avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 788 soluții astăzi
Forum Activitate Pirvan_Cristian

Activitate Pirvan_Cristian

Răspuns la discuția Drept penal special
Drept penal - partea speciala este titulatura corecta.
Verifica Partea speciala a Codului Penal pentru a-ti raspunde la intrebari si manuale de Drept Penal - Partea speciala (Valerian Cioclei,Mihail Udroiu).
Răspuns la discuția Gaj
Prin sintagma
se poate trece pe numele altcuiva
va referiti la transferul proprietatii? De regula,nu se pot face operatiuni in care sa se aduca atingere intereselor creditorului.
Răspuns la discuția Vreau sa divortez
Vorbiti cu actuala sotie si prezentati-va la un notar unde puteti desface casatoria pe cale amiabila.Actele necasare sunt :
certificatul de căsătorie;
certificatele de naştere;
cărţile de identitate.
Cererea de divort se depune la notariat de către ambii soţi sau prin reprezentantul lor împuternicit cu procură autentică. După înregistrarea cererii, vă vom acorda un termen de 30 de zile pentru eventuala ei retragere. La termenul fixat, vom verifica şi ne vom asigura că:------sunteţi prezenţi ambii soţi, personal;
-stăruiţi în cererea de desfacere a căsătoriei;
-sunteţi de acord cu numele pe care îl veti purta după finalizarea procedurii;
-vă menţineti celelalte declaraţii date cu ocazia depunerii cererii;
-vă puteti exprima consimţământul liber şi neviciat;
-niciunul dintre dvs. nu este pus sub interdicţie.

Va costa cam 620 lei.

Este varianta cea mai ieftina.
Răspuns la discuția anularea procesului verbal auto
OG 2/2001 la art. 17, prevede ca un proces verbal de consideratie este anulat daca nu contine urmatoarele informatii:
1.prenumele si calitatea agentului constatator;
2.numele si prenumele contravenientului;
3.fapta savarsita de contravenient;
4.datei comiterii faptei;
5.semnatura agentului constatator.

"Nulitatea se constata si din oficiu".
Răspuns la discuția Mostenire
Moştenitorii rezervatari (printre care si copilul legitim) (legea le instituie un anumit drept special la moştenire, numit rezervă succesorală) vor avea dreptul să culeagă rezerva. Deci dreptul de a dezmoşteni anumite persoane este limitat, neputând să încalce această rezervă.
Copilul infiat are aceleasi drepturi si vine la mostenire ca si copil natural.
NEDEMNITATEA DE DREPT
Este reglementată de art 958 NCC
1. Cazurile in care intervine :
a. Persoana condamnată penal pentru săvărşirea unei infracţiuni cu intenţia de a-l ucide pe cel care lasă moştenirea ( art 958 alin 1 lit a )
b. Persoana condamnată penal pentru săvărşirea, înainte de deschiderea moştenirii, a unei infracţiuni cu intenţia de a ucide pe un alt succesibil care, dacă moştenirea ar fi fost deschisă, ar fi înlăturat sau restrâns vocaţia la moştenire a făptuitorului. ( art 958 alin 1 lit b )

NEDEMNITATEA JUDICIARÃ
Este reglementată de art. 959 NCC
1. Ea intervine în următoarele cazuri:
a. Persoana condamnată penal pentru săvărşirea cu intenţie , împotriva autorului moştenirii, a unor:
- Fapte grave de violenţă fizică sau morală
- Fapte care au avut ca urmare moartea victimei
( art 959 alin 1 lit a )
b. Persoana care cu rea credinţă a ascuns, a alterat, a distrus sau a falsificat testamentul defunctului ( art 959 alin 1 lit b )
c. Persoana care, prin dol sau violenţă, l-a impiedicat pe cel care lasă moştenirea să întocmească,să modifice sau să revoce testamentul. ( art 959 alin 1 lit c )
Răspuns la discuția daune materiale
Banuiesc ca va referiti la Art. 560 Obligaţia de grăniţuire NCC
Proprietarii terenurilor învecinate sunt obligaţi să contribuie la grăniţuire prin reconstituirea hotarului şi fixarea semnelor corespunzătoare, suportând, în mod egal, cheltuielile ocazionate de aceasta.
.
Ca sa cereti in instanta "daune materiale" trebuie sa dovediti legatura de cauzalitate intre actiunea "vecinului" si prejudiciul (moral sau material) cauzat.
Răspuns la discuția drum de servitute
Dati-l in judecata.Aveti temei Art. 617. Dreptul de trecere.
(1) Proprietarul fondului care este lipsit de acces la calea publica are dreptul sa i se permita trecerea pe fondul vecinului sau pentru exploatarea fondului propriu.
(2) Trecerea trebuie sa se faca in conditii de natura sa aduca o minima stanjenire exercitarii dreptului de proprietate asupra fondului ce are acces la calea publica; in cazul in care mai multe fonduri vecine au acces la calea publica, trecerea se va face pe fondul caruia i s-ar aduce cele mai putine prejudicii.
(3) Dreptul de trecere este imprescriptibil. El se stinge in momentul in care fondul dominant dobandeste un alt acces la calea publica.
Răspuns la discuția Contestare proces verbal.
Politistul are chiar "obligatia" de a va intreba daca aveti de facut mentiuni.
Se are in vedere persoana faptuitorului, conditiile concrete in care a fost savarsita fapta precum si gradul de pericol social concret al acesteia, instanta de judecata daca apreciaza ca sunt suficiente date ca scopul pedepsei sa fie atins si fara privarea de libertate poate dispune executarea pedepsei in unitatea la care faptuitorul isi desfasoara activitatea sau intr-o alta unitate. Pentru a se putea lua o astfel de masura, de catre instanta de judecata trebuiesc indeplinite indeplinite urmatoarele conditii:

1.pedeapsa aplicata faptuitorului sa fie de cel mult 5 ani inchisoare. Nu intereseaza daca faptuitorul a fost autor, instigator sau complice si nici daca fapta s-a consumat, s-a epuizat sau a ramas numai in stadiul de tentativa.

2. faptuitorul sa nu mai fi fost anterior condamnat la pedeapsa inchisorii mai mare de 1 an, cu exceptia situatiei in care infractiunea pentru care a fost anterior condamnat a fost savarsita din culpa sau in timpul minoritatii, a fost amnistiata, cel condamnat a fost reabilitat sau fapta pentru care a fost condamnat nu mai constituie infractiune.

3.sa existe acordul scris al unitatii unde condamnatul urmeaza sa-si execute pedeapsa.