As dori sa ma indrumati in ceea ce priveste compatibilitatea dintre calitatea de Director al unei institutii publice - personal contractual - si actionar sau administrator al unei societati comerciale.
Mentionez, ca institutia publica este pe domeniul asistentei sociale, iar societatea comercial se ocupa cu comertul de alimente.
In declaratia de avere si in declaratia de interese trebuie mentionata calitatea de actionar sau administrator, insa nu stiu in ce masura acestea sunt compatibile cu functia de Director - personal contractual- al unei institutii publice.
Buna ziua!
Am urmatoarea speta:
-o persoana functionar public, castiga in instanta acordarea sporului de incordare psihica de 15 %, aferent unei perioadei de dinainte de 01.01.2010
-in baza Legii nr. 330/2009 art. 7 din anexa III, acest spor este obligatoriu pentru functionarii publici;
- in baza OUG nr. 1 din 2010, precum si in baza urmatoarelor Legi si ordonante, care prevad ca se mentin salariilor, indemnizatiile, sporurile (in masura in care functionarul isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii), etc....
....oare nu se poate da in continuare sporul de 15 %, adica si ulterior datei de 01.01.2010? .........sau trebuie din nou o noua judecata???.....
Buna ziua!
Am urmatoarea speta:
-un salariat - personal contractual - al unei institutii publice, doreste reangajarea pe acelasi post, dupa momentul deciziei de pensionare.
-salariatul poate cumula pensia cu salariul.
Intrebarea: Institutia publica, poate incheia in conditiile Codului Muncii un contract pe perioada determinata cu respectivul angajat, fara a mai scoate postul la concurs?
Sau trebuie neaparat sa scoata postul la concurs, deoarece conform C.M. contractul inceteaza de drept, iar postul ramane vacant dupa atingerea stagiului de cotizare?
Buna ziua!
Am următoarea speta:
- un roman face contract de vanzare-cumparare cu un neamt si cumpara o masina.
- romanul (samsar) ii vinde masina altui roman tot cu contract de vanzare -cumparare.
Masina are actele in regula, dar are doar 2.700 km la bord. neamtu cica nu prea a folosit-o, a lovit-o, nu i-a mai trebuit asa lovita, etc.......
Acuma ca sa o pot eu inmnatricula (eu fiind romanul cumparator), trebuie sa fi fost platit un TVA intracomunitar???
Am citit pe internet ceva de genul că, daca masina are sub 6000 km rulati e considerata noua, si este nevoie sa se plateasca un TVA intracomunitar in tara de destinatie/consum, adica Romania.
si cu dovada platii acestui TVA (plata care cica se face la finante si iti elibereaza o hartie) sa merg la inmnatriculari.
Ideea este ca tot pe acelasi site am citit, ca daca masina nu este considerata noua, atunci trebuie tot de la finante sa iti elibereze o hartie cum ca, pentru acea masina nu trebuie platit TVA-ul respctiv, etc....(de asta chiar nu am auzit pe nimeni)
Este adevarat? Pentru ca nu as cumpara/o daca este asa.... nu am chef sa platesc inca niste bani, care trebuiau platiti de samsar, dar care ma opresc pe mine sa o inmatriculez..
Ati mai patit asa ceva???
Am urmatoarea speta: institutia la care lucrez nu a incheiat la data respectiva, act aditional la contractul individual de munca, la cativa angajati, care lucrau la un sediu secundar al instituţiei.
Aceast sediu secundar, acum cativa ani s-a reorganizat, si-a schimbat sediul (pe alta strada) nu se mai numeste la fel, are alt statut, etc.
Acum, institutia doreste sa incheie un act aditional la acele CIM-uri, prin care sa se actualizeze locul muncii angajatilor (care in prezent nu mai exista).
Problema e ca angajatii nu vor sa semneze actul aditional!!! Sunt foarte DIFICILI!!
Ce se face in acest caz?
Suspedat CIM la acei angajati , categoric NU !
Incetat CIM, categoric NU, insa doar daca ne legam de incetare CIM in ceea ce priveste nulitatea absoluta a CIM (art. 57, alin. 1 lit d / Codul Muncii).
Atunci ce putem face?
Nu exista nicio metoda legala care sa ne faca sa intram in legalitate cu chestiunea asta?
Buna ziua!
Am următoarea speta: angajat al unei institutii a furat niste bani. Dosarul a fost predat parchetului, politiei etc....inca nu exista o sentinta definitiva prin care respectivul sa fie condamnat sau prin care sa i se puna in vedere sa dea banii inapoi.
In paralel, sindicatul a castigat in instanta bani din drepturi salariale definitiv si irevocabil, si in numele respectivului, bani pe care domnul respectiv vrea sa ii lase instituţiei pentru a-şi acoperi incet incet paguba produsa. Avocatul acestuia a redactat un contract de cesiune!
Intrebarea mea: aceasta cesiune, nu este cumva o cesiune de creanta cu titlu gratuit, caz in care se aplica prevederile privind donatia, respectiv contract de donatie autentificat la notar, etc... ?
Va multumesc!
Buna ziua!
Am următoare situatie:
-un minor aflat in plasament la matusa materna (conform Legii nr. 272/2004 - drepturile parinteti sunt exercitate de Presed Consiliului judetean),
- parintii minorului decedeaza
-minorul si sora lui majora sunt mostenitorii, insa vor sa vanda imobilul
Cum se poate perfecta o astfel de vanzare? avand in vedere faptul ca drepturile parintesti sunt exercitate de Presed CJ.
Am achizitionat un apartament pe credit bancar, pe numele meu, am platit un an de zile ratele, si dupa aceea m-am casatorit.
Acum ratele le platim amandoi, sau cel putin asa s-ar subintelege.
Ce se va intampla in caz de divort? al cui ramane apartamentul, al meu?... sau il impartim?.....sau va trebui sa ii restitui fostului sot jumatate din cuantumul fiecarei rate bancare platite in timpul cat am fost casatoriti?
Am urmatoarea intrebare: doua institutii publice , doresc sa incheie un contract de inchiriere a unui imobil.
Conform carei legislatii, se va stabili chiria? Imi poate spune cineva Legea, sau Ordonanta care prevede asa ceva?