avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 593 soluții astăzi
Forum Activitate cornelia s

Activitate cornelia s

Buna ziua,
Daca esti in concediu de sarcina si lauzie, angajatorul nu are de platit asa de multe contributii pentru tine. La acest tip de concediu nu se calculeaza, nu se retine si nici nu se achita pentru salariat urmatoarele contributii: contributia la sanatate(pentru ca este concediu medical), contributia la somaj(contractul de munca este suspendat din prima zi de concediu de sarcina si lauzie) si impozitul(conform Codului fiscal). Contributia la pensii este singura care se calculeaza si se retine dar si aceasta la salariul minim pe economie(adica 600 lei) si nu venitul realizat de tine.
Parerea mea este ca nu are rost sa achiti tu bani in locul angajatorului...asta este o obligatie care ii revine si in situatia in care nu plateste acum...plateste mai tarziu...
Faptul ca el nu achita contributiile aferente salariului atat pentru salariat cat si pentru unitate nu iti afecteaza tie dreptul la indemnizatia pentru cresterea si ingrijirea copilului pana la 2 ani.
O zi buna,
Eu zic sa il anunti oficial pe angajator...adica trebuie sa faci o adresa in care sa mentionezi starea ta de graviditate...la adresa trebuie sa atasezi o adeverinta fie de la medicul de familie, fie de la medicul specialist care sa confirme starea ta(adeverinta este valabila 5 zile). Adresa trebuie inregistrata in registrul de intrari al angajatorului si tu trebuie sa-ti opresti o copie...
Angajatorul are obligatia de a anunta ITM si nu tu...daca din intamplare il anunti tu...atunci va vine control si angajatorul ia amenda...
Dupa ce l-ai anuntat oficial...ai dreptul conform legii la maxim 16 ore libere pe luna pentru a te duce la controale.
Asta e opinia mea...
Răspuns la discuția decizie incetare cim 65/1
Daca 21 mai este ultima zi de preaviz...atunci contractul ii inceteaza cu 22 mai....si in decizie treci ca data de incetare 22 mai...25 mai poate fi data deciziei...adica decizia nr..../25.05.2010.
In Revisal cred ca trebuie sa declari incetarea de azi...mai bine mai devreme..decat mai tarziu..
Pe scurt...
1.Trebuie sa aduci la cunostinta angajatorului printr-un act oficial ca esti insarcinata(adresa). La acest act trebuie sa atasezi si adeverinta de la medicul de familie sau de la medicul specialist din care rezulta ca esti insarcinata. Adresa trebuie sa fie inregistrata la angajator (adica sa primeasca numar de intrare)...si apoi sa-i faci o copie xerox(pentru dovada).
2. Daca ai o sarcina cu probleme sau ai probleme de sanatate, la recomandarea medicului de familie sau a medicului specialist poti lucra 6 ore pe zi fata sa-ti fie afectat salariul sau vechimea in munca.
3. In fiecare luna ai dreptul la maxim 16 ore libere pentru a te duce la control ...fara sa-ti fie afectat salariul....
Toti angajatorii au o problema atunci cand ii anunti ca esti insarcinata...asa e in Romania... noroc cu OUG 96 din 2003..
Asta e parerea mea...
Răspuns la discuția CONCEDIUL POSTNATAL
Buna
La data de 14.05. 2010 aveai obligatia sa incepi lucrul ...adica sa te duci la angajator si sa soliciti inceperea activitatii cu data mentionata anterior....Tot incepand cu data de 14.05. 2010..puteai sa soliciti medicului de familie certificat de concediu medical pentru boala obisnuita(cod 01) .... ca ai facut cerclaj din luna a 3....si exista pericolul de a pierde sarcina....si incepand cu saptamana 32...iti putea elibera certificat de concediu medical pentru sarcina si lauzie(cod 08)....asta singura modalitate prin care sa nu te intorci la serviciu..pana la saptamana 32...
O zi buna,

Răspuns la discuția salarii compensatorii impozitate?
In cazul concedierii pentru motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorul este obligat conform Contractului colectiv de munca unic la nivel national 2007-2010 sa va dea 1 salariu compensatoriu. La acest salariu se opresc toate contributiile(contributiile de sanatate, somaj, pensii inclusiv impozit).
Răspuns la discuția decizie de concediere
In urma vizionarii ultimelor raspunsuri...aduc urmatoarele precizari...
1.Ati fost convocata, nu? - adica un reprezentant al angajatorului v-a dat o hartie in care erati rugata sa va prezentati la o anumita data si ora ca sa dati lamuriri cu privire la activitatea depusa de Dvs, nu?
2.Am inteles ca ati dat si o nota explicativa referitore la aceasta activitate, nu?
3. Apoi ati beneficiat de concediu medical, nu?
4. Daca angajatorul in urma cercetarii s-a decis sa va concedieze disciplinar -tot ce trebuia sa faca era sa astepte sa va terminati concediul medical....si aici intervine intrebarea mea....ati anuntat ca aveti concediu medical si in luna mai?
In cazul in care ati anuntat...atunci trebuie sa va adresati Tribunalului in a carui raza va aveti domiciliul in termen de 30 zile calendaristice....care curge la primirea deciziei de concediere....pentru a cere anularea acesteia....ca angajatorul trebuia sa va concedieze dupa terminarea concediului medical...si in timpul acestuia..
Asta e opinia mea...
Răspuns la discuția decizie de concediere
Am senzatia ca Dvs. nu ne explicati exact ce s-a intamplat....daca ma insel imi cer scuze...
1. Angajatorul nu are dreptul sa va concedieze pe durata concediului medical....daca angajatorul stia sa sunteti in concediu medical... -...adica Dvs. aveati obligatia sa-l anuntati intr-un anumit interval de timp (probabil maxim cateva zile de cand a aparut incapacitatea de munca)- termen prevazut in Regulamentul intern al angajatorului, de care sunt sigura ca ati luat la cunostinta la angajare.
2. Ati depus medicalul la angajator? ...adica pentru luna aprilie aveati obligatia sa depuneti certificatul medical la sediul angajatorului..pana cel tarziu pe data de 05 mai 2010(conform legii)?
3. Daca nu ati indeplinit obligatiile de mai sus angajatorul este in drept sa va concedieze disciplinar pentru absente nemotivate....evident ca trebuia sa indeplineasca si o procedura de cercetare disciplinara....conform lui art. 266 si 267 din Codul Muncii.
4. Preavizul de 20 de zile lucratoare este obligatoriu daca angajatorul va concediaza pentru motive ce nu tin de persoana Dvs.(desfiintarea postului) nu si daca acesta va concediaza pentru abatere disciplinara.
Asta e opinia mea...
Răspuns la discuția REVISAL
Ii inregistrezi contractul de munca, ii inregistrezi incetarea(ca sper ca i-ai cerut o hartie scrisa prin care acesta solicita incetarea prin demisie sau prin acordul partilor), il declari in Revisal ca si incetat, il platesti pentru alea 2 zile, il declari in declaratii, etc...Unde scrie ca trebuie sa-i treci obligatoriu in cartea de munca alea 2 zile? Eu ii pun la angajare sa dea declaratie ca imi aduc cartea in termen de 30 de zile de la data angajarii...daca o aduc... bine...daca nu... sa fie fericiti....
Fisa de aptitidine este obligatorie la dosarul salariatului indiferent de functia pe care o indeplinete acesta in cadrul societatii. Cu alte cuvinte angajatorul este obligat sa-l programeze pe angajat la cabinetul de medicina muncii cu care are incheiat un contract in acest sens.