Nu stiu, dar acest raspuns imi da fiori fata de societatea in care traim.
Din punct de vedere al angajarii unui avocat - va rog sa ma credeti ca familia respectivului are de zeci de ori mai multi bani decat noi (chiar daca stau la curte comuna), si nu stiu cine ar iesi pe plus sau macar fara pierderi din aceasta situatie
Buna ziua,
Va rog sa ma indrumati cu urmatoarea situatie:
Stau intr-o curte comuna, intr-un cartier civilizat din Bucuresti, iar familia care impartaseste spatiul are un baiat de 19 ani al carui comportament este sub orice critica - arhetipul nesimtitului crescut in puf pentru a i se "dezvolta personalitatea" care a scapat total de sub control.
Comportamentul implica printre altele: utilizarea unei GOARNE DE STADION intr-un spatiu destul de restrans - asta dese ori si dupa orele legale de odihna; producerea zgomotului doar ca sa deranjez intre orele 11-02 noaptea, culminand prin fraze de genul "Du-te la culcare fa" cand prietena mea de 35 de ani i-a zis sa nu mai faca zgomot ca incearca lumea sa doarma.
Va dati seama ca in asemeana conditii imi este foarte greu sa ma abtin sa ii arat ce inseamna asumarea smecheriei de care crede ca da dovada, in conditiile in care mi-ar fi foarte usor.
Va rog frumos sa imi spuneti ce se poate face in asemenea stutii in conditiile in care, daca as suna la politie, mai mult ca sigur ar sosii dupa ce ele intra in casa? El deobicei face circ 5-10 minute intre orele 11-2 dupa care se duce in casa - cat sa enerveze.
Daca il inregistrez, inregistrarea are vreo relevanta daca sesizez politia?
Va rog sa ma ajutati cu ce as putea sa fac fiindca sunt la limitele rabdarii si chiar nu mi se pare normal sa trebuiasca sa suportam asa specimen doar fiindca face parte dintr-o familie instarita.
Multumesc!
As vrea sa ma lamuriti in legatura cu o problema care pe cat de neimportanta pare pe atat de tare creaza disconfort in mod gratuit.
Pe scurt: un vecin si-a montat o instalatie de led-uri foarte puternice tip cortina sub pervaz pe el nu il deranjeaza), care bat cu o lumina alternanta pe ritm de muzica tehno fix in geamurile de la dormitoarele mele si a altor vecini la mai putin de 4-5 metrii intr-o curte in "U".
Nu deranjeaza pe nimeni spiritul de sarbatori si nici lumina propiu zisa, care la propiu trece prin perdea si jaluzele destul de inchise la culoare. Tot ce am cerut, prin puterea graiului omenesc, a fost sa le seteze pe lumina statica - asta in fiecare an, de trei ani incoace, intrucat flicaritul acela nu te lasa sa dormi. Puterea graiului omenesc pare insa sa nu functioneze in acest caz si as vrea sa stiu daca avem o baza legala de actiune? Nu mi se pare normal sa trebuiasca sa imi cumpar rulouri sa nu-mi dau seama daca s-a facut dimineata fiindca cuiva i se pare ok sa deranjeze toti vecinii din proximitate.
Exista un mod de a determina acest vecin sa ne înțeleagă doleanțele? Nu am curaj sa recurg la rezolvari "bizonice" cum ar fi achizitionarea unui reflector cu sezor de miscare care sa il orbeasca cand intra sau iese din casa, fiindca vorba aceea cu "Nu te pune cu un prost ca te aduce la nivelul lui si te bate cu experienta" se pare ca este aplicabila in acest caz, avand in vedere ca in ultimii 3 ani am fost in aceeasi situație.
Va rog sa ma indrumati catre o solutie diplomata si civilizata, daca se poate.
Buna seara,
As vrea sa stiu unde trebuie sa ma adresez pentru clarificarea situatiei terenului aferent unui imobil curte comuna?
Situatia este urmatoarea: mama mea sta intr-o curte comuna cu niste vecini cam impertineti care se bazeaza pe faptul ca ea este in varsta si , ca majoritatea persoanelor in varsta, prefera sa nu "intre la discutii" si profita de acest lucru sa isi extinda suprafata aferenta casei lor, deja avand mai multe echipamente pe suprafata aferenta casei ei (Tablou elctric pe peretele casei mamei mele, centrala in pivnita sub casa ei etc).
In actele de vanzare cumparare ale casei sunt trecuti metrii patrati si cota aferenta din terenul dat in folosinta (curtea comuna). De asemenea sunt trecuti metrii patrati ce ii revin din pivnita.
As dori sa stiu cum pot sa aflu care sunt exact acei metrii patrati pentru a putea avea o schema clara cu ce si al cui este, avand in vedere ca in contract nu apar schite, ci se refera decat la cota parte din teren si din contructiile comune (pivnita).
Presupun, de exempul ca partea din pivnita aflata sub casa mamei mele este automat partea noastra, avand in vedere ca in acte apar ca apartinandu-i 20 metrii patrati, iar amprenta case sale de deasupra pivnitei este de 10 metrii patrati. Mentionez acest spatiu deoarece exact acolo s-au gandit vecinii sa isi monteze centrala acum mai multi ani, fara vreun acord inscris din partea mamei mele; mama preferand sa nu se certe si lasand-o asa.
Alta nelamurire este in privinta cotei parte din teren. Daca in contract scrie ca mamei mele ii revin 30mp din cutre, acestia includ dreptul de trecere prin curte (drum de servitute) sau sunt aferenti spatiului din fata casei?
Din cate stiu daca scot un extras de catre funciara, in aceasta apare schema contructiilor si metrii patrati din aferenti fiecarei contructii, dar nu care sunt acei metrii patrati.
Buna seara,
Doresc sa stiu care sunt demersurile necesare legale pentru a-mi obliga vecinul sa isi mute echipamentele din perimetrul meu.
Situatia este urmatoarea: Intr-o curte comuna cu doua case alipite vecinul meu are tabloul electric pe peretele meu si legat la cofretul de pe casa mea, desi in curte sunt doua cofrete, unul fiind pe casa sa. De asemenea din pivnita care este tot comuna, in perimetrul de sub casa mea si-a instalat centrala termica si hidroforul, care sunt legate la un cos de evacuare a gazelor, care de asemenea este dispus desupra acoperisului meu.
Dupa o disputa in care s-a aratat extrem de teritorial pe domeniul sau, as vrea sa stiu cum pot cat mai rapid si usor sa ii urmez exempul si sa imi redobandesc perimetrul aferent casei mele legal si fara probleme.
Buna ziua,
As dori o indrumare in legatura cu o situatie care o am legata de o cale de acces.
Problema sta in felul urmator: in cartierul Rahova, o parcela de teren care avea dimensiunile de aproximativ 10x70 (700mp), cu un singur front stradal (10m), s-a impatit in mai multe parcele cu o cale de acces de aproximativ un metru ce deservaste parcelele respective.
Terenul aflat in posesia mea se afla pe la sfarsitul parcelei totale, fiind urmat de o ultima parcela, teoretic fiind astfel strabatut de calea de acces. Practic, cu mult inainte de a cumpara acest teren, vanzatorul si cu propietarul ultimei parcele s-au inteles sa faca gard intre terenuri, intru-cat propietarul ultimei parcele a achizitionat un alt teren adiacent, astfel avand acces din alta strada si ne mai dorind sa strabata cale de acces respectiva de peste 50 de metrii, iar vanzatorul terenului si-a pus poarta.
Acum vecinul respectiv spune ca doreste sa imparta iarasi terenul si sa faca acces pe unde era.
Mai mentionez ca vecinul respectiv si-a construit pe terenul respectiv o casa, lucru care nu stiu cat de legal este, avand in vedere ca este o distanta de peste 50 de metrii pe o cale de acces de mai putin de un metru. Adica pompieri nu au cum sa ajunga acolo cu futunul. Deci casa fie s-a ridicat fara autorizatie de construire, fie cu accesul din cealalta strada.
Intrebarea mea este daca eu am cum sa anulez calea respectiva de acces daca terenul vecinului are alta cale de acces? Eventual legile care trebuie sa le studiez pentru un raspuns.
Buna seara,
Va deranjez cu o intrebare despre un subiect de care cred ca ne lovim toti cei care traim in mediul urban zi de zi: parcarea pe domeniul public. O sa ma incerc sa prezin situatia cat mai scurt posibil: locuiesc intr-o curte comuna (sector 5) - de fapt sunt trei curti deservite de un drum de acces de 75 de centimetri latime si poate 30 metrii lungime. In una dintre curti locuiesc doua familii cu chirie. In fata curtiilor respective sunt 3 locuri de parcare, familiile respective avand de cateva luni incoace 4 masini (de la una cate aveau inainte de scoaterea taxei) iar eu una. Pana acum totul bine si frumos; normal cine prinde locul sa il ocupe - fie noi, fie oricine. Ce este dupa gard este domeniu public. Insa de o luna si ceva unul din vecini a considerat ca sunt prea multe locuri si a zis sa lase masina care nu o foloseste acolo. I-am zis civilizat sa o mute si el fiindca mai venim si noi cu ce vine un om normal din cand in cand, bagaje, cumparaturi, obiecte voluminoase, iar seara gasesti locurile respective neocupate deobicei, mai ales ca exista locuri de parcare destule dupa un bloc care sunt in raza de o suta de metrii maxim fata de curtiile respective. A zis ca o sa o mute si nimic de o saptamana si ceva, dupa care s-a ratoit la prietena mea ca e domeniu public. Se pare ca "domenui public" dar pe care sa il ocupe doar el. Am aflat ca nu are asigurare si de-asta a ales sa isi lase masina in fata curtiilor sa poata sa admire cum creste stratul de praf pe ea cand pleaca dimineata la munca cu cealalta masina, care ocazional, daca prinde loc, o pune tot acolo.
ÎNTREBAREA mea este daca exista un timp maxim prevazut prin lege (eventual articolul sa i-l pun pe parbriz) care este considerat parcare pe domeniu public sau nu am ce sa ii arat si ne bazam pe "bunul simt" inexistent in majoritatea cazurilor.
Am niste prieteni plecati din tara pe care incerca sa ii ajut cu vanzarea unei case. Casa este „la rosu” la interior, aproape total finisata la exterior. Problemele sunt urmatoarele: Casa este parter + etaj in acte si in receptie, insa in realitate ar fi Subsol tehic + Parter + Etaj + Mansarda. Acum dau de un posibil cumparator care tot o tine pe a lui ca ii este frica sa cumpere casa fara aceste probleme rezolvate. Asta sau o sa se gandeasca mai bine si o sa poata sa treaca peste frica daca scadem cu x la suta pretul
Sunt mai mult ca sigur ca nu au ce probleme sa fie, vecinii neavand cum sa stie ce este in casa si nefiind conflicte pana acum, iar primaria facandu-i receptia cladirii, care, tin sa mentionez, nu a fost modificat in vreun fel dupa, nu vad de ce ar trimite un control.
Intrebarea este daca persoana respectiva – potentialul cumparator – poate fi amendat in vreun fel dupa cumpararea casei?
Eu inteleg ca asta este un mod de a incerca sa scada pretul casei, insa si asa este pusa la vanzare in pierdere cu aproximativ 20 de mii de euro. Motiv pentru care i-am dat solutia modificarii mansardei sa indeplineasca cerintele unui pod si, daca ii este atat de frica, umplerea subsolului si placarea intrarii in el. In fine...
Repet, intrebarea mea este daca el poate fi tras la raspundere dupa cumparare?
Buna ziua,
Am si eu o intrebare in legatura cu o procura pentru o masina.
Tatal prietenei mele avea o masina (inmatriculata in Romania) pe care o utiliza in baza unei procuri facute cu un individ (propietarul masinii). Intre timp tatal ei a decedat, iar maisina respectiva a ramas abandonat aproximativ un an. Noi am incercat sa scapam de ea, insa era o situati destul de complicata tatal fiind decedat, iar procura fiind pe numele dansului, noi neavand numarul de telefon al individului. Anul trecut s-a trezit prietena cu individul la poarta ca i-a venit instiintare sa-si mute masina sa nu primeasca amenda, si ca vrea si banii pentru impozitul pe cativa ani. Tatal prietenei mele s-a dus in repetate randuri sa plateasca impozitul, insa functionarele de acolo i-au spus ca persoana respectiva are datorii cateva sute de milioane la stat si nu are cum sa plateasca impozitul. Probabil ca acest lucru este aiurea, dar nu ma pricep. Oricum, ideea este ca tatal ei a vrut sa plateasca sumele respective, care oricum erau mici.
Prietena mea i-a dat actele masinii inapoi, ca sa poata sa o vanda, iar individul a dat-o pe o suma mult mai mica decat era normal - la pret de remat. Noi nu am fi luat vreo suma deosebita pe ea (era o rabla), dar nici cateva milioane cum a luat el. Iar ei s-au inteles ca el vinde masina si plateste datoriile create de impozit.
Acum individul o ameninta ca o da in judecata pentru restul sumei si ca mai bine ii plateste banii, decat sa ii plateasca avocatul si banii, chestie care mi se pare cam aberanta, avand in vedere ca nu cu ea este procura si nici nu a utilizat masina respectiva.
Intrebarea mea este daca acest individ are cum sa o cheme in judecata (si daca are vreo sansa) pe prietena mea, bazadu-se pe o procura facuta pe numele tatalui ei pentru dreptul de utilizare a unui autovehicul?
Tipul a inceput cu texte de persoana mai limitata intelectual, lucru care ne face sa fim destul de reticienti la plata restului de suma (repet, oricum masina repectiva valora mai mult decat a luat el pe ea).
Cam nasol sa n-am habar ce se poate intampla fiindca este legea in schimbare. Cred ca daca mai dureaza mult pana este "chemata", ajunge cu 10 kg mai putin.
Ar fi bine daca n-ar mai exista amenda, mai ales, ca din cate am inteles din rapunsurile dumneavoastra, ne-au "parlit" cei de la magazin. Oricum, decat cazier, as prefera sa platim amenda.