este o forma de arbitraj. Oamenii obisnuiti care au auzit cuvantul cred ca medierea este un pic mai mult decat un mod sofisticat de negociere. Multi considera ca mediatorul va judeca, cumva problemele celor aflati in disputa. Altii o percep ca pe un simplu exercitiu de a “ ajunge la un compromis” Dar in realitate nu este nici una dintre variante.

Medierea este o forma de solutionare alternativa a disputelor (ADR) in care o a treia parte neutra intervine pentru a facilia si a ajuta partile in conflict sa ajunga la un acord reciproc satisfacator .Mediatorul nu este nici judecator, nici arbitru; el nu este o persoana care da o sentinta, nici cineva care impune o solutie sau un acord partilor . In schimb, mediatorul actineaza pur si simplu ca o moasa, asistand la eforturile de nastere a unui acord. Mediatorul va ajuta, incercand sa identifice obiectivele si telurile comune deschizand liniile de comunicare si dezvoltand propuneri reciproc acceptate pentru a ajunge la un acord. In acest fel, mediatorul poate misca cu delicatete partile de la preocuparea privind drepturile si obligatiile, impingandu-le catre o explorare a nevoilor si intereselor – tranzitia de la o pozitie de conflict catre o pozitie in care pot forma o “ alianta care functioneaza ” .

Caracteristica esentiala a medierii a fost descrisa astfel ( Riskin 1994) :

Calitatea centrala a medierii sta in capacitatea acesteia de a reorienta partile una catre cealalta, nu prin impunerea de reguli, ci ajutandu-le sa obtina o perceptie noua si reciproca asupra relatiei dintre ele, o perceptie care va redirectiona atitudinile lor una catre cealalta. “

Tot pe acest subiect deputatul Alina Gorghiu spune ca: “ … avocatii au nevoie de cursuri suplimentare de specialitate pentru a intra in corpul mediatorilor si nu pot fi mediatori de drept. Vorbim in mod cert de doua profesii distincte, chiar daca numitorul comun este reprezentat de solutionarea conflictelor. Necesarul de calitati al unui mediator este diferit de cel detinut de un avocat sau al unui absolvent de studii juridice – este nevoie de aptitudini foarte bune de comunicare, negociere, psihologie, sociologie, retorica, relatii publice si un minimum de cunostinte juridice. “

Mediator Petru Mustateanu